rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 27 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

„Provocarea” de a fi alături de o femeie cu endometrioză, boala de care unii bărbați se tem

Să trăiești cu o femeie care suferă de endometrioză pentru unii - care nu înțeleg această boală - poate fi ceva de speriat. Sunt bărbați care aleg să-și părăsească partenerele de viață atunci când află că se confruntă cu această afecțiune.

De ce? Pentru că este o boală nouă, despre care până recent nu se cunoștea mare lucru. Endometrioza poate afecta viața femeii. În primul rând, apar schimbări pe partea alimentară. Femeia cu endometrioză are câteva restricții alimentare, există riscul să conceapă mai greu, uneori poate fi mai nervoasă, dar toate aceste lucruri au soluții. Important este ca bărbații să fie alături de partenerele lor și să înțeleagă ce este endometrioza.

Radu Zaharia este printre cei care au ales să rămână alături de o femeie cu endometrioză. Și nu doar atât! A transformat boala iubitei sale într-un avantaj - avantajul de a schimba viața altor femei care au endometrioză. Este cofondatorul proiectului EndoFoodArt, destinat persoanelor cu această boală sau pur și simplu celor care vor să adopte un stil de viață sănătos, life coach și antrenor de fitness.

De ce a rămas alături de o femeie cu endometrioză, în contextul în care există bărbați care nu înțeleg boala și aleg să fugă dintr-o relație, aflați dintr-un interviu exclusiv DC News

Anca Murgoci: Am văzut multe cazuri de bărbați care și-au părăsit partenerele de viață când au aflat că au endometrioză de teama unei greutăți (eu i-aș zice greutăți închipuite desigur) de a trăi cu o femeie care are această boală - fie pentru că există riscul să fie uneori mai nervoasă, fie pentru că există riscul să nu poată să aibă copii, fie chiar și pentru că trebuie să aibă un regim de viață mai special chiar și din punctul de vedere al gătitului. Tu ești un exemplu de așa da și nu doar pentru că ai rămas cu partenera ta, dar ați și fondat un proiect împreună prin care să ajutați femeile cu endometrioză. Vorbește-mi despre necesitatea acestui suport din partea bărbaților atunci când află că soția/iubita lor au endometrioză.

Radu Zaharia: Cred că una dintre cele mai mari provocări - pe care cu toții le avem - este legat de cum să fim alături de persoanele pe care le iubim și care ne sunt dragi. De cele mai multe ori luăm asupra noastră suferință oamenilor dragi și ajungem să suferim mai tare decât ei, acest lucru transformându-se într-o stare de vinovăție și o durere în plus. Sunt convins că mulți bărbați își doresc să fie alături de partenerele lor, însă nu știu cum să facă asta. Este important să conștientizăm faptul că ele sunt cele care necesită suport.

Prin comunicare deschisă putem să fim lângă ele în modul în care acestea au nevoie. Important este să comunicăm, să avem răbdare și să înțelegem că în momentul în care ele află de acest diagnostic este un moment nou, nemaiîntâlnit și pentru ele. Arătându-le că suntem alături de ele, putem astfel să le ușurăm călătoria pe care urmează să o înceapă alături de această afecțiune. În cazul nostru această afecțiune nu a venit cu sacrificii. Am văzut-o ca pe o oportunitate care să ne unească mai tare: un proiect comun, la care să putem lucra împreună, ajutând zilnic femei care necesită suport pe oricare dintre cele trei planuri - alimentar, fizic sau psihic.

Anca Murgoci: Cum este să trăiești, zi de zi, cu o femeie care are endometrioză? Care a fost cea mai mare provocare a ta? Vreau să încercăm să înțelegem că endometrioza nu este o sperietoare, iar bărbații trebuie să-și sprijine partenerele de viață pentru că endometrioza, manageriată bine, poate deveni o boală „normală”, dacă putem să-i spunem așa.

