REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
11.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Proiectul Spitalului Regional Constanța revine la viață? Guvernul promite să caute bani pentru construirea lui

Proiectul Spitalului Regional Constanța revine la viață? Guvernul promite să caute bani pentru construirea lui

Replica API 2 noiembrie 2017 | 00:08 474

Vești bune pentru constănțeni: guvernanții au aprobat, ieri, printr-un memorandum, demararea procedurilor pentru construirea a cinci spitale regionale, printre care unul și la Constanța. Proiectul Spitalului Regional Constanța a fost pus pe hârtie în urmă cu zece ani, iar de atunci așteaptă finanțarea necesară. Iar guvernanții exact asta promit acum, realizarea de demersuri pentru găsirea soluțiilor de finanțare. La data respectivă, era vorba despre 116 milioane de euro.

Proiectul Spitalului Regional Constanța este readus în actualitate, după ce, ieri, Guvernul a aprobat demararea procedurilor pentru construirea a cinci spitale regionale, la Timișoara, Târgu-Jiu, Mureș, Constanța, Brăila-Galați și Brașov. Concret, guvernanții inițiază demersuri pentru găsirea fondurilor necesare construirii unităților spitalicești, luând în calcul inclusiv varianta unor împrumuturi din afară. În același memorandum se arată că vor fi demarate consultări cu autoritățile locale pentru identificarea de terenuri, care să permită funcționarea în condiții optime și la standarde de calitate a noilor spitale.

„Acest proiect este de o importanță vitală pentru județul Constanța, ne bucură faptul că și județul nostru va avea un spital regional, ținând cont și de faptul că deservim un număr considerabil de pacienți, în special în timpul verii, dar și faptul că vom oferi asistență medicală de calitate”, ne-a declarat dr. Constantin Dina, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța.

O parte din actele necesare au fost obținute deja

La Constanța, o parte din demersurile necesare construirii Spitalului Regional au fost realizate deja. Proiectul privind această unitate a fost pus pe hârtie în 2007 și chiar a fost demarat. Terenul a fost identificat, fiind vorba despre aproximativ șapte hectare, situate în cartierul Viile Noi, pe locul unei unități militare dezafectate. Ca o paranteză, în ultimii zece ani, faptul că în zonă urma să fie construit un spital a dus la creșterea prețurilor terenurilor scoase la vânzare, chiar dacă ridicarea lui a întârziat.

Respectivul teren a fost preluat deja de la Ministerul Apărării Naționale și, după cum ne declarau reprezentanții DSP Constanța, în anul 2010, au fost realizate studiul de fezabilitate, cadastrul și intabularea, dar și o parte din actele pentru PUZ. La data respectivă, pentru actele menționate au fost cheltuiți aproximativ 15.000 de lei.

Potrivit dr. Constantin Dina, intenția autorităților din sănătate este ca proiectul să continue pe același teren, pe același proiect, dar actualizat la cerințele de astăzi.

Spitalul Regional Constanța, promis a fi una dintre cele mai mai investiții din ultimii 30 de ani!

În 2007, la data la care a fost gândit și lansat, proiectul presupunea o investiție de 116 milioane de euro, urmând să fie „una dintre cele mai mari investiții în infrastructura spitalicească din ultimii 30 de ani”, după cum declara, la o moment dat, Cseke Attila, ministru al Sănătății. Urma să deservească județele Constanța, Tulcea, Buzău, Vrancea, Brăila și Galați. Între timp, după cum am precizat mai sus, s-a luat inițiativa ridicării unui spital regional și la Brăila-Galați.

De asemenea, în proiectul inițial al Spitalului Regional Constanța a fost inclusă și realizarea unei baze aeromedicale, destinate operării elicopterului SMURD. Între timp, baza respectivă a fost construită deja, pe terenul din Viile Noi: construcția este alcătuită dintr-o platformă de aterizare și un hangar, destinate elicopterului SMURD și unei echipe de piloți, tehnicieni de aviație, salvatori aerieni, pompieri descarceratori și echipaj medical. Iar investiția s-a ridicat la un milion de euro. De altfel, un argument în plus pentru păstrarea terenului inițial alocat Spitalului Regional este tocmai faptul că aici a fost ridicată deja baza aeromedicală.

Proiectul inițial mai prevederea un număr de aproximativ 800 de paturi, blocuri operatorii, secții de spitalizare chirurgicală, terapie intensivă, sală de conferință, farmacie, morgă cu laborator de anatomie-patologie etc.

La data lansării, Spitalul Regional Constanța se anunța a fi un proiect grandios. Timp de zece ani, a fost prea grandios pentru bugetul sănătății sau al guvernanților. Rămâne de văzut, de această dată, cât va dura să găsească finanțarea necesară.

F.B., C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
avem din republica moldova, arabi si turci care nu vorbesc bine limba roamna si cativa romani cei mai slabi ramasi pe aici
1
0
Poate nu ati observat, dar avem spitale. Medici nu prea mai sunt...
0
0
la ce bun spital regional.sa avedem azi ce meneger ii la sf Andrei un psd-ist si atiit.nu are nici un fel de legatura cu medicina cu unanitatea pin la urma nici una.
3
1
Speram sa fie adevarat de data aceasta ! Proiect , teren avem urmeaza banii ceea ce ar fi trebuit deacum 10 ani dar numai scursuri si jeguri de par lamentari am avut si inca avem in fruntea tarii!
2
0
Si unde cauta banii?medici de unde iau?
2
1
Un proiect bun,dar sa nu fie tot o minciuna marca psd.
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212