REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Schimbările lui Predoiu la IPJ Constanța „dau bine la televizor, dar vor fi... praf în practică“

Schimbările lui Predoiu la IPJ Constanța „dau bine la televizor, dar vor fi... praf în practică“

Victor ROTARU 11 noiembrie 2023 | 00:00 4580

După producerea accidentului cumplit de la 2 Mai, acolo unde doi tineri și-au pierdut viața, după ce au fost spulberați de către un șofer aflat sub influența substanțelor psihoactive, Ministrul Afacerilor de Interne, Cătălin Predoiu, a transmis faptul că IPJ Constanța va fi reorganizat. Vorbim despre un program pilot, după cum însuși ministrul Predoiu l-a numit. Așadar, pe 28 august a.c., comisarul-șef Mădălina Sorina Vlangăr, a fost împuternicit în funcția de șef interimar al IPJ Constanța, iar pe 8 noiembrie, ministrul s-a sucit și a împuternicit un nou șef, în persoana lui Dumitru Bîltag. Schimbarea a venit la pachet cu câteva măsuri, care nu sunt, însă, văzute cu ochi buni de polițiști.

Schimbarile lui Predoiu la IPJ Constanta „dau bine la televizor, dar vor fi... praf in practica“Cătălin Predoiu, stânga, Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, dreapta

După tragedia din 19 august, din 2 Mai, acolo unde doi tineri și-au pierdut viața, Cătălin Predoiu, Ministrul Afacerilor Interne a tot adus în atenția publică reorganizarea Inspectoratului de Poliție Județean Constanța. Pe 9 noiembrie Cătălin Predoiu a venit la Constanța, acolo unde a prezentat noii șefi ai IPJ Constanța, Dumitru Bîltag fiind împuternicit în funcția de inspector șef al IPJ, iar Cătană Daniel Ovidiu a fost desemnat șef adjunct al IPJ Constanța.

Schimbarile lui Predoiu la IPJ Constanta „dau bine la televizor, dar vor fi... praf in practica“Predoiu, la conferința de presă de la Constanța, din 8 noiembrie

Întrebat de cum vede reorganizarea IPJ Constanța, Liderul sindicatului Europol Constanța, Daniel Avasilcăi, a transmis pentru Replica faptul că din birou totul sună frumos: „Pe hârtie, la ei acolo în birou, totul sună frumos, dar să vedem ce se întâmplă pentru că nu sunt oameni, iar viitorul nu sună bine. Având un deficit de 400 de oameni nu știu când îl pot acoperi în situația în care eu știu că vor mai fi plecări. Toate schimbările și nebunia aceasta care se întâmplă, oameni care sunt la maturitate profesională, care îndeplinesc condițiile de a se retrage în rezervă, probabil că o să retragă. Am tineri care mă sună și-mi spun că dacă lucrurile merg așa de prost nu mai stau și pleacă la muncă afară, sunt băieți tineri care au 6 luni, 1 an de muncă și spun că-și vor da demisia pentru că nu au cum. Se cere foarte mult, este un stres profesional foarte mare, vor să schimbe și programul de lucru, sunt locuri unde se lucrează în ture și oamenii sunt mulțumiți. Ministrul a anunțat sus și tare că el nu este de acord. Nu știu cine i-a băgat lui în cap chestia asta. El vrea ca toată lumea să muncească la 8 ore, așa va fi un haos pentru că nu va exista o predictibilitate în program. Oamenii sunt suprasolicitați, plătiți foarte prost, a spus și ministrul că salariile sunt foarte mici, prost echipați și slab pregătiți.

