REPLICA ONLINE CONSTANTA

12° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
12° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Rușii spun că au devenit imuni la sancțiuni. Rubla și-a revenit complet

Rușii spun că au devenit imuni la sancțiuni. Rubla și-a revenit complet

Replica API 11 aprilie 2022 | 13:00 801

Banca centrală a Rusiei a redus vineri dobânda cheie în încercarea de a atenua impactul sancţiunilor occidentale asupra economiei, afirmând că recenta revenire a rublei a atenuat presiunile inflaţioniste, scrie Financial Times.

Banca Rusiei a declarat că va reduce rata dobânzii cheie la 17%, de la nivelul maxim anterior de 20%, la 17 procente. Aceasta a mai mult decât dublat costurile de împrumut la sfârşitul lunii februarie, într-un efort de a susţine moneda după ce SUA şi aliaţii occidentali au răspuns la invazia preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina cu măsuri financiare dure, inclusiv îngheţarea unei mari părţi din rezervele sale valutare, relatează Mediafax, citată de stiripesurse.ro.

Prin mişcarea neprogramată de vineri, banca centrală îşi mută atenţia pe relansarea economiei ruseşti aflate în dificultate, acum că eforturile de stabilizare a sistemului financiar par să dea roade, au declarat analiştii.

"Decizia de astăzi reflectă o reechilibrare a riscurilor legate de creşterea accelerată a preţurilor de consum, de scăderea activităţii economice şi de riscurile la adresa stabilităţii financiare", a precizat banca. Deşi a avertizat că "condiţiile externe pentru economia rusă" vor "limita în mod semnificativ activitatea economică", aceasta a precizat că riscurile la adresa stabilităţii financiare nu mai cresc.

De asemenea, a spus că a observat o încetinire a ritmurilor de creştere a preţurilor, "din cauza dinamicii cursului de schimb al rublei".

Rubla şi-a revenit după o scădere abruptă imediat după invazia din 24 februarie, ca urmare a controalelor stricte care au limitat capacitatea ruşilor de a cumpăra valută străină şi au blocat ieşirea străinilor din investiţiile lor în Rusia. Vineri, rubla se tranzacţiona la aproximativ 79 pentru un dolar, aproape de nivelurile anterioare invaziei.

Eficacitatea acestor măsuri înseamnă că banca centrală este mai puţin dependentă de ratele mai mari ale dobânzii pentru a susţine moneda şi se poate concentra pe sprijinirea economiei în ceea ce va fi probabil o recesiune dureroasă, potrivit Sofiei Donets, economist pentru Rusia la Renaissance Capital.

"Recenta apreciere a rublei este un indiciu că controalele de capital funcţionează. Aceasta nu mai este o economie deschisă, ci un sistem financiar închis, astfel că politica privind rata dobânzii va funcţiona diferit", a spus ea.

"Există un şoc al ofertei, un şoc structural, în economie, aşa că va trebui să vedeţi că lanţurile de aprovizionare sunt reconstruite. Acest lucru se bazează pe disponibilitatea creditelor."

Economiştii de la Institutul de Finanţe Internaţionale au estimat că produsul intern brut al Rusiei se va contracta cu 15% în acest an, anulând un deceniu şi jumătate de creştere.

Analiştii se aşteaptă ca banca centrală să anunţe noi reduceri de rate.

"Dacă situaţia continuă să evolueze în mod similar, rata cheie ar putea fi redusă la 10% până la sfârşitul anului", a declarat Igor Rapokhin, strateg senior pe piaţa datoriilor la SberCIB Investment Research.

"Nu poate fi exclusă posibilitatea ca rata cheie să fie redusă la 15% la următoarea şedinţă din 29 aprilie", a adăugat el.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
maimvedem.stati in zeama voastra de rusnaci inculti si beti votca de pufoaica.e buna!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212