REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Relaţiile dintre Turcia şi SUA nu ar trebui blocate de disputa asupra S-400. Turcia va interveni în Siria

Relaţiile dintre Turcia şi SUA nu ar trebui blocate de disputa asupra S-400. Turcia va interveni în Siria

Replica API 7 august 2019 | 00:00 456

Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi la Ankara că preşedintele SUA Donald Trump nu va permite ca relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO să devină captive unei dispute privind cumpărarea de către Ankara de sisteme anti-rachetă ruseşti S-400, relatează Reuters.

În cursul unei întrevederi cu ambasadori turci la Ankara, Erdogan a declarat că nu există nicio dovadă că sistemul de apărare antirachetă S-400 ar afecta avioanele de luptă F-35 din SUA.

Turcia va plăti un preţ mai mare mai târziu dacă nu face ceea ce este necesar în nordul Siriei astăzi, a declarat de asemenea preşedintele turc, care a anunţat că va lansa o ofensivă în nordul Siriei, la est de fluviul Eufrat, pentru a alunga din zonă o miliţie kurdă considerată teroristă.

Ankara a mai întreprins două operaţiuni militare în nordul Siriei. Într-un discurs rostit în prezenţa ambasadorilor Turciei, Erdogan a spus că acest ''proces va fi, cu voia lui Dumnezeu, foarte curând dus într-o nouă etapă''.

Turcia consideră că miliţiile kurde YPG (Unităţi de apărare a poporului) sunt o "emanaţie teroristă" a mişcării pentru independenţă kurde. SUA se bazează însă pe YPG în lupta lor împotriva grupării Stat Islamic.

Secretarul apărării american Mark Esper, aflat în vizită în Japonia, a declarat marţi că orice operaţiune turcă în nordul Siriei va fi ''inacceptabilă'', iar Statele Unite vor împiedica incursiunile unilaterale, în contextul amplificării tensiunilor dintre Washington şi Ankara, relatează Reuters şi AFP.

Preşedintele american Donald Trump a propus crearea unei "zone de securitate" de 30 km de-a lungul frontierei turco-siriene după ameninţările din decembrie ale lui Erdogan de a pătrunde în Siria.

Legăturile dintre cei doi aliaţi NATO au fost tensionate de o serie de probleme, între care excluderea Turciei de către Statele Unite din programul de producţie şi furnizare de avioane de luptă F-35 după ce Ankara a cumpărat sisteme anti-rachetă ruseşti S-400, întrucât Washingtonul consideră că astfel Rusia ar putea afla secrete ale avionului F-35. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Altaicul acesta se crede buricul pamintului, nu stie ca este un neca nimeni primitiv.
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108