REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° ConstanÈ›a Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° ConstanÈ›a Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Răducu Popescu nu ştie să explice de ce nu se va mai preda religia islamică în şcoli

Răducu Popescu nu ştie să explice de ce nu se va mai preda religia islamică în şcoli

Replica API 15 februarie 2014 | 00:00 102

Şeful ISJ Constanţa şi băşcălia

Şeful ISJ Constanţa şi băşcălia

Răducu Popescu, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, aşteaptă ziua de marţi, 18 februarie, pentru a lămuri cu reprezentanţii comunităţii musulmane problema legată de cursurile de religie şi limba turcă.

Între timp, solicitat să ofere mai multe detalii legate de decizia potrivit căreia din anul şcolar 2014-2015 nu se va mai preda religia islamică în şcoli, Răducu Popescu a trimis jurnaliştii să mai citească o dată punctul de vedere transmis de ISJ Constanţa în cursul zilei de joi. Iată acest punct de vedere: "În această perioadă, la nivelul ISJ se verifică, se avizează proiectele de încadrare cu personal didactic titular din unităţile şcolare şi se stabileşte lista posturilor vacante şi rezervate care urmează a fi ocupate prin concurs. În conformitate cu Metodologia privind mişcarea cadrelor didactice aprobată prin OMEN 5451/2013, posturile didactice se publică în concordanţă cu centralizatorul disciplinelor de concurs aprobat prin OMEN. Prin urmare, având în vedere faptul că disciplina religie islamică nu se regăseşte în centralizator, nu se pot publica posturi pentru această disciplină. De asemenea, nu există personal calificat pentru a se prezenta la concursul de ocupare a posturilor didactice".

La insistenţele reporterilor, care au atras atenţia că legea garantează comunităţilor astfel de cursuri şi că probabil centralizatorul disciplinelor este incomplet, Răducu Popescu a făcut o demonstraţie de "cum se poate vorbi fără să spui nimic": "Fiecare comunitate din care face parte copilul are datoria să facă aceste cursuri". Întrebat cum rămâne cu astfel de cursuri în şcoli, acelaşi Popescu ne-a informat: "Există o lege şi mai multe metodologii", fără însă a intra în amănunte, semn că ori nu ştie legea, ori e prea plictisit să demonstreze că o ştie. Prin urmare, îl informăm noi cum stau lucrurile: în ordinul ministrului sunt menţionate aproape toate religiile recunoscute în România, cu o scăpare. Însă, dau asigurări sursele noastre, situaţia urmează să fie corectată, de dragul relaţiilor româno-turce. Revenind însă la declaraţiile în băşcălie oferite de şeful ISJ Constanţa, facem precizarea că la întrebarea legată de orele de limba turcă (nu cele de religie!), Răducu Popescu a comentat: "Cum adică să fie înjumătăţite? Nu înţeleg întrebarea dvs. Adică să fie de 30 de minute în loc de o oră?...".

Alexandra ANTON

CiteÅŸte ÅŸi:

LINK

Ordinul poate fi consultat aici:

http://www.ismb3.ro/documente/2014/legislatie/omen_5451.pdf

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108