REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
15.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Pe parcursul anului, polițiștii au desfășurat mai multe acțiuni de prevenire a criminalității

Pe parcursul anului, polițiștii au desfășurat mai multe acțiuni de prevenire a criminalității

Cristina BĂRBUCEANU 31 decembrie 2022 | 12:16 490

Acțiunile desfășurate de Poliția Română pe linie de prevenire a criminalității, în primele 11 luni ale anului 2022, au fost orientate spre prevenirea infracțiunilor contra persoanei, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și prevenirea criminalității informatice.

Astfel, în perioada ianuarie – noiembrie 2022, la nivel național, polițiștii de la prevenire au desfășurat 21.225 de activități de prevenire a criminalității, care au avut 1.988.792 de beneficiari. 

În domeniul prevenirii violenței domestice, au fost desfășurate 1.837 de activități, iar 133.911 persoane au fost beneficiare.

Proiectul ,,Bright Sky”, desfășurat în colaborare cu Fundația Vodafone România, Asociația Necuvinte și Asociația Code for România, a fost destinat, în principal, victimelor violenței domestice, dar și altor victime ale violenței de gen, cunoscuților acestora, precum și specialiștilor în domeniu interesați de problematica diversă și evoluția formelor de manifestare a violenței de gen. 

Parteneriatul cu Fundația Sensiblu, pentru prevenirea violenței domestice, a facilitat și derularea proiectului ,,Sensitive response to domestic violence cases”, finanțat de Ambasada Marii Britanii în România.  

În domeniul prevenirii agresiunilor sexuale, în primele 11 luni ale anului 2022, au fost desfășurate 2.297 de activități de prevenire, care au avut 40.430 de beneficiari.

Amintim campania națională desfășurată pe această linie - „Atingeri nedorite” – campanie de prevenire a agresiunilor sexuale cu victime minori, desfășurată în parteneriat cu Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei S.U.A. la București.

În aceeași perioadă, pe linia prevenirii disparițiilor de minori, au fost derulate 1.172 de activități, care au avut 214.520 de beneficiari.

De asemenea, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2022, la nivel național, au fost desfășurate 4.261 de activități de prevenire a victimizării minorilor, care au avut 269.043 de beneficiari.

Campaniile/proiectele desfășurate pe această linie au fost:

-Campania ,,Sărbători în siguranță”, ce a urmărit creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate perioadelor de sărbători legale;

-Proiectul ,,Școala Siguranței Tedi” a fost implementat în parteneriat cu Ministerul Educației și Maspex România și a vizat mai multe teme. Acesta a fost realizat pe baza unui concept de responsabilitate socială, a urmărit creșterea gradului de singuranță a copiilor, prin informarea acestora cu privire la potențiale pericole și prin furnizarea de soluții, utilizându-se metode specifice vârstei lor, au fost abordate teme de prevenire a disparițiilor de copii, siguranța în locuință, siguranța la locul de joacă și în vacanță, educația rutieră, siguranța pe Internet;

-Campania „Vacanță în siguranță” de prevenire a victimizării, atât în rândul copiilor, cât și a adulților pe perioada vacanței de vară;

-Campania de prevenire a victimizării persoanelor refugiate „Împreună ajutăm mai mult”.

Polițiștii au efectuat 735 de acțiuni care au urmărit prevenirea discriminării și a infracțiunilor motivate de ură. În cadrul acțiunilor, au fost 19.656 de beneficiari.

Proiectul ,,Fără discriminare” derulat în parteneriat cu Consiliul Național pentru Combaterea Discrimării, a avut drept scop creșterea gradului de informare a mai multor categorii sociale, în domeniile antidiscriminare și prevenirea infracțiunilor motivate de ură. 

Campania de prevenire a discriminării și victimizării copiilor din medii defavorizate ,,Șotron” s-a desfășurat în parteneriat cu Asociația Ovidiu Ro.

De asemenea, la nivel național, în primele 11 luni din 2022, au fost desfășurate 6.777 de activități de prevenire a consumului și traficului de droguri și alte substanțe interzise, care au avut 450.713 beneficiari.

Campania „Dincolo de aparențe” a vizat atât minorii, cât și adulții care au fost informați cu privire la legislație, consecințe și riscuri asociate, precum și instituțiile cărora le pot solicita sprijin și consiliere.

În perioada 1 ianuarie-30 noiembrie 2022, la nivel național au fost desfășurate 365 de activități de prevenire privind siguranța stradală, care au avut 35.468 de beneficiari.

Campaniile desfășurate pe această linie au fost:

-Proiectul „Misiune Zero copii neasigurați în mașină”, privind siguranța copiilor în trafic, desfășurată în parteneriat cu Petrom;

-Proiectul de prevenire a accidentelor de circulație „Educație rutieră - modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră” finanțat prin intermediul Organismului Intermediar pentru Transport (OIT);

-Programul „În siguranță la volan. Stop accidentelor rutiere!”- program de reintegrare socială pentru persoanele care au comis infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice realizat în colaborare cu Direcția Națională de Probațiune din cadrul Ministerului Justiției;

În perioada 1 ianuarie-30 noiembrie 2022, la nivel național, au fost desfășurate 827 de activități de prevenire a apelurilor abuzive la 112, care au avut 53.850 de beneficiari.

Campania desfășurată pe această linie a fost „Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!” de conștientizare cu privire la consecințele actelor de alertare abuzivă a autorităților.

La nivel național, au fost desfășurate 3.244 de activități de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului, care au avut 389.869 de beneficiari.

Astfel, Campania de prevenire a furturilor din locuințe „Catalogul de furturi” a fost bazată pe postările publice realizate de utilizatorii rețelelor de socializare, în care pot fi văzute obiecte de valoare.

Campania „#SigurACASA” a fost demarată pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul populației generale cu privire la furturile din locuințe, principalele moduri de operare și modalități eficiente de prevenire. Campania se derulează în parteneriat cu A.R.T.S. și U.N.S.A.R., în perioada 12 octombrie 2022 – 15 ianuarie 2023.

În domeniul prevenirii criminalității informatice, în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2022, la nivel național, au fost desfășurate 1.350 de activități, care au avut 177.888 de beneficiari.

Campaniile/proiectele desfășurate pe această linie au fost:

-Campania „Siguranța online” - inițiată și implementată în parteneriat cu DNSC și Asociația Română a Băncilor;

-Programul național „Unbreakable România 2022” destinat educației în securitate cibernetică pentru elevi și studenți, în parteneriat cu Orange România și Bit Sentinel;

-Campania din cadrul proiectului „RO Cyberex – Perfecționare, cooperare și prevenire în lupta împotriva criminalității informatice”;

-Proiectul „Eroii Internetului”, în domeniul siguranței online a copiilor desfășurat în parteneriat cu Google România și Asociația Adfaber.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108