REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
17.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

San Marino a legalizat avortul prin referendum

San Marino a legalizat avortul prin referendum

Replica API 28 septembrie 2021 | 20:46 723

La 43 de ani după Italia vecină, cetăţenii micii republici San Marino au votat duminică, într-o proporție covârșitoare, legalizarea avortului, anulând astfel o lege care datează din 1865, conform Reuters.

Aproximativ 77,3% dintre alegători au votat pentru a permite întreruperea unei sarcini de până la 12 săptămâni, în cadrul unui referendum. După aceea, avortul va fi permis doar în cazurile în care viaţa mamei este ameninţată sau în cazul în care anomaliile sau malformaţiile găsite la făt „reprezintă un risc grav pentru sănătatea fizică sau psihică a femeii”.

Aproximativ 22,78% dintre cetățenii din San Marino nu au susținut acest referendum, votând „nu”.

Avortul este un subiect extrem de controversat în acest mic stat cu o puternică tradiţie catolică. De altfel, mica enclavă muntoasă din centrul Italiei a rămas unul dintre ultimele state din Europa, alături de Malta, Andorra şi Vatican, care interzic complet avortul, chiar şi în caz de viol, incest, boală a fătului sau pericol pentru mamă, după cum notează Agerpres.

În total, au fost chemaţi la vot 35.411 alegători, dintre care o treime în străinătate, la acest referendum, al cărui rezultat este obligatoriu şi nu pur consultativ. Rata participării s-a ridicat la 41,11%.

San Marino este recunoscut ca un stat în care progresul social a avut tendința de a fi lent. Femeile nu au primit dreptul de vot decât abia în 1960. Au primit permisiunea de a ocupa funcții politice doar după anul 1974, iar divorțul a fost legalizat în 1986, la aproximativ 16 ani după Italia.

Legalizarea avortului în San Marino, o inițiativă a femeilor

La iniţiativa Sindicatului femeilor din San Marino (UDS), o asociaţie feministă creată în anii '70 şi '80 și reapărută în 2019, locuitorii acestei ţări mici au fost chemați duminică la urne pentru a decide dacă vor oferi sau nu femeilor posibilitatea de a alege liber să avorteze până în a douăsprezecea săptămână de sarcină.

Înainte de ziua votului, Francesca Nicolini, în vârstă de 60 de ani, medic şi membră a UDS, declara că își pune speranța într-o victorie. „Sperăm să câştigăm. Marea majoritate a tinerilor sunt de partea noastră, pentru că aceasta este o problemă care le afectează direct viaţa. Este intolerabil să tratăm femeile care sunt forţate să facă avort ca pe nişte criminale”, spunea Francesca Nicolini.

Până în prezent, avortul era o infracţiune care se pedepsea cu până la trei ani de închisoare pentru femeie şi şase ani pentru medicul care îl efectuează. Dar, în realitate, nu a existat niciodată nicio condamnare, deoarece femeile din San Marino au călătorit de-a lungul timpului în Italia pentru a face avorturi, ocolind astfel legea. Costul unei intervenții era de aproximativ 1.500 de euro.

Partidul de guvernământ s-a poziționat împotriva referendumului

Opoziţia faţă de legalizarea avortului a fost puternică și a fost manifestată public chiar de Partidul Creştin-Democrat (PDCS), aflat la guvernare, care a făcut apel la un vot negativ pentru a „apăra dreptul la viaţă”.

Această opoziţie a fost întărită de papa Francisc care, cu zece zile înainte de referendum, şi-a exprimat din nou dezaprobarea faţă de avort, pe care l-a comparat cu o „crimă”.

Înainte de deschiderea urnelor, Manuel Ciavatta, secretar adjunct al PDCS, preciza că indiferent de rezultat, partidul său „va respecta vocea alegătorilor”.

Episcopul de San Marino, Monseniorul Andrea Turazzi, a spus că Biserica Catolică este „în mod hotărât împotriva” legalizării măsurii, deși a mai spus că această campanie a crescut gradul de conștientizare despre nevoia de a asigura servicii medicale mai bune, în mod special pentru mame în situații speciale, potrivit canalul virtual WFMJ, un post de televiziune afiliat NBC.

Clopotele bisericii au răsunat duminică dimineață mai mult timp decât de obicei, ca un semnal pentru credincioși ca să voteze împotriva referendumului.