Schimbarile lui Predoiu la IPJ Constanta „dau bine la televizor, dar vor fi... praf in practica“Daniel Ovidiu Cătană

„Sunt județe unde au un apel la 112 pe săptămână, la noi poate sunt sute zilnic”

Legat de noua conducere, Liderul sindicatului Europol Constanța a transmis faptul că aceasta trebuie să înțeleagă că Județul Constanța nu seamănă cu alte județe din țară: „Ei din toate punctele de vedere: logistic, resurse umane, financiar, lucrează sub IPJ, doar că din punct de vedere ierarhic se subordonează I.G.P.R.-ului. Nu se întâmplă absolut nimic, vor da mai multă bătaie de cap IPJ-ului. Este o idee nouă, dar practic nu se va mai întâmpla nimic. Legat de noua conducere, nu o cunoaștem, știm că vin de la Mureș, amândoi. Știu că pe acte Bîltag este Inspector Șef la Mureș, și a tot fost dus prin puncte mai fierbinți pentru că, spun ei, ar fi profesionist, vom vedea. Trebuie să înțeleagă toată lumea că județul Constanța nu seamănă cu restul țării. Sunt județe unde au un apel la 112 pe săptămână, la noi poate sunt sute zilnic. Nu poți să compari. Județul Constanța a oferit locuri de muncă mult mai bune decât ce poate oferi M.A.I., ei în loc să asigure școlarizare gratis, pentru că ei au nevoie de forță de muncă, spun că au școală post-liceală, dar trebuie să o plătești. Dacă renunți, trebuie să plătești. Au mâncare execrabilă, este frig în școală, se îmbolnăvesc. Ei spun acum că aduc 160 de absolvenți, dintre care, din câte știu eu, 10 sunt constănțeni, restul vor fi din țară, din Argeș, Olt, Dolj, Gorj. Ei nu prind județele lor pentru că acolo este schema completă și sunt împrăștiați prin toată țara. În I.P.J. Constanța avem 300 de absolvenți, veniți din ultimele serii, care provin din alte județe.

Schimbarile lui Predoiu la IPJ Constanta „dau bine la televizor, dar vor fi... praf in practica“Daniel Avasilcăi

Un polițist primește bani de chirie 300 de lei. O chirie mai ieftină de 3-400 de euro, în Constanța, nu cred că se găsește. Un constănțean, care are un spațiu de închiriere, care închiriază în regim hotelier vara, pe 100, 200, 300 de lei/ zi, ți-l dă ție pe 300 de lei/ lună? Nu se poate așa ceva. Să-i vedeți în ziua repartiției, că sunt disperați. Îi ține 3 zile pe la Meridian, după care încep să caute cazare. Pai ce? Noi avem spații de cazare? Noi avem spații turistice. Nimeni nu se gândește la acest aspect. Tot ce se anunță, mare, pompos, frumos la televizor, când o să se pună în practică, o să fie praf.”, a încheiat liderul sindicatului Europol Constanța.

Iată în materialul VIDEO de mai jos ce a zis Cătălin Predoiu, la conferința de la Constanța, din 8 noiembrie:

Reamintim că, recent, ministrul Cătălin Predoiu a împuternicit șefi noi la conducerea IPJ Constanța. În locul Mădălinei Vlangăr l-a numit pe Dumitru Bîltag comandant, iar Daniel Cătană, inspector adjunct, în locul lui Marin Dincă.

Schimbarile lui Predoiu la IPJ Constanta „dau bine la televizor, dar vor fi... praf in practica“Dumitru Bîltag

Principalele schimbări punctate de MAI sunt următoarele:

Structura de crimă organizată din Port intră în subordinea BCCO Constanța. Politiștii vor lucra tot în Port, iar funcțiile de execuție nu se diminuează.

Secția Poliție Transport Maritim se desființează și rămâne secție din cadrul Poliției Municipale Constanța, fără adjunct.

Din 5 secții de Poliție urbane la Constanța, rămân 4 care vor avea șef și adjunct, iar Mamaia și Port devin secții doar cu șef. La fel și secțiile din Neptun și Costinești.

Din 9 secții rurale rămân 3 (Băneasa, Mihail Kogălniceanu și Cogealac). Restul se desființează, posturile de politie intră în subordinea unor poliții orășenești, funcția de șef secție rurală devine adjunct la poliția orășenească respectivă.

