REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Românii vor plăti o nouă taxă la gaze! Cu cât va crește factura

Românii vor plăti o nouă taxă la gaze! Cu cât va crește factura

Mariana MURAT 21 martie 2024 | 12:28 811

Facturile românilor la gaze vor crește semnificativ, din cauza introducerii unei noi taxe. Florentina Manea, director general la o companie de consultanță în domeniu, a explicat ce este această taxă și de ce va trebui să o plătim. 

Romanii vor plati o noua taxa la gaze! Cu cat va creste factura

Așadar, începând din anul 2027, odată cu debutul producției din zăcământul offshore Neptun Deep, România va fi cel mai mare producător de gaze din UE. Tot de atunci, toți consumatorii de gaze din țară, inclusiv populația, vor plăti o taxă de carbon pentru utilizarea gazelor, care va fi inclusă în preț. Florentina Manea a explicat că o nouă directivă a Comisiei Europene va impune furnizorilor de gaze din România să includă în prețul gazelor vândute clienților casnici această taxă de carbon, începând cu anul 2027.

Directiva ETS II (Emission Trading System) va extinde obligativitatea plății certificatelor de carbon și pentru unele domenii care nu sunt acum incluse, iar cele mai importante sunt consumul de gaze al clădirilor, inclusiv cele rezidențiale, și transportul rutier, a explicat Manea la un eveniment organizat de Asociația Furnizorilor de Energie in România, scrie economica.net. 

Gazul natural este principalul combustibil care intră sub incidența ETS II, la care se adaugă combustibilii utilizați în transportul rutier: benzina, motorina, GPL. Prețul gazului natural furnizat către populație sau către alte sectoare industriale și costul benzinei și motorinei vor avea înglobate și prețul certificatelor de CO2, fapt care va determina o creștere a acestora începând cu anul 2027. Prețul gazului natural furnizat către populație sau către alte sectoare industriale care nu sunt incluse în schema EU ETS actuală va avea o creștere de aproximativ 0,06 RON/kWh. Calculul a avut la bază o valoare a certificatelor de CO2 de 60 de euro/certificat și 0,205 kg CO2/kWh”, a arătat Florentina Manea.

Cu alte cuvinte, din 2027 toți clienții casnici de gaze naturale vor plăti această taxă de carbon, care, la nivelurile actuale de preț, este estimată de expertul citat mai sus la 6 bani/kWh.  Dacă avem în vedere prețul maxim plafonat de acum de 31 de bani/kWh, prețul gazului plătit de populație ar crește cu cel puțin 20% (foarte probabil mai mult dacă taxa va intra în baza de calcul a TVA, cum este acum acciza).

În cazul în care am socoti creșterea exprimată pentru prețul în metri cubi, scumpirea ar fi de cel puțin 63 de bani pe metrul cub de gaz consumat, deci la un consum de iarnă de, să zicem, 250 de metri cubi, o gospodărie ar plăti în plus undeva la aproape 160 de lei, fără a calcula și potențiala TVA de 19% (acum) aplicată pe această sumă.

Florentina Manea a spus că, momentan, directiva ETS II nu a fost încă transpusă în legislația națională, dar a atras atenția că autoritățile române trebuie să se pregătească, “să nu mai părem că ne ia totul prin surprindere”.

Este o povară pentru populație, mai ales pentru consumatorii vulnerabili, dar veniturile obținite din aceste certificate vor intra în Fondul European pentru Climă, unde – și aici e o veste bună – România are alocate șase miliarde de euro din cei 65. Dar România va trebui să prezinte un plan pentru climă și trebuie să găsească un mecanism de finanțare pentru vulnerabili”, a mai spus expertul.

În România sunt aproximativ 3,5 milioane de consumatori casnici de gaze iar numărul lor crește, conform antena3.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
A venit timpul să renunțăm la UE?
1
0
În fiecare luna se scumpește cite ceva.halal guvernare!nimeni nu controlează aceste scumpiri,cu toate ca aceste instituții exista,dar dacă șefii au salariile care le au,ce-i mai interesează de ceilalți.
1
0
Renunțam și la centrale in c*rând vin tare pompele de caldura
4
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108