REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
11.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

PORR Bau GmbH a câștigat PROCESUL cu APELE ROMÂNE

PORR Bau GmbH a câștigat PROCESUL cu APELE ROMÂNE

Replica API 30 iulie 2020 | 01:01 2052

În perioada august 2013-decembrie 2015, Administraţia Naţională Apele Române a implementat cel mai ambiţios proiect de protecţie şi reabilitare a plajelor de la ţărmul Mării Negre. Vorbim de zonele: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru şi Tomis Sud) şi Eforie Nord. În urma organizării unei licitații publice de către ABADL, au fost încheiate contractele, iar reabilitarea zonei Mamaia Sud a fost câștigată de Asocierea PORR Bau GmbH - Franco Giuseppe SRL - Dinamica SRL, prin lider de asociere PORR Bau GmbH, contractul având termen final 28.01. 2015.

Iată că, după patru ani de la finalizare lucrărilor, au ieșit la iveală mai multe aspecte negative ce țin de modul în care conducerea ABADL de la acea dată a manageriat situația contractuală cu constructorul. Pe parcursul derulării lucrărilor au intervenit mai multe probleme generate de către beneficiar, după cum susține constructorul, care au condus pe de-o parte la prelungirea duratei de execuție cu 10 luni și care, pe de altă parte, au condus la costuri suplimentare în sarcina antreprenorului, respectiv ABADL. Constructorul a efectuat demersuri pentru a intra în posesia banilor, iar ABADL e bună de plată.

După semnarea contractului, Asocierea PORR Bau GmbH - Franco Giuseppe SRL - Dinamica SRL, prin lider de asociere PORR Bau GmbH a constatat că situația prezentată în proiectul tehnic nu era aceeași cu cea din șantier. A fost, astfel, necesară reproiectarea schemei de protecție costieră ca urmare a condițiilor morfologice reale, au fost suspendate lucrările de către antreprenor și a fost necesară accelerarea ritmului de execuție a lucrărilor în vederea respectării limitei temporale impuse de contractul de finanțare a beneficiarului. Reproiectarea a însemnat și costuri suplimentare, față de cele prevăzute în contract.

Proiectul aprobat după mai bine de un an de la semnarea contractului, iar lucrările s-au încheiat cu 10 luni întârziere

Antreprenorul a reușit să depună un proiect care să răspundă tuturor cerințelor beneficiarului abia în august 2014. În final, proiectul a primit aprobare spre execuție în septembrie 2014, în condițiile în care termenul limită era ianuarie 2015.

Liderul de asociere PORR BAU GMBH a deschis acțiune în instanță, în 2017, solicitând la plata sumei de 13.283.842,51 lei, la care se adaugă TVA, reprezentând costurile suplimentare cauzate de evenimentele și plata dobânzii legale calculate de la data de 12 .11.2015 până la data achitării efective a debitului principal datorat.

Ce a spus ABADL

În replică, ABADL a susținut în instanță că, în perioada noiembrie 2013 - septembrie 2014, antreprenorul nu a realizat servicii de reproiectare a lucrărilor, ci a continuat finalizarea proiectului solicitat de beneficiar, în acest interval fiind respinse de inginer o serie de variante de proiectare propuse de antreprenor, deoarece nu corespundeau cerințelor din tema de proiectare, fiind necesare revizii ale proiectului.

ABADL trebuie să-i plătească constructorului 3,3 milioane de lei

Magistrații nu au fost de aceeași părere, așa că au admis parțial acțiunea, ABADL fiind obligată la plata sumei de 3.297.735 lei, plus 680.056 lei reprezentând dobânda legală. ”Admite in parte acţiunea precizată, promovată de reclamanta Asocierea PORR Bau GmbH - Franco Giuseppe SRL - Dinamica SRL, prin lider de asociere PORR Bau GmbH, în contradictoriu cu parata Administraţia Bazinala de Apă Dobrogea Litoral – ABADL. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei 3.297.735 lei reprezentând costuri suplimentare. Obligă parata la plata către reclamanta a sumei 680.056 lei reprezentând dobânda legală. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 169.954,75 lei reprezentând cheltuieli de judecată”, se arată în minuta Tribunalului din iunie a.c. ABADL a formulat recurs.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa plateasca din averile personale,nu din bugetul statului! Pentru toti incompetententii angajati pe spagi,nepotisme,obligatii,amantlac,nu trebuie sa plateasca statul! De aia nu sunt bani pt.pensiile amaratilor si mariri de alocatii!
1
0
Pe plaja din Constanta nu ar fi trebuit lasati sa amplaseze sezlonguri , baruri etc. Este plaja constantenilor , nu este statiune turistica. Acum le-au inghesuit in fata marii.Spaga...
9
0
Pesedistii din ABADL au lucrat cu firme de casa pesediste.Si acum sunt probleme mari ,nerezolvate pe zonele inisipate.
11
0
astia sunt specialistii , scosi de facultatile romanesti , in ziua de azi...
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272