Din fericire, pentru noi viața este una liniștită și frumoasă. În fiecare zi sunt momente în care ne simțim bine și momente mai provocatoare care ne oferă oportunitatea de a ne conecta și a forma relația așa cum ne dorim. Schimbările pe care le-am făcut au fost majoritatea pe partea alimentară unde am renunțat la multe alimente pe care le consumam, însă gândurile care ne-au ajutat au fost acelea că ne dorim să trăim mai sănătos și să ne simțim mai bine fizic. Primul lucru pe care l-am făcut când Ralucăi i s-a pus diagnosticul de endometrioză a fost să mă asigur că simte faptul că suntem împreună. Apoi am început să caut informații despre această afecțiune. Ceea ce m-a neliniștit inițial a fost faptul că nu există foarte multe tratamente eficiente sau care să vindece complet această afecțiune. Între timp ne-am dat seama că putem trăi liniștiți și alături de Tony, așa cum am botezat boala, și că dacă îl tratăm așa cum își dorește și cum are nevoie, nu ne dă dureri prea mari de cap.

Ce este endometrioza

Endometrioza este o boală gravă care afectează – la nivel mondial – o femeie din zece. Este considerată o boală tabu cu consecințe teribile. Endometrioza este una dintre principalele cauze a infertilității feminine. Boala presupune dureri insuportabile, tratamente și efectele lor secundare, iar la pacientele cu stadiul 3 sau 4 de boală, intervenții chirurgicale numeroase și chiar infertilitate.

Endometrioza este o boala cronică. Nu se vindecă, dar poate fi ținută sub control cu tratament

Sunt paciente care reușesc să își controleze boala prin alimentație și stil de viață sănătos și sunt și paciente care necesită un tratament cronic pe toată perioada vieții lor, activă hormonal. Rolul intervenției chirurgicale este de a aduce o pacientă din stadiul 3, 4 de boală la stadiul 1, 2. Intervenția nu vindecă, ci doar ameliorează semnificativ afecțiunea, urmând ca celelalte specialități conexe, împreună cu medicul curant să controleze boala. Pacienta, și după operație, rămâne o pacientă cronică.

Endometrioza poate provoca durere – uneori, severă – în special în perioadele menstruale

Pot apărea, de asemenea, probleme de fertilitate, însă există tratamente eficiente pentru ținerea în frâu a acestei boli.

Raluca Rotariu, co-fondator Endofoodart și terapeut în nutriție, ne-a vorbit despre cum s-a cunoscut cu endometrioza, o boală ale cărei simptome puternice erau considerate... normale. Este partenera de viață a lui Radu Zaharia. Împreună au fondat proiectul EndoFoodArt.

„Până la momentul punerii diagnosticului acum un an, nu mai auzisem despre endometrioză. Mă confruntam însă, încă de mică, cu simptomele acestei afecțiuni. Vizitam frecvent medici ginecologi din cauza durerilor insuportabile, dar nimeni nu a pronunțat vreodată acest termen. Primeam de fiecare dată răspunsul: "e normal să ai dureri la menstruație", lucru care m-a făcut să cred că, într-adevăr, așa este.

M-am conformat cu ideea că sunt o persoană mai sensibilă și că va trebui să suport lunar aceste dureri. M-am obișnuit că primele zile de menstruație să mi le petrec în pat, fără a putea sta în picioare, fără a mânca sau fără a putea face sarcini pe care vedeam că alte femei le îndeplinesc fără vreo dificultate în aceste zile.

Continuam însă să îmi spun, de fiecare dată, că această sensibilitate este normală la mine. Anul trecut însă am avut o hemoragie care a fost mai agravată decât de obicei (pentru că și cu acestea mă confruntam lunar, spunându-mi-se că nu este nimic îngrijorător). Am ajuns astfel la secția de urgențe a unui spital privat pentru un consult. Acela a fost momentul când am auzit pentru prima oară termenul de endometrioză.

Desigur, după seara respectivă, au urmat multe controale și investigații amănunțite pentru a confirma diagnosticul. Pot spune că sentimentul pe care l-am simțit cel mai puternic în momentul confirmării diagnosticului a fost furia. Eram furioasă că timp de o perioadă atât de lungă nimeni nu a putut să îmi pună acest diagnostic; că a trebuit să trec prin aceste dureri lunare, crezând că este normal.