La un post de poliție rămân între 2 și 6 polițiști, din care unul șef de post care se ocupă de dosarele penale, petiții, diverse. Patrularea/ intervenția o asigură poliția orășenească sau secția rurală.

Se desființează Secția regională de Poliție Transporturi (SRPT) Constanța care devine Serviciul Siguranța Transportului. Posturile de politie TF/TN (transporturi feroviare-navale) rămân pe loc, subordonate acestui serviciu, cu excepția secției din Port care intră în subordinea Poliției Municipiului Constanța.

Dispare Serviciul Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase, care va fi absorbit de Serviciul Infracțiunilor la Mediu (preia AEST, piscicultura, silvicultura, deșeurile, protejarea mediului).

Schimbarile lui Predoiu la IPJ Constanta „dau bine la televizor, dar vor fi... praf in practica“Daniel Cătană

Vor fi câini de intervenție și negociator pentru SAS

Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă nu se desființează, nici SAS nu se desființează, în schimb este întărit cu câinii de intervenție și negociatori.

Inspectorul șef pierde calitatea de ordonator de credite.

Se va înființa funcția de director administrativ care va conduce Serviciul Financiar, Logistic, Comunicații, Structura de Securitate, Sănătate și Securitate în Muncă, Protecția datelor. Inspectorul șef va avea 2 adjuncți, unul pe poliția uniformă, unul pe judiciar.

Serviciul Cabinet și Cazier va fi absorbit de structura Serviciul Management Operațional.

200 autospeciale au fost balizate, urmează si restul. Patrula va avea jaloane de îndeplinit (itinerariu cu misiuni clare stabilite de șefii profesionali cum ar fi verificări arestați la domiciliu, culegere informații, staționari în zone de risc, etc.). Balizarea presupune că dispeceratul vede inclusiv când polițistul pornește sistemul acustic/luminos și va ști că are intervenție din oficiu. Itinerariul poate fi părăsit, întrerupt în caz de constatare infracțiuni/contravenții.

Echipa operativă rural/urban - asigurate cu judiciar 24/24, 7/7.

Se dorește cooptarea a 250-350 de oameni din sursa externă și școlirea lor, iar la 15 iunie să înceapă munca pe sezon. Se renunță la detașări (posibile în 2024, dacă nu se reușește pe sursă externă).

Serviciul Rutier va avea 6 ofițeri care vor coordona câte 20-30 polițiști (2-3 patrule pe zi) pe 6 tronsoane rutiere: Constanța- Hârșova; Constanța - Cernavodă; Constanța - ieșire Tulcea; Constanța - Negru Vodă; Constanța - Băneasa; Constanța - Vama Veche.


