REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
13.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Părinţii se revoltă: clasa pregătitoare, o găselniţă cu multe necunoscute

Părinţii se revoltă: clasa pregătitoare, o găselniţă cu multe necunoscute

Replica API 26 februarie 2012 | 00:00 149

Înscrierea unui copil în clasa pregătitoare vine cu modificări. Pentru a facilita accesul tuturor elevilor la procesul de evaluare, în vederea înscrierii la clasa pregătitoare sau clasa I, în ceea ce priveşte anul şcolar 2012 - 2013, CJRAE Constanţa decide suplimentarea numărului de centre de evaluare, cu încă 21 de cabinete de asistenţă psihopedagogică. O nouă modificare vine în ceea ce priveşte categoria de vârstă, şi anume: copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie, pot opta şi pentru clasa I cu evaluarea psihosomatică, la solicitările părinţilor. Această acţiune s-a extins având în vedere că iniţial era voarba doar de dreptul de a înscrie copilul la clasa pregătitoare şi grupa mare. Pentru copii care nu împlinesc 6 ani până în decembrie 2012, părinţii pot solicita în scris înscrierea la clasa pregătitoare, cu condiţia să participe la evaluarea psihosomatică şi să aibă rezultatul valid al acestei comisii. De aici decurge o altă extindere, şi anume că aceia care nu s-au încadrat în această perioadă de evaluare din 20 - 29 februarie, por opta sau solicita evaluarea şi după această perioadă. O ultimă modificare se referă la copii care au parcurs grupa mare, grupa mare pregătitoare a învăţământului preşcolar se pot înscrie la clasa I sau pregătitoare fără evaluare psihosomatică. De asemenea, s-au stabilit şi circumpscipţiile şcolare, efectuate într-un mod care să vină în avantajul elevilor, după cum susţine Aliss Andreescu, inspector şcolar general din cadrul ISJ Constanţa. "În această perioadă s-au făcut foarte multe eforturi din partea tuturor personalităţii comunităţii noastre care s-au implicat în această etapă. Am ţinut legătura în permanenţă cu reprezentanţii comunităţii locale dar şi cu directorii unităţilor de învăţământ deoarece am avut nevoie de ceea ce s-a construit până acum în domeniul înscrierii elevilor. Am folosit pe de o parte vechile arondări şi am ţinut cont şi de vechile circumpscripţii şcolare, dar şi de arondarea conform circumpscripţiilor electorale. Ne-am gândit şi la avantajul copiilor, ca şi distanţă mă refer. Au fost zile aglomerate pentru noi dar ne dorim să facem în aşa fel încât nici un elev să nu rămână în afara sistemului de înscriere", a declarat Aliss Andreescu.

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi nu este de acord cu anumite criterii privind clasa pregătitoare

Chiar dacă se fac mari eforturi pentru o bună desfăşurare a introducerii acestei etape în învăţământul primar, vicepreşedintele executiv al FNAP Constanţa, Adrian Topor, nu este de acord cu modul în care se face acest lucru. "Clasa pregătitoare este benefică în învăţământ dar nu consider că modul în care se vrea introdusă în sistem este unul bun. În primul rând, asigurarea resurselor umane şi financiare încă nu îmi sunt foarte clare chiar dacă mi s-a spus că există. În al doilea rând, timpul de evaluare al unui copil, de 15 - 20 de minute, mi se pare mult prea mic pentru ca aceasta să fie corectă. Este insuficient. Momentan, se discută în cadrul Ministerului Educaţiei. Am înţeles că alte organizaţii de părinţi, care nu fac parte din FNAP ar fi dat Ministerul în judecată în acest scop, dar nu cunosc detalii", a declarat, pentru "Replica", Adrian Topor, vicepreşedintele executiv al FNAP Constanţa. Menţionăm că până acum au fost evaluaţi 169 de copii dintre care o treime vor merge la grupa mare iar două treimi la clasa pregătitoare şi clasa I. În total, 10.500 de preşcolari vor intra în sistem, dintre care 4.500 în clasa pregătitoare şi 6.000 în clasa I. Astfel, clasele pentru clasa pregătitoare se vor suplimenta cu 20.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272