REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
10.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Percheziţii DIICOT în Constanţa, Bucureşti şi Ilfov: evaziune, spălare de bani şi contrabandă

Percheziţii DIICOT în Constanţa, Bucureşti şi Ilfov: evaziune, spălare de bani şi contrabandă

Replica API 27 iunie 2015 | 08:12 155

Detergent de calitate inferioară vândut ca marcă cunoscută

Detergent de calitate inferioară vândut ca marcă cunoscută

Acţiune de amploare a procurorilor DIICOT! Aceştia au efectuat 81 de percheziţii, dintre care 5 în Constanţa, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, contrafacere şi contrabandă. Este vorba despre îmbrăcăminte, încălţăminte, electronice, produse de menaj, uz casnic, produse electrocasnice, electronice, detergenţi, produse plastice etc de import, care erau vândute „la negru”. În plus, spre exemplu, detergentul de calitate inferioară era ambalat în pungi de 10 kg inscripţionate cu numele unor firme cunoscute. Menţionăm că oamenii legii au descins şi la Dragonul Roşu.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2013 s-a constituit un grup infracţional organizat, format din cetăţeni turci şi români, care a operaţionalizat pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, un mecanism evazionist complex constând în crearea unor lanțuri de tranzacționare artificiale prin interpunerea unor societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă” sau „tampon” înființate sau preluate de către persoane uşor de controlat şi manipulat în scopul sustragerii de la achitarea debitelor fiscale aferente comercializării pe piaţa internă a produselor importate în sistem CARGO (îmbrăcăminte, încălţăminte, electronice, produse de menaj, uz casnic, produse electrocasnice, electronice, detergenţi, produse plastice etc.) de la companii din Turcia, China, Pakistan, Iran şi Taiwan. Un alt palier al activităţilor infracţionale realizate de gruparea coordonată de către liderii grupării, prin lanţul de firme controlate, a vizat comercializarea „la negru” a mărfurilor importate pe bază de comandă în regim Cargo din Turcia, China sau Taiwan către comercianţi din Bucureşti. Pentru a nu atrage atenţia organelor fiscale în eventualitatea unui control, descărcarea de gestiune a mărfurilor se realiza prin livrări fictive către alte societăţi comerciale controlate de către grupul infracţional sau prin simularea unor livrări intracomunitare către societăţi inexistente de pe teritoriile altor state.

Detergent de calitate inferioară, ambalat în pungi inscripţionate cu mărci cunoscute

De asemenea, din probele administrate a mai rezultat implicarea grupării infracţionale şi în contrafacerea unor produse destinate curăţeniei respectiv detergenţi. Astfel, prin intermediul societăţilor controlate, au fost importate din Turcia importante cantităţi de detergenţi de calitate inferioară care, ulterior, erau reambalate în pungi de 10 kg, inscripţionate cu o marcă cunoscută şi comercializate pe piaţa internă ca fiind produse autentice. Valoarea prejudiciului adus bugetului de stat de către grupul infracţional organizat, precum şi de către beneficiarii circuitului economic fraudulos, este în valoare aproximativ 140.000.000 lei. Totodată, în cadrul aceleiaşi acţiuni, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanţa împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul S.C.C.O. Porturi Maritime au efectuat un număr de 5 percheziţii domiciliare pe raza județului Constanţa. La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti au fost aduse, în vederea audierii un număr de 65 de persoane. Acţiunea a fost efectuată împreună cu inspectori antifraudă din cadrul A.N.A.F. – D.G.A.F. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Informații și Protecție Internă. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Brigazii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepes” a Jandarmeriei.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108