REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Prima TRECERE DE PIETONI 3D de pe litoral!

Prima TRECERE DE PIETONI 3D de pe litoral!

Replica API 13 iunie 2019 | 02:08 707

Prima trecere de pietoni tridimensională de pe litoralul românesc a fost realizată în Medgidia, în cadrul unei campanii de responsabilizare ce are drept scop combaterea accidentelor rutiere mortale.

Campania este realizată de Asociația de Psihologie și Siguranță Rutieră PsihoTrafiQ și Primăria Medgidia. Lansarea campaniei de responsabilizare socială va avea loc joi, 13 iunie a.c., începând cu ora 10.00, la Casa de Cultură Ioan N. Roman din Medgidia, la care vor participa directori de școli, directori ai Primăriei Medgidia, reprezentanți ai Poliției Rutiere și ai Poliției Locale Medgidia, profesori, părinți și elevi. Totodată, în cadrul evenimentului, vor fi premiate școlile participante la cursurile de educație rutieră la care au participat peste 1.000 de elevi ai claselor IV-VIII.

Totodată, șoferii vor testa o pereche de ochelari speciali care simulează starea de ebrietate sau efectele consumului stupefiante pentru a combate consumul de alcool sau de droguri la volan, fenomen care din păcate a scăpat de sub control în România, în special în sezonul estival.

Campania de responsabilizare socială “Fii responsabil în trafic” face parte din proiectul "Îmbunătățirea conectivității la rețeaua TEN-T în zona transfrontalieră Medgidia-Dobrich" și de derulează în contextul în care țara noastră ocupă pe primul loc într-un clasament al ţărilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte decesele din accidente rutiere, atunci când este avut în vedere raportul dintre numărul de victime şi populaţia totală.

Numărul accidentelor rutiere fatale din România a înregistrat o ușoară creștere în 2017, față de 2016, ajungând la 98 de cazuri raportate la un milion de locuitori, ceea ce reprezintă dublul mediei UE (49 cazuri) și situează România pe primul loc în Europa, potrivit Comisiei Europene. Multe dintre aceste accidente se petrec în orașe, la trecerile de pieton, unde tot mai mulți pietoni își pierd viața din cauza neatenției șoferilor, care sunt obosiți, nu au o vedere bună, folosesc telefonul mobil la volan sau pur și simplu trecerea nu este foarte bine semnalizată.

STOP! victimelor pe trecerile de pieton. Zebra 3D, soluție ingenioasă pentru prevenirea accidentelor

Zebra 3D utilizează o iluzie optică pentru a face drumurile mai sigure pentru pietoni. În loc să arate dungi convenționale, blocurile din aceste puncte de trecere sunt vopsite cu forme suplimentare, umbrite în jurul lor, oferindu-le aspectul obiectelor 3D ridicate de la sol. Schimbarea are rolul de a atrage atenția șoferilor și de a îi încuraja să încetinească înainte de a ajunge aproape de trecerea de pietoni, iar implementarea trecerii de pietonii 3D este o îmbunătățire ieftină, simplă și poate salva vieți.

Fenomen scăpat de sub control din cauza telefonului mobil la volan

Neatenţia la volan, în special utilizarea telefonului mobil în timpul şofatului, reprezintă una dintre cele mai serioase cauze de producere a accidentelor mortale. Un studiu realizat de AT&T în 2015 arată că un procent de 70% dintre şoferi sunt distraşi de telefonul mobil, 61% trimit mesaje în timp ce conduc şi 27% socializează pe Facebook.

Chiar dacă se constată o scădere de peste 40% din 2008 până în 2017 a accidentelor rutiere mortale din România, prof. univ. dr. Mihaela Rus, președintele Asociației PsihoTrafiq, afirmă că există din ce în ce mai mult accidente se produc din cauza că şoferii utilizează telefonul mobil la volan.

“La o scurtă observaţie empirică, constatăm că din 10 şoferi, mai mult de jumătate dintre ei se uită în jos spre telefonul mobil, şi nu înainte, cum este normal. În special acest comportament este mai des întâlnit la tineri, iar în contextul lipsei de experienţă şi a adrenalinei, aceştia pot pierde foarte uşor controlul volanului şi pot pune în pericol propria viaţa şi a celorlalţi participanţi la trafic. Fără doar şi poate, este un fenomen care a scăpat de sub control, iar acest comportament trebuie amendat mai drastic sau redus prin metode specifice, cum ar fi și introducerea trecerilor 3D în orașele din România”, afirmă prof. univ dr. Mihaela Rus, preşedintele Asociaţiei de Psihologiei şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ.

