REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
15.7° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Papa Francisc a sărutat numărul de lagăr tatuat pe braţul unei supravieţuitoare a Holocaustului

Papa Francisc a sărutat numărul de lagăr tatuat pe braţul unei supravieţuitoare a Holocaustului

Replica API 28 mai 2021 | 00:00 706

Papa Francisc a sărutat numărul de lagăr al supravieţuitoarei Lidia Maksymowicz, deportată la Auschwitz Birkenau când avea doar trei ani, după ce aceasta i l-a arătat în cadrul Audienţei de miercuri desfăşurată la Vatican, relatează EFE, citată de Agerpres.

Foto: (c) Vatican Media/ Handout via REUTERS

Femeia bielorusă, în vârstă de 81 de ani, şi-a suflecat mâneca pentru a-i arăta papei numărul cu care naziştii îi marcau pe deţinuţii internaţi în lagărele de concentrare, iar papa a sărutat numărul tatuat, înainte de a o îmbrăţişa.

Amândoi au schimbat apoi câteva cuvinte, iar femeia i-a arătat papei numărul 3, indicând anii la care a intrat în lagărul de concentrare.

Foto: (c) Vatican Media/ Handout via REUTERS

Maksymowicz se află în Italia pentru a prezenta documentarul despre viaţa ei, având ca titlu numărul care i-a fost tatuat: "70072, fetiţa care nu ştia să urască", un proiect realizat de asociaţia "Memoria Viva". Femeia care trăieşte la Cracovia a fost deportată în 1943 şi a ajuns în Pavilionul copiilor, victimă a experimentelor medicale atroce ale criminalului de război Josef Rudolf Mengele.

Foto: (c) Remo Casilli / REUTERS

Ea a supravieţuit acestor orori şi, asemeni altor deţinuţi de la Auschwitz, a fost eliberată în ianuarie 1945 de soldaţii sovietici şi dată spre adopţie unei familii de polonezi, unde şi-a trăit tinereţea crezând ca mama ei a murit. Dar, în 1962, mama ei a fost localizată, aceasta crezând la rândul său că fiica ei murise.

Titlul filmului este inspirat dintr-o afirmaţie a lui Maksymowicz: "Dacă ar trebui să trăiesc gândindu-mă la ură şi la răzbunare, mi-aş face rău mie însămi şi sufletului meu şi m-aş îmbolnăvi: ura m-ar omorî şi pe mine", a spus ea.

Papa a făcut deja un gest în februarie, luând prin suprindere Vaticanul când a plecat să o viziteze la casa ei din Roma, pe Edith Bruck, o poetă maghiară a Holocaustului.

La 29 iulie 2016, suveranul pontif a vizitat în timpul şederii sale în Polonia lagărele de la Auschwitz şi Birkenau.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108