Eram furioasă că nu am descoperit mai repede. De atunci însă lucrurile s-au schimbat radical. Am învățat să accept că am această afecțiune și să descopăr zilnic ce pot face pentru a trăi cât mai bine împreună cu ea”, a povestit Raluca Rotariu în interviul pentru DC News.

Raluca Rotariu a transformat ceea ce părea o povară într-un stil de viață plăcut și ușor de urmat

„Cel mai greu lucru pentru mine a fost momentul în care am aflat că este recomandat să țin o dietă. Simțeam că a căzut cerul peste mine. De mică eram obișnuită să mănânc orice, având norocul că nu mă îngrășam. Mâncam orice, la orice oră și dieta nu era un termen cunoscut mie. În momentul în care am auzit pentru prima dată că nu mai am voie să consum gluten, zahăr, lactate, prăjeli, alimente procesate, aveam impresia că nu voi mai putea mânca nimic și că fiecare masă va fi un chin pentru mine.

Din fericire, am descoperit că nu este așa și acesta a fost și unul din scopurile proiectului Endofoodart: de a oferi rețete și inspirație pentru mesele zilnice. După toată această perioadă pot spune că teama mea de a nu mai avea ce mânca gustos a dispărut categoric. Avem nenumărate rețete de deserturi, de pizza, burgeri - am învățat să adaptăm totul în funcție de această dietă (găsiți la finalul articolului încă un material cu trimitere la rețete). Rezultatele acestui stil de viață le-am văzut încă după prima lună.

Nu mai aveam dureri, puteam să îmi desfășor activitățile fără dificultate și mă simțeam mult mai energică. Partea cea mai bună a fost ocazia pe care mi-a dat-o această afecțiune de a mă cunoaște mai bine și de a avea grijă de mine mai mult. Din punctul meu de vedere, endometrioza este că o oglindă a tot ceea ce îi facem noi corpului nostru: dacă avem grijă de el, dacă îi ascultăm nevoile, dacă vorbim blând cu noi și înțelegem cum să ii arătăm că îl iubim - endometrioza nu ne da mari bătăi de cap. În schimb, dacă nu avem grijă la ceea ce mâncăm, dacă purtăm asupra noastră greutățile traumelor din trecut, dacă optăm să nu facem mișcare fizică deloc și să alegem un stil de viață sedentar, atunci prezența acesteia se simte mult mai apăsător. Tot ceea ce face endometrioza este de a reflecta modul in care ne tratăm propriul corp”, ne-a mai spus Raluca Rotariu.

Principalul simptom al endometriozei este durerea pelvină, asociată de cele mai multe ori cu perioadele menstruale

Deși multe femei experimentează crampe în perioadele menstruale, acelea cu endometrioză descriu, de obicei, durerea menstruală ca fiind mai puternică decât de obicei. Durerea se poate agrava în timp. Atunci când simptomatologia bolii este una zgomotoasă, este denumită și boala celor 3D: durere la contact sexual, menstruații foarte dureroase, uneori cu imobilizare la pat și durere intermenstruală cu un caracter acut și de scurtă durată. Endometrioza este o boală gravă care afectează – la nivel mondial – o femeie din zece, scrie dcnews.ro.

vineri, 14 ianuarie 2022701
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
Joi, 27 ianuarie, interviu LIVE, începând cu ora 13.00, cu Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea
GANDUL.RO
S-au măcelărit într-o vilă de lux de la munte! Fiul unui afacerist, înjunghiat în cap
Comentarii

02pt.gigi(14 ian 08:34)
gigi, ti-au cam tras-o femeile din viata ta, handicapatule, se vede ca ai traume, ahahaha!
20gigi(12 ian 10:27)
provocare este stai linga o maimuta normala,care vrea lna de pe cer ,dar linga o handicapata.mai sint si masochisti...
mai mult...Sănătate
27 ian 00:00SănătateCum poți opri un atac de panică? 7 soluții care funcționează