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cui nu i convine sa plece. Se plang..atata stiu. Dar ca dorm in birouri pe dosare nu spun? Ca iau spaga la tot pasul nu spun? Ca s a ajuns unde s a ajuns ca se tin de combinatii si protejeaza golanii nu spun? Zac cate 2 ani dosare simple..la sectia 4 e unul pe dosare care tine dosare cu anii si le cerceteaza si p***t, mai mult in favoarea infractorului..si mai mult ca sigur, cu noua organizare, ori a fost promovat ori s a pensionat..si lumea ramane cu paguba..ai ca el sunt multi…
0
0
de unde aveți papitoilor mașini de lux dintr un cct de salariu?nu cumva din manevre? mi e așa scârbă de voi că îmi vine sa vomit când va văd
2
1
Dacă nu va fi benefic programul pilot cum vor răspunde cei vinovați de esec
2
0
La Vama Veche sau 2 mai au voie numai taxiuri care dau spaga la politie. Si ubere la fel. La ceilalti le ia numerele mai e si unul in fata la Deea Market protejat de interlopul Mandea si sefii din politie care face blat. O sa vedeti la vara la TV s a filmat vara asta si o sa vedem si la vara film.
3
2
Este adevarata afirmatia Constanta este altfel , este adevarat ca trebuie reorganizat sistemul, darrrrr lipsa oamenilor, salarizarea calculata in functie de reusite ????? Fara aceste doua necunoscute rezolvate nu se face nimik , doar mai rau o sa fie. Doar vrajeli populiste , parerea mea
2
2
Desfiintati sectia 4 politie Constanta de pe strada Somes 28. Este total inutila. Niciun dosar nu se solutioneaza. Sunt lasate sa zaca in sertare pana la perimare.
11
6
Presedintele ne spune ca Romania este o tara esuata . Acest predoiu , ne spune ca lupta cu drogurile este pierduta . Avem in functii indivizi de rahat care freaca menta doar ca sa ne spuna noua rahaturi . DUCETI-VA BAI RAPANDULELOR DIN FUNCTIILE ASTEA DACA NU SUNTETI BUNI DE NIMIC .
13
1
Toate măsurile astea sunt doar o frecție la un picior de lemn...cariat...! La Constanța nu se poate stârpi corupția și hoția cu astfel de măsuri..
15
0
Daca nu exista pol locala, oamenii incercau sa se angajeze la pol. nationala, caci le place fala, insa nu si munca. Una e sa te lupti cu adevaratii infractori si alta e sa "arestezi" patrunjeliti si parcangii ilegali. Plm, unii refuzati sa vedeti lucrurile si din alte perspective ... probabil nu va ajuta cenusiu.
13
4
Si uite asa cum de cum si in ce fel, varul mai mic si indepartat o sa va scoata ca de fiecare data. Realitatea din teren este si o stiu toti lucratorii si anume ca POLITIA LOCALA este de baza in marile orase,, asa cum ii percep unii negativ dar extrem de folositori ! De desfiintat POLITIA LOCALA? NICIODATA ! faceti un experiment 2 3 saptamani fara ei...nu poti face fata la un oras de minim +- 10.000 locuitori cu un singur lucrator maxim 2 in strada
4
21
Atâta mascarada și atâtea structuri distruse pentru ce ce? Ca sa scape despescu de demisie! p*****l
17
0
Pentru cei care vreți să deveniți polițiști , ganditiva de doua ori înainte , nu vă pierdeți tinerețea în condiții de stres maxim și fără beneficii . Salariile sunt mici (cât un agent de paza ) , ore suplimentare neplătite , deși bagi ca sclavul (din lipsa de oameni muncești pentru 5 persoane ) șefi fara caracter (sunt stapani pe tarla și te calca pe cap cu fiecare ocazie ) , când ceri concediu o baga pe aia "nu sunt oameni " mai așteaptă .Mie personal mi-a ajuns , am crezut că o să fiu mândru că am ajuns să lucrez in sistem , dar am adunat doar frustrare ! Am decis să mă reorientez către altă meserie , succes celor care au rămas în sistem !
28
1
Cand 3000+ salariu nu mai dai doi bani pe ce cere Predoiu, sa faca el treaba cu peste 10.000 lei/luna. Imi depun demisia si v-am pupat, ma angajez sofer de TIR pe salariu dublu si fara stres, sistem p***t si corupt.
20
0
Vai si amar de Politia Eforie. Ar fi tare, ca spagarul de Coteanu sa revina sef, fiindca nu a facut acord de recunoastere a vinovatiei, asa cum a facut spagarul de Iftimie Marcel de la Politia Locala. Doi sefi de politie sa fie prinsi cu aceeasi problema...Coteanu nu avea bani de chirie, de-aia primea spaga cate 300 de lei in zilele de luni si joi. 300 lei per persoana. Inainte, la sectia de Pulitie Eforie, vedeai masini scumpe conduse de proaspeti militieni. Cred ca acum le parcheaza mai departe.
12
5
Să înțeleg că eu nu mai pot asculta pulimea in telefoane apoi sa sifonez la parchet?...Toată viața am fost sifon și acum ce fac ?
13
6

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468