REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Percheziţii şi arestări. Grupare acuzată de şantaj, înşelăciune şi evaziune, SĂLTATĂ de DNA Constanţa

Percheziţii şi arestări. Grupare acuzată de şantaj, înşelăciune şi evaziune, SĂLTATĂ de DNA Constanţa

Replica API 18 noiembrie 2017 | 22:05 700

Direcția Națională Anticorupție a efectuat percheziții în județul Constanța, pe 16 și 17 noiembrie, vizată fiind o grupare infracțională care se folosea de firme ca paravan pentru a duce la bun sfârșit acțiuni de șantaj și înșelăciune. Mai precis, aceștia se ocupau de montare de structuri de acoperiș, iar pe parcursul lucrărilor aceștia cereau sume exorbitante de bani, ajungând chiar la amenințări de la „patroni” pentru a fi virate sumele. Potrivit surselor, ar fi vorba de 12 părți vătămate, sumele pretinse de infractori ridicându-se și la 23.000 de euro de persoană.

Polițiștii constănțeni de investigații criminale, cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română, sub coordonarea Direcției Naționale Anticorupție, au efectuat 10 percheziții la domiciliile unor bărbați, bănuiți de șantaj, evaziune fiscală și înșelăciune.

La data de 16 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Investigații Criminale al Poliției municipiului Constanța, sub coordonarea unui procuror din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, au efectuat 10 percheziții domiciliare, pe raza municipiului Constanța și a localității Valu lui Traian, județul Constanța. Au fost vizate 12 persoane fizice și două persoane juridice, bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, precum și de comiterea unor fapte de înșelăciune, șantaj și evaziune fiscală.

Din cercetări a reieșit că, în perioada martie-noiembrie a.c., membrii grupului infracțional ar fi indus în eroare mai multe persoane, cărora, în urma încheierii unor contracte, le-ar fi executat lucrări de reparații la acoperișurile imobilelor. În cauză, au fost reținuți, pentru 24 de ore, 9 bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 67 de ani, care au fost prezentaţi Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. La acțiune au participat și polițiști din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul I.P.J. Constanța. Toţi cei 9 bărbaţi au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Ce spune DNA

În cursul anului 2017, cei nouă inculpați au constituit un grup infracțional în scopul comiterii unor infracțiuni de înșelăciune și șantaj.

Concret, membrii grupului care acționau pe raza județului Constanța, inclusiv municipiul Constanța, racolau viitoarele victime (alese din categoria persoanelor de vârsta a treia) de cele mai multe ori prin intermediul unor pliante în care ofereau servicii de reparații la acoperișurile imobilelor.

Ca urmare a publicității create, membrii grupării erau contactați telefonic de victime care, crezând că discută cu reprezentanții unor societăți comerciale serioase, solicitau întâlniri/negocieri pentru realizarea unor lucrării de reparații la acoperișurile imobilelor.

Ulterior, la momentul încheierii contractului, de cele mai multe ori se percepea un avans din preț, iar în aceeași zi sau la termenul stabilit, se demarau lucrările de reparație/înlocuire/construire a acoperișului.

După decopertarea acoperișului, în special atunci când se aduceau materiale de construcții la locuințele victimelor, membrii grupării solicitau plata unor sume considerabil mai mari decât cele convenite inițial, cu titlu de tranșe din preț. Pentru a justifica diferențele de valoare între sumele convenite inițial și cele solicitate după decopertarea acoperișurilor, membrii grupării le explicau victimelor că prețul convenit iniţial și consemnat în contract nu includea și accesoriile sau că suprafața construită a fost mai mare etc.

Prin această metodă, prețul solicitat pentru finalizarea lucrărilor devenea excesiv de mare în raport cu cel inițial convenit.

În mod firesc, beneficiarii lucrărilor refuzau să plătească aceste sume, moment în care intrau în rol acei membri ai grupării (se prezentau sub calități false de patroni ai unor firme) care aveau sarcina de a intimida victimele și de a le determina, prin amenințări directe sau voalate, fie cu acte de violență, fie cu lăsarea imobilelor decopertate sau cu luarea materialelor fixate pe acoperișuri, să plătească banii ceruți.

În cele din urmă, sub presiunea amenințărilor primite, victimele, a căror număr este estimat a fi de ordinul zecilor, acceptau să plătească sumele solicitate (care se ridicau în unele cazuri și la 23.000 euro). Pentru obținerea sumelor de bani cerute, victimele erau nevoite uneori să facă împrumuturi la bancă sau la diverse cunoștințe.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 17 noiembrie 2017, cei 9 inculpați sunt prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea ofițerilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Biroul de Investigații Criminale.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
vrem sa stim numele acestor infractori
0
0
Ba prostu familiei, de supt, nu pagina de net a Dna iti da competenta. Santajul savarsit de administrator sau impotriva administratorului de firma peste 10.000 euro e la DNA, fraier mic ce esti.
0
0
Sunt ff periculosi acesti tzigani unguri care chipurile iti fac oferta de nerefuzat pt montare acoperis metalic. Fac un contract intre o firma fictiva si tu ca beneficiar, cer avans cam 20 mil. Lei, vin si iti decoperteaza casa si apoi incep cu santajul. Anuntati politia, oameni buni.
0
0
Stati linistiti, ii gratiaza Tudorel. Cum care Tudorel ?
1
0
tare prost esti. de ce oare insistati sa va faceti asa de cacat? art.13 ind.1 Legea 78 2000 si art.13 lit.a din OUG 43 2000. fix de DNA e santajul peste 10.000 euro comis de admin. de altfel, prostule, vezi cazul Voiculescu Dan si comp.
1
1
Competentele DNAului le gasesti pe pagina lor, idiotule! Printre ele NU intra si santajul. Motiv pentru care judecatorul a trimis la cacat mai saptamana trecuta cererea lor de arestare a secretarului de stat acuzat de DNA de "santaj" ca ii cerea unui directoras sa isi dea demisia. In ceea ce priveste prejudiciul de la care poate ancheta, cand vine vorba de privat, prejudiciul ar trebui sa fie de peste 200 000 euro DAR IN URMA UNOR INFRACTIUNI DE CORUPTIE. Inselaciunea tiganilor astia nu intra la "coruptie". Ci la Codul de Procedura Penala, Parchet, arestat. DNA doar se caca pe el!
2
0
Tinere reclamant, esti convins ? Oare santajul peste 10.000 euro savarsit de admimistrator de firma, sa fie competenta DNA?
3
3
Caci 12 persoane inmultit cu 23, hai 25 de mii de euro, nu fac limita legala la care DNA se poate ocupa de caz. Daca te duci sa reclami ilegalitati ale APC, iti cer tie sa dovedesti ca prejudiciul este de peste 1milion de euro, ca altfel nu au dreptul legal sa ancheteze. La astia vad ca prejudiciul poate si si mult mai mic, si si doar presupus ca ar fi atat. DNA, imaginea eternei prefacatorii si minciuni!
7
6

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108