Ți se întâmplă uneori să ai atacuri de anxietate din senin, însoțite de o senzație copleșitoare, ce pot dura...185

27 ian 00:00SănătateStudiu: Dieta MIND poate încetini declinul cognitiv în Alzheimer178
27 ian 00:00SănătateSuplimentele din ulei de peste au anumite beneficii după un infarct miocardic154
27 ian 00:00SănătateDouă noi simptome Omicron "bizare" pe care le au cei mai ghinioniști infectați

Potrivit datelor strânse până acum de specialiști, Omicron provoacă o boală mai ușoară decât varianta Delta a...338

27 ian 00:00SănătateOMS: Lumea se află într-un moment critic al pandemiei de COVID132
27 ian 00:00SănătateDate Euronews: Imunitatea naturală protejează mai eficient decât vaccinarea170
27 ian 00:00SănătateDe ce testele antigen ies 'pozitive' la sucul de portocale, Coca Cola și Red Bull

Un videoclip în care o persoană toarnă suc dintr-o portocală pe un test antigen Covid-19, care apoi dă ceea ce pare...204

27 ian 00:00SănătateStudiu japonez: Omicron supravieţuieşte mai mult pe plastic şi pe piele decât variantele anterioare162
27 ian 00:00SănătateRafila anunță sfârșitul variantei Delta în România: „Va fi exclusiv Omicron“163
27 ian 00:00SănătateRafila solicită prelungirea unui program româno-italian care permite operarea copiilor cu malformaţii cardiace

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a solicitat, marţi, prelungirea unui acord de cooperare româno-italian în...122

27 ian 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: Gradul de pozitivare a testelor COVID-19 este de 31,71%130
27 ian 20:06SănătateCoronavirus: Ministrul Rafila nu vede rostul unei a patra doze de vaccin455
Vremea
0.4°0.4° - 1.5° joi, 27 ianuarie 2022
ConstanțaUmiditate: 61%
Vânt: 4.65 m/s
Presiune: 1024 milibari

Loto
6/4946293334026
5/403043171836
joker3514524232
Horoscop
mai mult...SPSportRT
27 ian 00:00SportHandbal feminin: Victorie categorică pentru CSM Bucureşti, în campionat

CSM Bucureşti a surclasat-o pe HC Zalău cu scorul de 34-18 (18-7), miercuri, în Sala Polivalentă ''Ioan...212

27 ian 00:00SportFR de Baschet anunță că doar jucătorii nevaccinați vor fi testați înaintea meciurilor

Federația Română de Baschet a anunţat, miercuri seară, în urma unei şedinţe a Consiliului Director al forului,...120

27 ian 00:00SportPremier League: În ce condiții pot cere cluburile amânarea unui meci

Cluburile din prima divizie a campionatului de fotbal englez pot solicita amânarea unui meci doar dacă au minimum...130

27 ian 00:00SportDaniil Medvedev, calificare spectaculoasă în semifinale - A fost condus cu 2-0 la seturi și a salvat și o minge de meci

Daniil Medvedev a fost condus cu 2-0 la seturi și a fost nevoit să salveze și o minge de meci împotriva lui Felix...219

Local
27 ian 23:44LocalCNCAV: 18.873 de persoane s-au vaccinat anti-COVID în ultimele 24 de ore

Un număr de 18.873 doze de vaccin Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore,...238

27 ian 23:42LocalPoliția Română: Atenție la înșelăciunile prin metoda Accidentul

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității avertizează cetățenii să își ia măsuri de...364

27 ian 23:42LocalA început vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani, în Constanța

614

27 ian 23:43LocalAvarie RAJA: Apă cu presiuni scăzute, în mai multe zone din Constanța și Năvodari

În cursul dimineții de 26 ianuarie 2022, s-a înregistrat o avarie pe unul din firele de aducțiune cu diametrul de...1180

27 ian 23:44LocalMașină arsă intenționat pe o stradă din municipiul Tulcea

În cursul nopții de marți spre miercuri, 25 spre 26 ianuarie a.c., salvatorii Detașamentului de Pompieri Tulcea au...315

