REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
15.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

PRIMĂRIA Constanța a RECUPERAT 37 de TERENURI din dosarul RETROCEDĂRILOR

PRIMĂRIA Constanța a RECUPERAT 37 de TERENURI din dosarul RETROCEDĂRILOR

Replica API 25 martie 2021 | 23:42 8077

În anul 2008, ajungea în instanță unul dintre cele mai ”grele” dosare din România, cel al Retrocedărilor. Au fost implicați aproape 40 de inculpați, iar prejudiciul cumulat calculat de procurori pentru stat și pentru municipiul Constanța se ridica la 114 milioane de euro. După mai bine de 10 ani de procese, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în februarie 2019, prin hotărârea de condamnare a lui Radu Mazăre (9 ani de închisoare) și a altor foști angajați din primărie, ca Statul Român să recupereze terenurile retrocedate, printre care și cel pe care s-a ridicat faimoasa Vila Marina. Au trecut doi ani de la pronunțare, iar Primăria Constanța a recuperat, de atunci și până în prezent, doar 37 de terenuri, din 80, cât trebuie recuperate. Teoretic. Căci, în realitate, vorbim despre un număr mai mare de terenuri, peste 200, pentru că multe dintre cele 80 au fost divizate.

Prin Decizia nr. 32/07.02.2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțată în Dosarul nr. 6536/2/2018, instanța a dispus desființarea totală sau parțială a mai multor dispoziții emise în temeiul Legii nr. 10/2001, precum și a altor înscrisuri. Totodată, s-a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor cercetate în cadrul respectivului dosar, în sensul revenirii unor terenuri în domeniul public ori privat al Unității Administrativ Teritoriale municipiul Constanta. Până la această dată, potrivit reprezentanților primăriei, au reintrat în patrimoniul municipiului Constanța un număr de 37 de imobile. Acestea sunt în staţiunea Mamaia, zona Hotel Rex; Port Tomis, Bulevardul I.C. Brătianu nr. 61; strada C.A Rosetti..

Se fac demersuri pentru promovarea unei noi acțiuni civile aferente procesului penal

Reprezentanții primăriei ne-au mai precizat faptul că se fac demersuri pentru promovarea unei alte acțiuni civile aferente procesului penal. Și asta pentru că acțiunea de recuperare a celorlalte terenuri este greoaie, acestea au trecut de la un proprietar la altul, următorii cumpărători considerându-se de bună credință. Mai mult, aceștia mizează pe faptul că instanța a anulat numai punerea în posesie, nu și vânzările ulterioare succesive. În total, s-au formulat peste 100 de acțiuni de acest gen pe rolul instanței din București.

Foto: harta terenurilor retrocedate

Demersuri și pentru recuperarea terenului din Mamaia, pe care sunt amplasate vilele familiei Mazăre

Precizăm că printre terenurile care trebuie recuperate se numără și cel pe care s-a construit impunătoarea vilă Marina, de pe malul lacului Siutghiol, din Mamaia. Pe terenul retrocedat au fost construite două vile. Într-una locuia Radu Mazăre, iar în cealaltă fratele şi mama acestuia. Concret, e vorba despre terenul intravilan, în suprafaţă de 4.406,58 mp, situat în Staţiunea Mamaia, zona „Căpitănie - Vila Marina", pe malul Lacului Sutghiol, rezultat din dezmembrarea lotului cu nr. cadastral 325, în suprafaţă de 8.307,80 mp, și terenul intravilan, în suprafaţă de 3.901,20 mp, situat în Staţiunea Mamaia, zona „Căpitănie - Vila Marina", pe malul Lacului Sutghiol. Precizăm că unul din terenuri figurează, la OCPI, ca având proprietar SC Nisipuri SRL, firmă înființată de Radu Mazăre. În prezent, acționarii firmei sunt dâmboviţenii Argentina şi Valerian Ştefănescu, în vârstă de 70 de ani

Surse din cadrul primăriei ne-au precizat că și în cazul terenurilor pe care au fost construite vilele familiei Mazăre a fost demarată, la București, procedura de recuperare.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
vedeti ca exista o agentie a statului, care se ocupa cu recuperarea prejudiciului, rezultat din dosarele DNA! Consilierii aia ai tai, care ling clantelele pe acolo, ce fac? Nu se intereseaza? Niste labagii sunteti! Niste nepregatiti, necalificati! Amiralul pwlii
5
1
bai labarilor da terenurile din Mamaia si din oras, pe care le-a luat excrocul de Racu Constantin, care a fost creierul la multe rele din oras nu le luati inapoi? Ce faceti voi e praf in ochii fraierilor!
5
2
O sugeti. Dati petarde care nu fac poc. Baaa hotilor, cand confiscatin averi furate si prindeti pestii mari atunci sa vb. A fost si este jaf in cta ca in codru..
4
1
Recuoerati ce a furat PSD
15
2
Recuperarea prejudiciului. Asta e treaba justitiei. Daca erau oameni de rand proprietari, de mult erau evacuati, executati si cu banii luati.
23
0
JAFUL FACUT DE MASCARICI SI GASCA PENALA NU SE MAI RECUPREAZA IN VECII VECILOR
27
2
Ca sa existe atatea hotii , indivizii si au asigurat spatele..Si au cazut victime oameni nevinovati , care se uitau in Sus si nu intelegeau ce l i se intampla,Hidra are multe capete si s au taiat doar citeva..Infrastructura a ramas neatinsa.
28
0
Bravo. La mai multe. Draq de zdrente si secaturi hoti
17
3
AICI ESTE CEL MAI MARE HOT CARE A FURAT TERENURILE DE LA TABARA DE COPII SI HANUL PIRATILOR CU GASCA LUI DE CONSILIERII, ALO D N A VA RUGAM BAGATIL LA PUSCARIE O DATA SI ASA NE SCAPATI DE ANIMAL !!!
28
1
10n plm de comentator. Vii la concurs, viteazule?
3
20
Interesant....dar si mai interesant este daca i s-au confiscat banii lui mazare si celor care au usurat orasul constanta de peste100 mil.lei...atunci se vede daca justutia este justitie pana la capat si cei care au facut parte din magaria asta sa nu mai aiba niciodata dreptul sa lucreze la stat..ia sa vedem...aveti cwoaie...
36
2

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468