REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
26.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

O echipă de cercetători din Singapore transformă coji de durian în plasturi antibacterieni

O echipă de cercetători din Singapore transformă coji de durian în plasturi antibacterieni

Replica API 21 septembrie 2021 | 00:00 637

O echipă de cercetători de la Nanyang Technological University (NTU) din Singapore încearcă să combată fenomenul risipei alimentare transformând coji de durian în plasturi cu gel antibacterieni, informează Reuters luni, potrivit Agerpres, citat de stiripesurse.ro.

Din cojile de fruct tăiate felii şi congelate, oamenii de ştiinţă extrag pudră de celuloză care este apoi amestecată cu glicerină. Mixtura devine un hidrogel moale care este apoi secţionat sub forma unor plasturi.

''În Singapore, consumăm circa 12 milioane de fructe de durian pe an, iar în afara pulpei fructului, nu putem face mare lucru din coajă şi seminţe, care pot astfel cauza poluarea mediului'', a spus profesorul William Chen, directorul programului de ştiinţă şi tehnologie alimentară din cadrul NTU. Cojile, care reprezintă mai mult de jumătate din compoziţia fructului de durian, sunt de obicei aruncate şi arse, contribuind la risipa alimentară.

Chen a mai spus că această tehnologie poate totodată transforma şi alte deşeuri alimentare, precum boabe de soia şi resturi de cereale, în hidrogel, contribuind astfel la limitarea risipei alimentare în această ţară.

În comparaţie cu plasturii tradiţionali, bandajele organice din hidrogel pot păstra suprafaţa rănită rece şi umedă, ceea ce poate grăbi vindecarea.

Potrivit cercetătorilor, utilizarea materialelor reziduale şi a drojdiei pentru bandajele antimicrobiale este mai eficientă din punctul de vedere al costurilor decât producţia de plasturi convenţionali, ale căror proprietăţi antimicrobiale provin din componente metalice mai scumpe, cum ar fi ioni de argint şi cupru.

Un negustor de durian, Tan Eng Chuan, spune că, în plin sezon, prelucrează cel puţin 30 de lădiţe în fiecare zi - aproximativ 1.800 de kilograme. Posibilitatea folosirii şi a părţilor din fruct care de obicei sunt aruncate este o inovaţie care poate transforma consumul durianului într-o activitate ''mai sustenabilă''.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510