REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
12.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Semnal de alarmă: PROFIT TRIPLU, investiţii 'nu prea' la Centrala Nucleară de la Cernavodă

Semnal de alarmă: PROFIT TRIPLU, investiţii 'nu prea' la Centrala Nucleară de la Cernavodă

Replica API 29 martie 2018 | 04:16 349

Un articol publicat de Romania Libera arată „catastrofa” de la Cernavodă, în sensul că, deşi compania națională Nuclearelectrica, operatorul centralei nuclearelectrice, a realizat anul trecut un profit uriaș, aproape triplu față de cel din 2016, de cealaltă parte NU a realizat nici măcar jumătate din planul de investiții. În schimb, reactoarele „pică“ tot mai des.

Duminică a fost o zi cu ghinion pentru Nuclearelectrica. La ambele reactoare de la Cernavodă au apărut defecțiuni care au condus la oprirea planificată a Unității 1 și la reducerea la jumătate a puterii Unității 2, pentru remedierea problemelor. „Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavodă a fost determinată de apariția unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar acționarea în conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate”, au explicat reprezentanții companiei. Un alt comunicat arată că „puterea Unității 2 a CNE Cernavodă va fi redusă la 55% (aproximativ 300 MW). Reducerea de putere a Unității 2 CNE Cernavodă este cauzată de necesitatea înlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensare, din partea clasică a centralei. Reducerea de putere până la 55% este necesară în vederea opririi echipamentului pentru reparații”.

Aceasta este deja a doua problemă la grupul 2 al centralei de la Cernavodă în acest an. Cea mai recentă a avut loc pe 21 ianuarie, când CNE Cernavodă a redus cu 27% puterea Unității 2 „în vederea asigurării condițiilor de lucru pentru remedierea unui defect incipient la unul din sistemele de proces ale părții clasice a Unității 2”, după cum a transmis atunci compania.

Chiar dacă aceste evenimente nu implică riscuri majore, îngrijorător este că aceste defecțiuni apar tot mai des la centrala de la Cernavodă și mai ales la grupul 2. Mai mult, problemele au început să apară după ce unitatea a ieșit din programul de revizie care are loc o dată la doi ani pentru fiecare reactor și care, pentru U2, s-a desfășurat în perioada 6 mai-2 iunie 2017, mai arată RL.

Potrivit datelor publicate de companie, Nuclearelectrica (SNN) a obținut în 2017 un profit-record pentru ultimii ani, de 303,87 milioane lei, cu 168,5% mai mare față de câștigul de 113,19 milioane lei realizat în anul precedent. Rezultatul vine mai ales ca urmare a veniturilor mult mai mari obținute din vânzarea energiei electrice, pe fondul scumpirii semnificative a electricității pe piață, din cauze parțial elucidate. Astfel, veniturile SNN din energie au crescut, potrivit calculelor RL, cu 263,8 milioane lei, de la 1,6 miliarde lei la 1,88 miliarde lei, pe un volum vândut cu 2,7% mai mare, de la 10.458 GWh la 10.745 GWh. Numai pe Piața pentru Ziua Următoare, de pe bursa de energie OPCOM, prețul anual mediu ponderat al energiei a fost de 227,69 lei/MWh în 2017, iar cel mediu aritmetic de tranzacționare a fost de 219,95 lei/MWh, în creștere față de valoarea corespunzătoare anului 2016, de 149,74 lei/MWh, conform informațiilor din raportul anual al SNN. Compania a vândut pe piața spot (PZU și PI) 22,2% din totalul energiei comercializate anul trecut de SNN. La polul opus față de profit, SNN nu a realizat decât 40% din programul bugetat de investiții, în valoare de 231,59 milioane lei. Astfel, cheltuielile totale pentru investiții realizate în 2017 au fost de doar 92,8 milioane lei. Din suma totală, pentru CNE Cernavodă a fost prevăzută suma de 196,7 milioane lei, dar nu s-a realizat decât 44%. La cererea Guvernului, compania va distribui sub formă de dividende 90% din profitul realizat anul trecut. Ministerul Energiei, principalul acționar al companiei, nu a numit nici acum, de la începutul anului trecut, o conducere cu mandat plin, ci a prelungit continuu mandatele interimare, conchide RL.

Ca lucrurile să fie şi mai alarmante, Unitatea 2 funcţionează, începând de joi dimineaţă, la jumătate din capacitate!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
mai slab profesional ca la aceasta zisa bcentrala nucleara nu am putut sa vad.Stat in stat , nu au nicio treaba cu meseria , asteapta pensia !!
1
0
Pai sa se mai termine cu angajarile pe pile, nepotisme..ca in CNE Cernavoda jumatate din ei au angajati rude : neveste, frati, surori, etc. De cateva ori cand am fost la concursurile lor, am fost mana moarta ...cand se auzea cine a intrat iti dadeai seama ca ai fost pe degeaba la concurs.
3
0
Oare ochii si urechile celor de la Bucuresti,or fi numai ptr buzunarele lor? Ca un om de rind ce sint,ma intreb cum or dormi linistiti cind situati e destul de precara sa nu spun grava.Oare cei de la Bucuresti or fi mai comoetenti ,mai specializati decit conducerea de la Cernavoda.....ore ce raspuns sami dau?,.....poate un cap luminat o gindi un pic situatia.....
2
0
Asa se va intampla peste tot in Romania, acolo unde sunt numiti in functii numai idioti si retardati care n-au legatura de niciun fel cu ceeace conduc !
2
2
Astazi s-a oprit U2
2
0
iresponsabilitate, incompetenta si lene. nu gandesc pe termen lung, vai de tara asta cu asa administratori
4
0
politica economica paguboasa in care statul fura profitul de la companiile si regiile de stat poate fi periculoasa pentru siguranta cetatenilor
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108