O schimbare istorică

Prin proporția de aproape 80% din voturi, cetățenii din San Marino au făcut o schimbare radicală, deoarece interzicerea avortului datează din 1865 şi a fost confirmată în timpul regimului fascist (1923 - 1943) şi de codul penal din 1974.

Potrivit cifrelor Institutului italian de statistică, citate de comitetul anti-avort, femeile din San Marino au recurs foarte puţin la opţiunea avortului. Între 2005 şi 2019, aproximativ douăzeci de femei din San Marino au făcut avort în Italia în fiecare an, cu o tendinţă de scădere accentuată în 2018 (12 femei) şi 2019 (7 femei).

Alfiero Vagnini, un bucătar în vârstă de 65 de ani, a optat pentru votul „da”, precizând că „San Marino este în urmă în multe domenii și trebuie să devenim o ţară mai modernă”.

Victoria de după o campanie tensionată

Victoria referendumului privind legalizarea avortului a urmat unei campanii tensionate, care a scos în evidență fisurile sociale ale cetățenilor din San Marino.

„Sunt foarte fericită și mulțumită că cetățenii din San Marino și-au exprimat în cele din urmă votul în favoarea demnității femeilor”, a declarat Francesca Nicolini după aflarea rezultatului.

Aceasta a mai spus: „Cetățenii noștri au făcut un pas înainte și ne-au adus în cele din urmă în mileniul al treilea, iar politicienii noștri vor trebui să țină cont de faptul că trebuie să acționeze mai mult și mai bine, în ceea ce privește drepturile tuturor oamenilor”, precizează The Guardian.

Referendumul a avut loc după mai multe încercări realizate în ultimele două decenii, care au fost sabotate de o succesiune de guverne majoritar conservatoare. Peste 3.000 de semnături au fost colectate în sprijinul acestui referendum, mai mult decât dublul cerinței legale.

Ce se întâmplă prin alte părți

Votul din San Marino vine într-un moment în care autoritățile guvernamentale din țări precum Polonia sau statul american Texas au înăsprit legile privind avortul, femeile fiind restricționate să mai recurgă la acesta.

În privința Poloniei, guvernul conservator PiS a interzis aproape în totalitate avortul. Singurele excepții admise sunt în cazul sarcinilor rezultate după un viol sau un incest sau atunci când viaţa mamei este în pericol. În prezent, se fac mai puţin de 2.000 de avorturi legale pe an în Polonia, potrivit datelor oficiale. Cu toate acestea, organizaţiile feministe estimează că circa 200.000 de întreruperi voluntare de sarcină sunt făcute anual de poloneze ilegal sau în străinătate. După intrarea în vigoare a legii, Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a cerut Varșoviei să justifice înăsprirea legislaţiei privind avortul.

De asemenea, Texasul a devenit la începutul lui septembrie statul american cel mai restrictiv în ceea ce privește avortul, odată cu intrarea în vigoare a legii care interzice orice intervenție după a şasea săptămână de sarcină. Curtea Supremă nu a intervenit în urma cererii de urgență a grupurilor pentru drepturile avortului de a bloca legea în cauză, astfel marea majoritate a avorturilor au devenit ilegale, chiar şi în cazurile de incest sau de viol. Potrivit grupurilor care susțin dreptul la avort, în Texas, 85% până la 90% dintre avorturi se obțin după șase săptămâni de sarcină, ceea ce înseamnă că legea forțează cel mai probabil multe clinici să se închidă.

De cealaltă parte, la începutul acestei luni, Curtea Supremă din Mexic a decis că sancționarea avortului este neconstituțională. Decizia a fost calificată ca „istorică” de către apărătorii drepturilor omului din această ţară conservatoare şi foarte catolică din America Latină.

Totodată, majoritatea locuitorilor din Gibraltar au aprobat la sfârșitul lunii iunie relaxarea unei legi stricte asupra avortului, printr-un referendum. Legea penală a Gibraltarului a interzicea până atunci avortul în toate circumstanţele, cu o pedeapsă maximă, în teorie, de închisoare pe viaţă. Deşi nimeni nu a fost condamnat vreodată, femeile din Gibraltar trebuiau să meargă în Spania sau să călătorească în Marea Britanie pentru a face avort.

Potrivit noilor prevederi, care seamănă foarte mult cu cele din San Marino, femeile pot acum să facă avort până în săptămâna a 12-a de sarcină sau dacă sănătatea fizică ori mintală le este pusă în pericol, scrie digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Haideti la fwutut in San Marino !
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108