Dacă totuşi trebuie să răspundem la un apel urgent în timp ce ne aflăm la volan, psiholgul recomandă şoferilor folosirea unui handsfree wireless sau cumpărarea unui dispozitiv care conectează telefonul mobil la maşină. În acelaşi timp, coordonatorul campaniei nu le recomandă şoferilor să folosească un handsfree cu fir deoarece există oricând riscul ca firul să se încolăcească în jurul volanului şi să îi creeze probleme de manevrare.

Asociaţia “PsihoTrafiQ” a derulat, în ultimii ani, campanii de responsabilizare a participanţilor la trafic, în vederea reducerii acestor comportamente disfuncţionale, care tind să contamineze comportamental din ce în ce mai mulţi şoferi românie. Printre acestea, amintim campaniile naţionale “(Micro)Somnul la volan – un pericol real!” şi “Alcoolul la volan este un accident”, desfăşurate în Constanţa, Bistriţa, Bucureşti şi judeţul Prahova, campanii de responsabilizare socială care sunt prezente pe website-ul Comisiei Europene (Carta Europeană a Siguranței Rutiere), fiind nominalizate la Excellence in Road Safety Awards 2016. Totodată, Asociaţia organizează cursuri de formare, adresate psihologilor, menite să formeze din ce în ce mai mulţi experţi în psihologia transportului, care să promoveze educaţia rutieră şi atitudinile responsabile în trafic.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
bai ce de frustrati anti vrabie pe aici, cica e naspa trecerea, pai mergeti mai idiotilor alaturi sa vedeti pista de biciclete a lui jordache de pe str Kemal Agi Amet si pe urma vorbiti, a footat doua dungi pe astfalt si gata a luat banul gros iar terminarea ei in fata casei de cultura este de tot rasul!!!
1
1
stati cuminti urzicilor ca iara ma vedeti live cum iau cucu in gura lu seful meu Pruia
0
1
niste bani platiti de pomana,,furt din bugetu local.
3
2
S-ar pute 3D-ul sa produca mai multe accidente decat inainte ! Soferii s-ar putea sa perceapa 3D-ul ca pe un obstacol si sa vireze brusc la stanga sau la dreapta !
5
2
Hai la noi la Medgidia , vara cand se coace via ! Si 3D ul e prostia .
2
1
trebuie sa fii tare prost sa crezi asta:D:D:D
2
3
Cine deseneaza...Paul Tinta...Romica Tila...sau Tiberiu..artistii Migidiei...
1
0
Litoral la Medgidia!Si eu am facut armata la marina,la Brasov!
7
0
Nu sunt sigur ca este regulamentara,la un accident soferul poate spune ca era atent sa nu-si sparga baia de ulei si nu a observat pietonul!
8
3
Garcea face toata poza parol
5
0
In curand va fi desenata si apa marii si atunci nu veti mai comenta ca nu e Medgidia pe litoral...
5
0
A mutat Butnaru plaja la Medgidia
4
2
Lume lume haideti pe litoral la Medgidia, cica a facut schimb cu Costinesti, s-au mutat geografic.
9
0
Ce chestie domne cata imaginatie in mintea acestui padurar vai iti fai seama singura lui realizare de cand a venit in Dobrogea de ls Vaslui acum sa nu va suparati plaiesii mei a-"ti invadat medgidia dar asa a vrut urbea sa voteze circ si panarama uooo
5
1
medgidia litoral al mari negre? unde ai facut geografia maiF.B.?ai stiut tu de ce nu ai dat nume complect
10
0
Esti varza bai baiete! Sunt mai multi pietoni indisciplinati decat soferi!
5
2
Nu contest, sunt unii 10% din pietoni care nu se asigura corespunzator, sar pe treceri etc. Stiti cum e in cazul soferilor constanteni? E fix invers. Sunt unii 10% care se asigura cand trec peste o trecere de pietoni. Fratilor invatati ca SI soferii trebuie sa se asigure inainte sa treaca peste o trecere de pietoni, nu doar pietonii. In cazul accidentelor pe treceri de pietoni in 99% din cazuri e vina soferului care nu se asigura, merge cu viteza prea mare, nu poate sa opreasca in timp util pentru ca nu respecta 30 kmh in localitate si 50 in afara, la treceri de pietoni ma refer
9
2
Educati pietonii. Chiar daca sunt pe zebra sa nu alerge, sa coboare de pe biciclete, trotinete, etc.
15
3
@ Vasile ...nu stiai ? Medgidia , a fost mutata , azi noapte pe malu Mari Negre !! Dincolo de geografia ,din articol , ideea este exceptionala !!! Atat soferii , cat si pietonii , nu toti , sunt dependenti de telefoane . Cand merg pe trotuar sau cand se conduce . Asta-i mai mult decat o dependenta , clara .
13
1
Pe litoral la... Medgidia !?!
26
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108