27 ian 00:02LocalGuvernul pregătește scutirea de impozit a firmelor din HoReCa pentru 180 de zile

785

Politică
27 ian 22:55PoliticăFlorin Cîţu, despre Marcel Boloş: 'Bizar, eu nu i-am propus să fie ministru'

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, miercuri, despre anunţul lui Marcel Boloş că a acceptat să preia...392

27 ian 22:55PoliticăFlorin Cîţu răspunde dur PSD: 'Pot să stea în opoziţie din nou'

Preşedintele PNL Florin Cîţu a răspuns, miercuri, acuzaţiilor PSD la adresa guvernărilor liberale pe tema crizei...376

27 ian 22:53PoliticăDacian Cioloș a luat foc după decizia CCR în cazul Dragu

413

27 ian 22:54PoliticăCamera Deputaţilor cumpără servicii de transport aerian pe rute naţionale pentru deputaţi

Camera Deputaţilor achiziţionează servicii de transport aerian pentru deputaţi şi secretari generali, curse...215

27 ian 22:52PoliticăVasile Dîncu: Nu se pune problema unei intervenții militare a NATO în Ucraina

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus miercuri, înainte de ședința CSAT programată pentru ora 13.00, că "nu...240

27 ian 22:52PoliticăMircea Geoană dă alerta și acuză Rusia de politici agresive

362

Interviuri
15 ian 00:25InterviuriMihaela ANDREI, CONSILIER municipal PNL: Mă AȘTEPTAM ca lucrurile să se DERULEZE mai REPEDE în CONSTANȚA

Consilierul local municipal PNL, Mihaela Andrei, s-a aflat vineri, 14 ianuarie, în studioul REPLICA. Cu această...2680

8 ian 14:37InterviuriȚUȚUIANU: Dacă mi se PROPUNE, candidez la PRIMĂRIA Constanța! VIDEO

Deputatul PSD, Horia Țuțuianu, a fost prezent vineri, 7 ianuarie, în studioul Replica de Constanța, pentru o...4385

5 ian 00:16InterviuriCOȘA: Voi COLABORA foarte BINE cu Marilena DRAGNEA! VIDEO

3725

21 dec 00:06InterviuriIulian SOCEANU: Până în primăvară GAZELE vor fi puse în FUNCȚIUNE! Video

Primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, s-a aflat în studioul Replica, luni, 20 decembrie, pentru discuta...5410

21 dec 00:06InterviuriCÎRJALIU, despre CIOBANU: Tu ești un MINCINOS și un zero BARAT! Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a fost prezent în studioul Replica, luni, 20 decembrie, în cadrul emisiunii...4234

14 dec 00:25InterviuriSTELIAN Ion: PREDOIU e LEGAT de mâini și de picioare, direcționat unde vor alți POLITICIENI! Video (I)

3574

Monden
27 ian 01:47MondenJanet Jackson, dezvăluiri despre traumele din copilărie: „Michael îmi zicea scroafă!”

Janet Jackson a vorbit în premieră despre traumele din copilărie când fratele ei, Michael, îi spunea că e grasă...219

27 ian 00:00MondenBob Dylan a vândut grupului Sony întregul său catalog muzical înregistrat

Legendarul cântăreţ american Bob Dylan a vândut grupului Sony drepturile de autor aferente catalogului său muzical...151

27 ian 01:31MondenShilpa Shetty, achitată de acuzaţiile de obscenitate aduse după ce a fost sărutată de Richard Gere la o gală

194

27 ian 00:00MondenFiul lui Michael Madsen s-a sinucis la 26 de ani

Fiul actorului Michael Madsen, unul dintre actorii preferați ai regizorului Quentin Tarantino, s-a sinucis la 26 de...297

27 ian 00:00MondenMacalay Culkin s-a logodit în secret?

