REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
11.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Radiografia satelor și comunelor din județul Constanța: ce spun primarii despre cursurile online

Radiografia satelor și comunelor din județul Constanța: ce spun primarii despre cursurile online

Replica API 1 mai 2020 | 08:59 2092

Ministerul Educației a emis în urmă cu o săptămână un ordin prin care obligă unitățile de învățământ să monitorizeze online activitatea de la cursuri a elevilor și profesorilor. Mai mult, recent, Ministerul Educației a trimis către unitățile de învățământ din țară, chestionare care trebuie completate online de către profesori și elevi, în legătură cu desfășurarea cursurilor.

Problema apare în momentul în care copiii nu beneficiază de resurse pentru a putea participa la aceste cursuri online, nu mai vorbim aici de completarea chestionarelor. Cele mai lovite de aceste măsuri sunt satele și comunele din România, unde copiii pot doar visa la un telefon mobil, iar despre internet nici nu poate fi vorba.

Chelaru Ștefan

În Cherchezu învață 170 de copii și se descurcă cum pot în această situație

În Comuna Cerchezu, cea în care până în acest moment nu s-au accesat deloc fonduri europene, iar pământul este preferat în detrimentul asfaltului sau chiar pietrei, primarul, Chelaru Ștefan spune că ar avea totuși un program cu fonduri europene, prin care vrea să achiziționeze tablete pentru copii, dar nu oferă mai multe detalii. „Noi ne chinuim să fie bine. Am un proiect prin fonduri europene, prin care vrem să achiziționăm tablete, dar mai durează din păcate. În localitatea Viroaga am probleme. Nu avem semnal. În Cherchezu avem. În Viroaga avem câțiva copii amârâți. Mă duc să văd la companiile de telefonie mobilă să rezolv. Avem în Cherchezu o școală și o grădiniță, iar în Viroaga la fel. În total sunt 170 de copii. Doar trei copii se încadrează într-un program de la stat, prin care primesc 50% ajutor. Se lucrează cu ei la online, la cei care pot. Lucrează profesorii. Pe noi nu ne bagă nimeni în seamă aici la țară. Este un continuu „lasă-mă să te las”. Copiii care nu pot accesa informațiile online, vor merge la colegi, mai sunt învățătorii, profesorii care mai sună. Pot comunica prin telefon. Doar câteva familii au probleme. Nu suntem chiar atât de săraci”, spune primarul.

Stelian Clinciu

În Dumbrăveni ar fi copii care refuză cursurile online, deși au posibilități

În comuna Dumbrăveni, primarul, Clinciu Stelian se plânge că ar fi copii care au telefoane mai bune decât al lui și care refuză să intre în cursurile online.Menționăm faptul că la fel ca în situația comunei Cerchezu, Dumbrăveni este codașă la atragerea de fonduri europene. Nici măcar un euro nu a fost investit aici. „Sunt într-adevăr și copii care nu au posibilitatea de a face cursuri online, dar sunt în schimb și copii care au telefoane mai bune decât ale mele. De generație superioară. Pe aceștia cum îi putem controla? Ei nu vor să intre online. Profită de acest lucru. Noi avem o singură școală, în care învață cu aproximație 60 de copii și predau opt profesori. Suntem o comună de 600 de locuitori”, spune primarul din Dumbrăveni.

Vasile Simion

Sunt probleme mari cu banii, nu știu dacă ne vom putea plăti angajații

Primarul, Simion Vasile, din Ghindărești, spune că sunt probleme și aici cu dotarea copiilor pentru cursurile online și mai precizează faptul că nu știe dacă are cu ce plăti salariul angajaților de la Primărie. „Avem o singură școală, în care învață 230 de copii, fiind și cei de la grădiniță. Aici predau 19 profesori, uniii fac și naveta din Constanța, cei care nu sunt titulari. Sunt familii sărace lipite pământului. Dacă nu avem dotări cum putem face școala online? Sunt probleme mari cu banii. Nu știu o să ne ajungă banii de la salariu să plătim angajații de la Primărie. În Ghindărești avem pe hârtie 2600 de locuitori, dar acum dacă suntem abia 1500”, a spus primarul din Ghindărești.

Eugen Berbec

Primar Vulturu: Mi se pare ceva jidănesc la mijloc

Primarul din Vulturu, Berbec Eugen, a declarat că este ceva jidănesc la mijloc, în contextul în care se pasează responsabilitatea de la Guvern către primării. „Din păcate și noi ne confruntăm cu aceleași probleme. Avem o singură școală, unde învață în jur de 60 de copii și predau 12 cadre didactice. În proporție de probabil 90% reușesc totuși să intre de pe alte telefoane, gadgeturi. Mie, sincer mi se pare ceva jidănesc la mijloc. Să transferi această obligativitate la primării. Guvernul ar trebui să asigure aceste tablete pentru copii. Noi de unde să facem eforturi financiare în acest context, mai ales cu pandemia de coronavirus?”, a spus primarul din Vulturu.

Petruț IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mult laudata Com. Dumbraveni, zero fonduri europene! Un jeg de primar, zero cunostinte administrative!
12
1
pentru primarii plangaciosi, luati exemplul comunei Ciugud din Alba, care are proiecte in derulare poate mai mari decat are un oras, paote chiar municipiu. Datele le gasiti pe site ul primariei. Si inca ceva, acolo sunt vreo 41 pe schema de personal, iar la Ghindiresti Constanta am numarat vreo 51.
1
0
Bai fratilor , de ce ocoliti comuna Tortoman , primarul Chitic nu face nimic pentru comunitate , faceti un reportaj sa va convingeti de " realizarile " lui !
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212