REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Pompierii trecuţi în rezervă au început să câştige procesele cu ISU Dobrogea

Pompierii trecuţi în rezervă au început să câştige procesele cu ISU Dobrogea

Replica API 16 iulie 2012 | 00:00 1182

Odată cu condamnarea superiorilor pentru fapte de corupţie,

Odată cu condamnarea superiorilor pentru fapte de corupţie,

După mult mediatizatul caz de corupţie din fruntea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, instituţia are "de suferit" şi după ce unii ofiţeri trecuţi în rezervă în mod abuziv şi-au găsit dreptatea în instanţă. Este vorba despre unii militari ai ISU care au fost "traşi pe dreapta" în urma reorganizării, anul trecut, fiind înlocuiţi cu "piloşii" care au fost încadraţi în mod ilegal.

Unul dintre cei care şi-au recăpătat drepturile în instanţă este Nicolae Marin Parte-Bună, din Nicolae Bălcescu. El, împreună cu încă 2 colegi de la Staţia nr.7 Hârşova, Grup 3 Cernavodă, respectiv Gheorghe Zisu şi Daniel Costea, au dat în judecată ISU Dobrogea, solicitând, în contencios administrativ, anularea Ordinului 13592/I/14.09.2011, emis de ISU, respectiv reintegrarea reclamanţilor în funcţiile deţinute anterior, cu plata despăgubirilor aferente drepturilor salariale pentru toată perioada cât au fost puşi la dispoziţie. Nicolae Parte-Bună este primul care a avut iniţiativa de a se adresa instanţei, pentru remedierea litigiului de muncă. "În fapt, am deţinut gradul de plutonier, având o vechime efectivă de 4 ani şi 14 zile. Începând din data de 15 iunie 2011, am fost pus la dispoziţia unităţii pentru o perioadă de 3 luni, în vederea reîncadrării sau trecerii în rezervă. Perioada punerii la dispoziţie trebuia să dureze până în data de 15 septembrie 2011. Ulterior acestei date, unitatea militară nu mi-a mai comunicat nici un aspect privind situaţia personală. În acest sens am solicitat comunicarea ordinului de trecere în rezervă. Printr-o adresă din data de 1 noiembrie 2011, mi s-a comunicat ordinul prin care am luat la cunoştinţă de faptul că am fost trecut în rezervă, deşi nu am avut cunoştinţă de nici o reorganizare a Staţiei nr. 7 Hârşova, Grup 3 Cernavodă, nefiind informat în prealabil de această procedură. (...) În toată această perioadă de 3 luni, deşi eram pus la dispoziţie, am continuat să activez pe autospecialele de intervenţie, salvare şi descarcerare", se arată în acţiunea intentată de reclamant. Acesta susţine că s-a încercat inclusiv o ilegalitate grosolană, respectiv încadrarea sa, scriptic, pe un camion destinat transportului de personal şi materiale, camion care nici nu exista în subunitatea în care activa.

Au căutat "nod în papură", dar fără succes

Înainte ca instanţa să le dea câştig de cauză, la un moment dat s-a invocat inclusiv excepţia inadmisibilităţii formulării plângerii prealabile, despre care reprezentanţii ISU susţin că a fost făcută tardiv, după expirarea unui termen de 30 de zile, stabilit de lege. Însă instanţa a stabilit că plângerea prealabilă a fost formulată în mod corect. La final, prin sentinţa civilă nr. 2422 din data de 29 iunie 2012, instanţa a hotărât "respingerea excepţiei inadmisibilităţii acţiunii (invocată de ISU) ca nefondată, admiterea acţiunii promovată de Nicolae Marin Parte-Bună, anularea Ordinului nr. 13592/I/14.09.2011 emis de ISU, dispune reintegrarea reclamantului în funcţia deţinută, obligă pârâtul la plata despăgubirilor aferente. Definitivă". Se pare că cei care au câştigat procesul împotriva ISU nu au reuşit încă să îşi reia activitatea, însă cel puţin au o acoperire în acest sens.

Pedepse cu suspendare pentru mafia din ISU

De precizat că după ce s-a încercat eliminarea din schemă a mai multor astfel de ofiţeri, locurile acestora au fost ocupate de personal care nu avea nici o treabă cu ceea ce prevedea fişa postului. Au fost încadrate inclusiv telefoniste, pentru ca locurile să apară active. Interesant este că, în 2009, o parte dintre cei responsabili pentru reorganizarea defectuoasă a ISU Dobrogea, în jur de 20 de persoane, au fost trimişi în judecată de DNA şi condamnaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la pedepse cuprinse între 8 luni şi 3 ani şi 6 luni de închisoare, sub acuzaţiile de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu, dar şi fals intelectual, faptele fiind comise în legătură cu concursurile organizate şi măsluite la ISU Dobrogea în anul 2007. Pedepsele au fost suspendate condiţionat, însă hotărârea nu este însă definitivă.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108