Au apărut zvonuri că Macalay Culkin s-a logodit în secret. Asta după ce iubita sa, Brenda Song, a fost surprinsă...186

27 ian 01:47MondenUnde s-a mutat Pamela Anderson după ce a divorțat de al cincilea soț

Pamela Anderson s-a mutat din Canada înapoi în California, SUA, după ce a dat divorț de al cincilea soț. Preferă...182

27 ian 00:00MondenDisneyland Paris sărbătoreşte 30 de ani de la inaugurare

Disneyland Paris sărbătoreşte anul acesta 30 de ani de la inaugurare şi, în plus faţă de noi spectacole şi...138

27 ian 00:00MondenCharlotte Casiraghi a deschis, călare, prezentarea pariziană a noii colecţii haute-couture a casei Chanel

Charlotte Casiraghi, membră a familiei princiare din Monaco, a deschis, călare, prezentarea noii colecţii...159

27 ian 00:03MondenElton John a fost testat pozitiv cu COVID-19

300

Mapamond
27 ian 01:18MapamondHackerii au atacat sistemul feroviar, pentru a împiedica Rusia să ajungă spre Ucraina

Un grup de hackeri pretinde că a perturbat transportul trupelor ruseşti spre Ucraina, prin Belarus, în urma...472

27 ian 01:19MapamondJoe Biden a cedat nervos și a înjurat un jurnalist

Preşedintele american Joe Biden a fost surprins insultând un reporter de la postul de televiziune Fox News la un...568

27 ian 01:16MapamondSUA au pregătit 8.500 de militari pentru a fi trimiși în Europa de Est

232

27 ian 01:16MapamondUE cere evitarea 'crizelor de nervi' în criza dintre Rusia şi Ucraina

Uniunea Europeană a cerut luni ''evitarea crizelor de nervi'' în criza dintre Rusia şi Ucraina şi a reacţiilor...324

27 ian 01:16MapamondPrimul semnal pozitiv de la Kiev. Ce se întâmplă cu personalul diplomatic al UE

Uniunea Europeană a anunţat, luni, menţinerea personalului diplomatic în Ucraina, distanţându-se de poziţiile...538

27 ian 01:17MapamondBoris Johnson, avertisment pentru Putin: 'Invadarea Ucrainei va fi dureroasă, violentă și sângeroasă'

502

Sănătate
27 ian 00:00SănătateDe ce testele antigen ies 'pozitive' la sucul de portocale, Coca Cola și Red Bull

Un videoclip în care o persoană toarnă suc dintr-o portocală pe un test antigen Covid-19, care apoi dă ceea ce pare...204

27 ian 00:00SănătateStudiu japonez: Omicron supravieţuieşte mai mult pe plastic şi pe piele decât variantele anterioare

Varianta Omicron a coronavirusului poate supravieţui mai mult decât versiunile anterioare pe suprafeţe de plastic şi...162

27 ian 00:00SănătateRafila anunță sfârșitul variantei Delta în România: „Va fi exclusiv Omicron“

163

27 ian 00:00SănătateDouă noi simptome Omicron "bizare" pe care le au cei mai ghinioniști infectați

Potrivit datelor strânse până acum de specialiști, Omicron provoacă o boală mai ușoară decât varianta Delta a...338

27 ian 00:00SănătateOMS: Lumea se află într-un moment critic al pandemiei de COVID

Lumea se află într-un „moment critic” al pandemiei de COVID-19, a afirmat directorul Organizaţiei Mondiale a...132

27 ian 00:00SănătateDate Euronews: Imunitatea naturală protejează mai eficient decât vaccinarea

Specialiștii au descoperit ceea ce antivacciniștii spuneau deja de luni bune. Imunitatea naturală protejează mai...170

27 ian 00:00SănătateRafila solicită prelungirea unui program româno-italian care permite operarea copiilor cu malformaţii cardiace

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a solicitat, marţi, prelungirea unui acord de cooperare româno-italian în...122

27 ian 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: Gradul de pozitivare a testelor COVID-19 este de 31,71%

Gradul de pozitivare a testelor COVID-19 efectuate este de 31,71%, a informat marţi Ministerul Sănătăţii. "Într-un...130

27 ian 20:06SănătateCoronavirus: Ministrul Rafila nu vede rostul unei a patra doze de vaccin

455

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT