REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
17.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Preşedintele ANPC: Reducerea risipei alimentare ţine foarte mult de educarea consumatorului

Preşedintele ANPC: Reducerea risipei alimentare ţine foarte mult de educarea consumatorului

A.F. 14 martie 2024 | 00:00 139

Reducerea risipei alimentare în sectorul casnic ţine foarte mult de educarea consumatorului şi nicidecum de înfrânare, susţine preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu.

Presedintele ANPC: Reducerea risipei alimentare tine foarte mult de educarea consumatoruluiHoria Constantinescu

Acesta a fost întrebat ce măsuri consideră că ar putea fi luate pentru reducerea risipei alimentare în sectorul casnic, care se ridică la peste 40%, conform ultimelor date disponibile.

"Am fost contemporan raţionalizării cotelor de zahăr, ulei şi ceea ce îşi mai imagina partidul înainte de 1989, cred că dacă ne-am reîntoarce la ceva ce, iată, s-ar putea dovedi util, să nu poţi să-ţi cumperi mai mult de un număr de kilograme, pentru a nu le arunca, acest lucru cu siguranţă ţine de educarea consumatorului şi nicidecum de înfrânare. Nu aş vrea să ne întoarcem la momentul cartelelor de zahăr sau ulei sau oricare dintre alimente, cu toate că trebuie să admitem că la momentul la care statul şi partidul ne puneau în galantare salam din soia sau cu foarte multă soia, ni se părea că o ducem foarte rău, ori la acest moment pare că este unul dintre cele mai vânate alimente", a declarat preşedintele ANPC, prezent la o dezbatere online organizată de Asociaţia Sută la Sută Românesc şi Tribuna Consumatorilor, cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorului.

El a precizat că, la ora actuală, nu se mai desfăşoară acţiuni în care să fie implicaţi tinerii, în care să se colecteze materiale reciclabile sau să se desfăşoare alte activităţi similare, în aşa fel încât aceştia să poată înţelege că mediul trebuie respectat.

"Din păcate, încercând să lansez un astfel de proiect în altă zonă, nu în cea a Bucureştiului, mi s-a spus că seamănă foarte tare cu noţiunea de muncă patriotică - patria mi se părea că ar trebui să fie sufletul şi mintea fiecăruia dintre noi - care acum pare că ar trebui cumva scoasă în afara legii, exact aşa cum a fost scos şi Partidul Comunist. Este total greşit. Copiii au nevoie să socializeze, copiii au nevoie să muncească, copiii au nevoie să înţeleagă că mediul trebuie respectat. Acest lucru îl vor căpăta, să spunem, ca deprindere, numai după ce vor curăţa ei, atunci probabil vor înţelege să nu fie cei care aruncă pe jos", a adăugat Horia Constantinescu.

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului este marcată, anual, pe 15 martie, pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la importanţa cunoaşterii drepturilor consumatorilor din lumea întreagă, fiind şi un bun prilej pentru mobilizare în vederea protejării acestora, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108