REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Semne că Rusia nu va ataca Ucraina în următoarele zile

Semne că Rusia nu va ataca Ucraina în următoarele zile

Replica API 16 februarie 2022 | 11:03 1557

Mai multe evenimente de pe agenda diplomatică a Rusiei și a statelor occidentale par să indice că, pentru cel puțin câteva zile, negocierile vor îndepărta iminența unui atac în Ucraina, scrie antena3.ro.

Șeful diplomației italiene, Luigi Di Maio, se va deplasa marți la Kiev, iar a doua zi, miercuri, la Moscova, relatează AFP, citând o sursă din Ministerul Afacerilor Externe de la Roma.

Vizita lui Di Maio în capitala rusă fusese deja anunțată de omologul său Serghei Lavrov.

"Suntem hotărâți să transmitem Moscovei mesaje clare, unitare și ferme, în strânsă colaborare cu partenerii şi aliații noștri europeni, NATO şi OSCE, care descurajează orice agresiune sau escaladare. În paralel, ne menținem angajamentul în favoarea unei soluții diplomatice și durabile în cadrul acordurilor de la Minsk şi al formatului Normandia", a declarat Di Maio, luni, la Roma.

Germania cere Rusiei "să profite" de ofertele de dialog

Tot luni, la Kiev, cancelarul german Olaf Scholz a cerut Rusiei să profite de "ofertele de dialog" menite să ducă la o dezamorsare a crizei ucrainene.

Scholz a dat asigurări că Germania "își va continua cu hotărâre" ajutorul economic şi sprijinul pentru Ucraina, în contextul tensiunilor cu Moscova.

"Activitățile militare ale Rusiei la frontiera ucraineană sunt de neînțeles. Nu există motive rezonabile pentru o astfel de desfășurare militară. Cerem Rusiei să profite de ofertele de dialog existente", a declarat cancelarul german, într-o conferință de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski, la rândul său, a declarat că țara sa consideră controversatul gazoduct ruso-german Nord Stream 2 drept "o armă geopolitică".

"Înțelegem clar că este o armă geopolitică", a spus liderul de la Kiev despre această magistrală care ar urma să livreze gaz rusesc în Germania ocolind Ucraina, dar care nu a primit încă undă verde de la Berlin pentru a începe să funcționeze.

Olaf Scholz își va continua, marți, demersurile diplomatice la Moscova.

Lavrov, Putin, masa lungă dintre ei și șansa negocierilor

Poate cel mai important indicator al faptului că Moscova nu a optat încă decisiv pentru tranșarea pe cale militară a crizei este secvența video difuzată luni de televiziunea rusă de stat.

Într-un material filmat în care Vladimir Putin și Serghei Lavrov sunt așezați departe unul de celălalt, la o masă lungă, ministrul rus de externe îi spune președintelui că există "o șansă" pentru rezolvarea prin negocieri a preocupărilor de securitate ale Moscovei.

Ministrul rus a enumerat recentele discuții bilaterale cu SUA și Franța și a menționat alte state care au programate dialoguri diplomatice cu Moscova, între care Germania, Italia și Polonia.

"În contextul pregătirii noastre de a asculta contra-propuneri, mi se pare că posibilitățile (părții ruse) sunt departe de a fi epuizate. Desigur (discuțiile) nu trebuie să continue la nesfârșit, dar în această etapă sugerez ca ele să continue și să se intensifice", a spus Serghei Lavrov.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cred ca ar fi o idee buna ca mai toti liderii lumii sa-si programeze cate o vizita in Ucraina, in fiecare zic cate 1, timp de o luna, doua. Sa vedem daca vor mai incerca rusii ceva si cat mai au de gand sa stea cu motoarele pornite in apropiere de Ucraina. Sa le dea Ucraina putin sah!
8
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272