REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
12.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Peste 150 de sindicalişti din aeroporturi protestează în faţa Ministerului Finanţelor

Peste 150 de sindicalişti din aeroporturi protestează în faţa Ministerului Finanţelor

Andreea Vlaicu 27 februarie 2024 | 11:34 450

Peste 150 de sindicalişti, membri ai sindicatelor aeroportuare, pichetează sediul Ministerului Finanţelor, cerând exceptarea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) de la aplicarea anumitor măsuri de disciplină fiscală impuse prin Legea 296/2023 şi Ordonanţa de Urgenţă 115/2023.

Peste 150 de sindicalisti din aeroporturi protesteaza in fata Ministerului Finantelor

Aceştia au pancarte cu mesajele: "Nu trataţi discriminatoriu!", "Noi nu mâncăm la preţurile de la cantina Parlamentului", "Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti este profitabilă! Nu faceţi economii pe spatele salariaţilor CNAB!", "Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti este profitabilă", "Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti se autofinanţează". De asemenea, imagini cu un iaurt şi un covrig = 12,95 lei/zi sunt afişate de alţi protestatari.

"În virtutea respectării valorilor democratice esenţiale, militând pentru şanse şi oportunităţi egale, echitate socială şi respect reciproc, membrii Sindicatelor din Compania Aeroporturi Bucureşti protestează faţă de tratamentul discriminatoriu la care au fost supuşi, prin blocarea demersurilor de exceptare de la unele prevederi ale Legii nr. 296/2023. Memorandumul aprobat favorabil de către Ministerul Transporturilor este blocat la Ministerul Finanţelor, fiind în pericol de a nu fi avizat, în condiţiile în care rezultatele financiare obţinute de companie sunt de excepţie, nefiind susţinuţi de fonduri ale bugetului de stat şi asigurând atât finanţarea investiţiilor proprii, cât şi dividende la bugetul de stat", a declarat marţi preşedintele Sindicatului Companiei Aeroporturi Bucureşti (SCAB), Ştefan Mladin.

Potrivit liderului sindical, solicitările protestatarilor sunt legate de exceptarea companiei de la următoarele măsuri de disciplină fiscală: limitarea investiţiilor şi achiziţiilor (oricum realizate din fonduri proprii), interzicerea angajărilor (în condiţiile în care dezvoltarea şi traficul crescut necesită acoperirea cu forţă de muncă, iar formarea unui specialist în domeniu durează minim 6 luni), diminuarea valorii bonurilor de masă şi a voucherelor de vacanţă, care sunt suportate integral din veniturile realizate de CNAB şi renunţarea la interzicerea acordării de sporuri şi bonificaţii, care se dau, de fapt, din fonduri proprii, exclusiv pentru sectoarele operaţionale.

Sindicatul Companiei Aeroporturi Bucureşti (SCAB), Sindicatul Liber Independent Aeroport Băneasa, Sindicatul Aeroporturi Bucureşti şi Sindicatul Aeroportul Henri Coandă pichetează marţi, între orele 10:00 - 12:00, sediul MF.

Membrii SCAB au început protestele din data de 21 februarie, prin afişarea vizibilă a unor banderole cu inscripţia ''PROTEST'' pe toată durata programului de lucru, atât la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, cât şi la Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu. Aceste banderole urmează să fie purtate pe o perioadă nedeterminată, până la soluţionarea favorabilă a cererilor sindicaliştilor, potrivit unui comunicat al SCAB.

Reprezentanţii sindicatului au semnalat faptul că, în contextul intrării în vigoare a Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prin Memorandumuri aprobate de Guvern, mai multe companii naţionale, regii autonome şi/sau societăţi au fost exceptate de la aplicarea anumitor măsuri de disciplină fiscală.

"Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a depus un Memorandum pentru exceptarea de la aplicarea măsurilor fiscale privind diminuarea valorii bonurilor de masă şi a voucherelor de vacanţă primite de salariaţii CNAB, care a fost aprobat de către Ministerul Transporturilor, dar nu a primit aviz favorabil din partea Ministerului Finanţelor", a precizat SCAB, conform agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108