REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
11.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

PRECIZĂRI: Cum reușesc să se SINUCIDĂ deținuții în penitenciare

PRECIZĂRI: Cum reușesc să se SINUCIDĂ deținuții în penitenciare

Replica API 11 iunie 2019 | 00:00 296

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a făcut câteva precizări pe marginea întrebării referitoare la cum și de ce s-a sinucis deținutul Marcel Lepa, ucigașul polițistului din Timiș.

Potrivit FSANP, în penitenciarele din România, rata sinuciderilor este în medie de 3,95 la 10.000 de deţinuţi. Sub cea din Norvegia (30), Franţa (12,4), Belgia (11) ori Portugalia (9,1). Rata sinuciderilor în penitenciarele românești este de 3 ori mai mică decât în rândul populației României. ”De regulă, deținuții care se sinucid ascund această intenție și folosesc pentru sinucidere obiecte de inventar din cameră și dintre cele permise a fi păstrate asupra lor: cearceafuri, pături, fețe de pernă, obiecte de îmbrăcăminte, lame de ras ori instrumente tăietoare improvizate. Personalul penitenciarului supraveghează vizual camerele de deținere, însă anumite spații precum grupul sanitar nu pot fi supravegheate din rațiuni de protecție a intimității, deși sunt verificate de cel puțin 2 ori pe zi. Supravegherea continuă nu este permisă fiind considerată abuzivă; chiar și în cazul deținuților clasificați ca fiind cu risc de sinucidere, aceasta fiind periodică, deși mult mai frecventă. Sunt destule situații în care personalul penitenciarului și deținuții intervin cu succes pentru a opri tentative de sinucidere, detenția în comun fiind un avantaj în aceste cazuri. Cu excepţia motivelor legate strict de pedeapsa în sine ce presupune lipsirea de libertate, tabloul sinuciderilor ce au loc în penitenciare seamănă cu cel al sinuciderilor ce au loc afară. În literatura de specialitate se consideră că până la 90% dintre cei care se sinucid au o afecţiune psihică, chiar dacă uneori acest act poate fi prima manifestare a acelei afecţiuni. Toate decesele care au loc într-un penitenciar, indiferent de motivul prezumtiv, sunt verificate de Parchetul de pe raza căruia se află penitenciarul în cauză”, se arată într-un comunicat de presă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu am rezistat la parnaie ca m-am futut mai tare ca nevastamea in cur si mi-a prins bine
2
0
gaborii insceneaza o treime din sinucideri, cand tortureaza detinutii si vor sa-si ascunda faptele
13
7
Marsam pt ca este extrem de important ce se intampla cu cetatenii Romaniei in sistemul penitenciar.Daca ei sunt ucisi ca vendeta pentru actiunile lor, statul de drept este subminat si asa ceva este intolerabil! Puteau sa-l impuste dar ar fi fost trasi la raspundere cum era si normal. Incompetentul Amariei a murit tocmai pt ca a tras in plin intr-un cetatean. Daca tragea foc de avertizare in aer conform legii scapa! Orice creatura incoltita ataca violent! Chiar daca se produce un eveniment politia captureaza gardianul pazeste procurorul acuza si judecatorul condamana! NU VENDETE si PARADE!
11
3
Ce tot marsati pe Lepa asta si ca a fost omorat si nu s-a sinucis ? Crede cineva ca era greu ca cei care l-au prins sa-l impuste si apoi sa insceneze ca au fost atacati ? Trebuiau sa-l spanzure politistii in puscarie ca sa fie mai credibil ? Viata nu avea valoare pt. criminalul asta, drept dovada a omorat un om apoi s-a mierlit ca sa scape de pedeapsa umana. Nu stie ca cea divina e mai grea si vesnica....
8
9
Daca el nu a suportat ideea de a sta la puscarie pt cei 4 ani primiti pentru talharie motiv pt care a ucis si un politist cine a crezut ca acesta va accepta un mandat pe viata a gresit! La intrarea in penitenciar trebuia supus unei expertize psihologice si pazit 24din24 insa la un final tot aici s-ar fi ajuns! In aceste zile el a realizat ce a facut precum si faptul ca nu mai are nicio scapare! Totusi n-am inteles de ce a trebuit sa mai ia o viata!
10
2
Ei nu reusesc dar gardienii ii asista! Si daca se mentine trendul asta si nu vor exista garideni trasi la raspundere, numarul de politisti morti va creste exponential! E o chestiune de timp! Daca generatiile mai vechi se temeau de militieni, tinerii nu se mai tem si chiar vor razbunare. Incet incet abuzurile militienilor vor fi doar o trista amintire!
10
5
Sunt ajutati. Cum sa se sinucida fara o scrisoare de adio? Daca vroia sa moara, murea ca un haiduc cand l-au prins. Voi nu ati vazut ca el refuza hrana doar ca sa nu ajunga la toaleta insotit de cagulat? De ce? Te teama!
12
7
Daca se sinucid, este alegerea lor. Nimeni nu-i obliga !
7
7
Cu astia mai robusti se cam canonesc gardienii sa-i suspende !
12
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212