REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
17.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Primarul din Istria, afectat de pesta porcină: i-au fost sacrificate animalele

Primarul din Istria, afectat de pesta porcină: i-au fost sacrificate animalele

Replica API 4 octombrie 2018 | 00:00 268

Se anunță un Crăciun sumbru!

Se anunță un Crăciun sumbru!

Sute de focare de pestă porcină africană au fost confirmate în acest an în România. Dincolo de datele oficiale, dezastrul descris de fermieri arată efectele epidemiei. Se anunţă un Crăciun sumbru pentru crescătorii de animale din localitățile afectate de pesta porcină. Iar printre cei afectați este și primarul din Istria, Ioan Herdean. Singurii porci din gospodărie au fost sacrificați. Acesta este supărat, nu numai pentru că animalele erau sursa sa de venit, dar și că despăgubirile acordate sunt foarte mici.

Crescătorii de porci nu și-au revenit nici acum după pierderile suferite în urma virusului pestei porcină. În județul Constanța, au fost sacrificați aproape 5000 de porci, din peste 20 de localități. ”Nu a contat că porcul este bolnav sau nu, s-a ucis tot. Ne-a ucis și pe noi, căci dina sta trăiam. Ce vom face acum? Nici nu mai avem voie să cumpărăm alții, până nu trece complet epidemia”, s-a plâns un localnic din Horia, una dintre localitățile afectate de pesta porcină.

Primarul Gigel Sava a spus, pentru Replica, că toți porcii din localitate au fost sacrificați. Iar pentru sărbători, va încerca să ajute familiile afectate, cumva. Chiar dacă au fost despăgubiți, sumele sunt infime, spun oamenii. Primarul din Istria a fost și el afectat de pesta porcină. A avut trei, reprezentând sursa de venit pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Vindea în fiecare an porci, astfel încât să aibă ce pune pe masa de Crăciun. Anul acesta, nu va mai putea face asta. A fost despăgubit, prea puțin, spune el, în comparație cu valoarea animalelor.

”Am avut 3 porci, în total 440 kilograme sacrificate și am primit 3000 de lei. Foarte, foarte puțin! Două scroafe erau gestante, urmau să fete. Deci, valoarea era mult mai mare! Dacă aș fi vândut tot, aș fi luat mai mult decât dublu”, a spus, pentru Replica, Ioan Herdean. Acesta a mai precizat că era singura sursă de venit, în afară de salariu, în perioada sărbătorilor.

Acum, rămâne de văzut ce va face. Nici nu poate s-o ia de la capăt, căci nu cei afectați de pestă n-au voie să cumpere alții până când nu se termină focarul. Iar asta poate dura și doi ani, spune primarul. Ioan Herdean se roagă să nu revină gripa aviară, ca să nu fie nevoit să-și sacrifice și păsările.

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat în 53 de focare din judeţul Constanţa, iar în 25 de localităţi s-a trecut la omorârea preventivă a porcilor. Virusul a fost confirmat în gospodării aflate în 25 de localităţi: Istria, Vadu, Dulceşti, Cheia, Vadu Oii, Ciobanu, Gârliciu, Hârşova, Pod Giurgeni, Seimenii Mici, Seimeni, Tichileşti, Băltăgeşti, Lazu, Tuzla, Topalu, Traian, Sat Mircea Vodă, Ion Corvin, Viile, Sinoe, Zorile, Piatra, Palazu Mic şi Agigea.

În aceste focare s-a luat mai multe măsuri, precum punerea sub supraveghere sanitară veterinară oficială a exploataţiei, au fost impuse restricţii de mişcare, s-a efectuat dezinfecţia exploataţiei afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca primarul este afectat de pesta porcina trebuie tratat sau asteptam sa moara singur. Dar ce fel de pesta porcina, din aia africana sau romaneasca ? Eu, Dodon asa inteleg din articol.
0
0
vai de capul lor .nare ce manca saracu!!
0
0
LAS CA II CUPARAM NOI SATEN UN POR DE CRACIUN ,II DAM SI CARNATI.
0
0
esti bugetar,v-a facut dady salarii exorbitante,nu mai folositi metode de disimulare.Sunt analfabeti in primariile dobrogene care fiind soferi sau ''tehnicieni''iau 5-6000 de lei lunar si primari cu 12000 de lei lunar.Necazul e la oamenii de rand,de care aveti nevoie doar la vot.
1
0
La medgidia Beldis tatarul e suspect de pesta porcina
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108