REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
10.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Rusia: FSB a cerut unor firme de internet să-i predea datele utilizatorilor

Rusia: FSB a cerut unor firme de internet să-i predea datele utilizatorilor

Replica API 13 februarie 2020 | 00:00 376

Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB, fostul KGB) a cerut unora dintre principalele companii de internet din ţară să-i ofere acces continuu la sistemele lor, relevă site-ul de investigaţii The Bell, citând trei surse de la firmele respective, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit acestuia, măsura vizează o serie de servicii de internet ruseşti care au fost adăugate pe lista entităţilor obligate să predea datele şi mesajele utilizatorilor lor, la cerere, către organismele de aplicare a legii.

Această listă, întocmită de Serviciul federal rus pentru control în domeniul comunicaţiilor, al tehnologiilor informaţionale şi mass-media (Roskomnadzor), conţine peste 200 de entităţi, cum ar fi popularul serviciu de mesagerie Telegram, unele servicii Yandex, reţeaua socială VK şi site-ul publicitar Avito.ru.

Reuters nu a putut confirma imediat informaţiile.

Prin ordinul primit anul trecut, societăţilor de internet li s-a cerut să instaleze echipamente care să le permită angajaţilor FSB acces continuu la sistemele lor de informaţii şi la codurile pentru decriptarea mesajelor utilizatorilor.

Companiile de internet care nu s-au conformat cererii FSB riscă să fie blocate.

Reglementarea sporită a internetului în Rusia a atras critici din partea unor politicieni din tabăra opoziţiei şi a declanşat proteste ale activiştilor îngrijoraţi în legătură cu ceea ce, în opinia lor, constituie o prezenţă în creştere a statului în mediul online.

În trecut, Rusia a încercat să blocheze accesul la serviciul de mesagerie Telegram, după ce acesta a refuzat să ofere acces FSB la mesajele confidenţiale ale utilizatorilor.

De asemenea, autorităţile ruse au început să-şi concentreze atenţia asupra serviciilor străine de internet, cum ar fi aplicaţia Tinder.

Tinder a declarat anul trecut că a acceptat să fie inclus în registrul Roskomnadzor, dar că nu a divulgat informaţiile personale ale utilizatorilor. The Bell nu precizează dacă aplicaţiei Tinder i s-a ordonat de către FSB să transmită datele şi comunicările utilizatorilor săi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108