REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
12.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Scurt ghid al celor mai frecvente afecțiuni ale pielii

Scurt ghid al celor mai frecvente afecțiuni ale pielii

Replica API 30 iunie 2021 | 00:00 689

Bolile de piele variază semnificativ în ceea ce privește simptomele și severitatea. Așadar, acestea pot fi temporare sau permanente, dureroase sau chiar asimptomatice. Unele boli de piele pot avea cauze situaționale, în timp ce altele sunt genetice și, nu în ultimul rând, unele boli sunt minore, în timp ce altele pot reprezenta un real pericol, scrie doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Mai jos, regăsești câteva dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii.

1. Acneea

Acneea apare de obicei pe față, gât, umeri, piept și partea superioară a spatelui. Erupțiile pot varia și se pot manifesta sub formă de puncte negre, puncte albe, chisturi profunde și dureroase, coșuri sau noduli. Dacă este netratată, acneea poate da cicatrice permanente.

2. Herpesul

Herpesul se manifestă sub forma unor pustule dureroase la atingere, umplute cu lichid, de culoare roșie, care apar în zona buzelor și a gurii. Zona afectată poate da senzația de arsură sau furnicături înainte de apariția herpesului. Episoadele herpetice pot fi însoțite de simptome de răceală, cum ar fi dureri musculare, febră și noduli limfatici inflamați.

3. Bășicile

Bășicile, binecunoscute ca aspect, conțin un lichid apos, transparent, care este eliberat atunci când acestea se sparg. Dimensiunea normală a unei bășici este de aproximativ 1 cm, iar acestea pot apărea în mod izolat sau grupate, pe orice parte a corpului.

4. Urticaria

Urticaria reprezintă iritația cutanată care apare după expunerea la un alergen. Aceasta poate da mâncărimi și chiar dureri la atingere, și poate apărea pe orice parte a corpului.

5. Cuperoza

Aceasta este o boală de piele cronică care trece prin mai multe cicluri de retragere, respectiv recidivă. Episoadele de recidivă pot fi declanșate de alimentația picantă, băuturile alcoolice, expunerea la soare, stres și infecția cu Helicobacter pylori. Există mai multe subtipuri de cuperoză, iar simptomele generice ale acestei boli includ: roșeața feței, uscăciunea și sensibilitatea pielii, apariția unor mici erupții cutanate.

6. Alergia la latex

Această afecțiune este considerată o urgență medicală și necesită tratament imediat. Alergia poate apărea la câteva minute sau chiar la câteva ore de la expunerea la un produs cu latex. Primele simptome sunt de căldură locală, roșeața pielii și senzație de mâncărime, urmate de apariția unei cruste pe piele, dacă expunerea la latex este repetată. O reacție alergică severă poate da dificultăți severe de respirație, mai precis șoc anafilactic.

7. Eczema

Eczema se poate recunoaște sub formă de piele descuamată de culoare gălbuie sau albă. Zonele afectate pot da mâncărimi, pot fi roșii și cu aspect uleios. De asemenea, eczema poate rezulta în căderea părului pe zonele afectate.

8. Psoriazisul

Psoriazisul apare sub formă de zone de piele (sau pete) descuamată și iritată, cu margini proeminente. Zonele predilecte de apariție sunt scalpul, coatele, genunchii și partea de jos a spatelui. Poate fi asimptomatic, sau poate da mâncărime și iritație.

9. Carcinomul bazocelular

Carcinomul bazocelular este caracterizat prin zone de piele cu aspect cicatrizat, proeminente, ferme și palide. Pe pielea afectată se pot observa extrem de vizibil vasele de sânge. Nu în ultimul rând, carcinomul bazocelular poate da sângerări și erupții purulente.

10. Melanomul

Melanomul este cea mai serioasă formă de cancer și apare în special la persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare. Acesta se prezintă sub formă de alunițe, cu forme neregulate și în mai multe culori. De asemenea, e posibil ca o aluniță existentă să devină cancerigenă în timp – vei remarca schimbarea formei, a dimensiunii și a culorii, de regulă.

11. Lupusul

Printre simptomele acestei boli autoimune se numără starea de oboseală, durerile de cap, febra și articulațiile umflate și dureroase. De asemenea, lupusul poate da iritații de piele nedureroase, ce apar pe umeri, brațe, gât și torace. Acestea tind să se agraveze în urma expunerii la soare.

12. Dermatita de contact

Dermatita de contact apare la câteva ore sau zile de la contactul cu un alergen. Iritația are margini vizibile și apare pe porțiunile de piele care au avut contact direct cu substanța alergenă. Pielea devine roșie, descuamată și poate da mâncărimi. De asemenea, pot apărea bășici purulente.

13. Eczema seboreică

Aceasta se manifestă sub formă de zone de piele descuamată, de culoare gălbuie sau albă. Zonele afectate pot fi iritate, pot da mâncărimi și pot avea un aspect uleios.

14. Keratosis pilaris

Keratosis pilaris este o afecțiune des întâlnită a pielii ce se manifestă pe brațe și picioare, dar poate apărea și pe față, fese sau torace. De regulă, simptomele dispar de la sine până la vârsta de 30 de ani. Bășicile sunt mici, ușor roșiatice și se simt aspre la atingere.

15. Melasma

Melasma este, de asemenea, o afecțiune deosebit de comună caracterizată prin pete hiperpigmentare ce apar pe față și, uneori, pe gât, piept și brațe. Mai frecventă la femeile însărcinate și persoanele cu piele închisă la culoare, melasma apare, de obicei, în urma expunerii prelungite la soare. Nu prezintă alte simptome în afară de petele pigmentare și poate dispărea de la sine într-un an sau poate deveni permanentă.

Boli de piele temporare

Există mai multe afecțiuni temporare ale pielii, inclusiv dermatita de contact și keratosis pilaris.

Dermatita de contact este una dintre cele mai des întâlnite boli de piele. Această afecțiune apare adesea în urma contactului cu substanțe chimice sau alte materiale iritante. Aceste substanțe pot declanșa o reacție ce cauzează mâncărimi și roșeață a pielii. Majoritatea cazurilor de dermatită de contact nu sunt severe, iar simptomele se rezolvă cu produse de uz topic și prin evitarea substanțelor cu potențial iritant.

Keratosis pilaris este o afecțiune minoră caracterizată prin apariția de mici bășici pe suprafața pielii. Acestea se formează pe brațe, obraji, coapse, etc. De obicei, au culoare albă sau roșie și nu dau mâncărimi sau iritație. Nu este nevoie de tratament, dar cu ajutorul cremelor topice, aspectul pielii se poate ameliora.

Boli de piele permanente

Anumite afecțiuni cronice ale pielii apar de la naștere și rămân până la capătul vieții. Unele pot apărea și pe parcursul vieții, de exemplu, pe motiv de stres intens, cum este psoriazisul. Cauzele acestor boli nu sunt mereu cunoscute, dar există multe tratamente eficiente pentru majoritatea lor, care pot ajuta semnificativ în managementul simptomelor. Deși sunt incurabile, simptomele pot dispărea pentru perioade lungi de timp. În această categorie de boli de piele intră cuperoza, psoriazisul și vitiligo.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212