REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11.7° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Raport al Platformei pentru siguranţa jurnaliştilor: Situaţia libertăţii presei se înrăutăţeşte

Raport al Platformei pentru siguranţa jurnaliştilor: Situaţia libertăţii presei se înrăutăţeşte

Replica API 14 februarie 2019 | 00:00 261

Situaţia în ceea ce priveşte libertatea mass-media s-a deteriorat semnificativ în statele membre ale Consiliului Europei, potrivit unui raport publicat marţi de către organizaţiile partenere ale Platformei Consiliului Europei pentru Protecţia Jurnalismului şi Siguranţa Jurnaliştilor, indică un comunicat remis Agerpres.

Raportul, intitulat "Democraţia în pericol: Ameninţări şi atacuri împotriva libertăţii presei în Europa'', face o trecere în revistă a situaţiei libertăţii mass-media în Europa pe baza a 140 de încălcări grave semnalate Platformei în 2018.

Potrivit raportului, numărul atacurilor împotriva jurnaliştilor este în creştere. Numărul de ameninţări semnalate, care au ajuns până la ameninţări cu moartea, s-a dublat anul trecut şi nu s-a înregistrat niciun progres în cazuri de impunitate pe termen lung pentru uciderea unor jurnalişti. În plus, jurnalişti continuă să fie deţinuţi arbitrar, în timp ce noi iniţiative legislative au slăbit libertatea presei.

În cadrul unei reuniuni la Strasbourg, organizaţiile partenere au prezentat raportul secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, care le-a mulţumit pentru angajamentul lor neobosit faţă de Platformă.

Secretarul general a convenit cu partenerii că trebuie ca statele membre ale organizaţiei să acţioneze hotărât şi concertat la nivel politic pentru a inversa tendinţa de erodare a libertăţii mass-media şi pentru a ameliora măsurile de protecţie a jurnaliştilor.

"Libertatea de expresie este esenţială pentru realizarea tuturor celorlalte drepturi fundamentale şi merită ca statele noastre membre să-i acorde cea mai mare atenţie. Raportul poate servi drept bază pentru dialogul cu statele membre cu privire la modalităţile de îmbunătăţire a situaţiei libertăţii mass-media", a declarat secretarul general.

Platforma Consiliului Europei a fost creată de Consiliul Europei în 2015 în colaborare cu ONG-uri internaţionale de prim plan care activează în domeniul libertăţii de expresie şi cu asociaţii de jurnalişti pentru colectarea şi difuzarea de informaţii care pot fi utilizate ca bază de dialog cu statele membre în vederea iniţierii unor posibile iniţiative sau acţiuni corective.

Cei 12 parteneri ai Platformei sunt Federaţia europeană a jurnaliştilor, Federaţia internaţională a jurnaliştilor, Asociaţia jurnaliştilor europeni, Articolul 19, Reporteri fără frontiere, Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor, Index sau Cenzura, Institutul internaţional al presei, Institutul pentru Siguranţa Ştirilor internaţionale, Trustul Rory Peck, Uniunea Europeană de radio-televiziune şi PEN International, se arată în comunicat.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108