REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Semne care îți arată că ești dependent de zahăr

Semne care îți arată că ești dependent de zahăr

Replica API 24 februarie 2022 | 00:00 713

Nu doar că poftești la fiecare prăjitură cu care te „întâlnești” vizual, dar simți că nu poate să treacă nicio zi fără să mănânci ceva dulce? Ori visezi cu ochii deschiși la o rețeta sau îți faci drum pe la cofetăria preferată? Poate că nu realizezi, dar dependență de zahăr este... că orice altă dependență. Iată cum îți dai seama că relația ta cu zahărul și dulciurile este una nesănătoasă, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Deși depinde de fiecare persoană, nivelul de cativitate fizică și eventuale patologii, pentru un adult sănătos American Heart Association recomandă că medie, nu mai mult de 6 lingurițe (25 grame) de zahăr adăugat pe zi pentru femei și 9 lingurițe (36 grame) pentru bărbați. Când mâncați zahăr în exces, insulină suplimentară din fluxul sanguin vă poate afecta arterele de pe tot corpul, generând inflamația pereților vasculari, care devin mai groși și rigizi. Acest lucru suprasolicită inima și o deteriorează în timp, ducând la boli de inimă, cum ar fi insuficiența cardiacă, atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Experții recomandă să beți 6-8 pahare de apă în fiecare zi pentru că oxigenul să curgă liber în corpul dumneavoastră și să ajute rinichii și colonul să elimine deșeurile. Astfel, ajută la eliminarea excesului de zahăr din corp, care nu a fost folosit de creier și mușchi.

Unele studii au sugerat că zahărul generează la fel de multă dependență că și cocaină, însă probabil că seamănă mult mai mult cu dependența de cofeină sau nicotină. Oamenii se bucură adesea de eliberarea de dopamină în creier, pe care o stimulează consumul de zahăr. Dar, datorită naturii dependențe a zahărului, efectele pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi obezitatea și diabetul, reprezintă un risc al excesului.

Teoria dependenței de zahăr face legătura între știința alimentară și neuroștiință și între nutriție și psihologie.

O lucrare fundamentală a lui Glass și McAtee a imaginat un viitor pentru sănătatea publică care integrează științele naturale și comportamentale în ceea ce privește studiul sănătății. Cadrul lor pe mai multe niveluri extinde „fluxul de cauzalitate” pentru a include atât influențele sociale, cât și cele biologice. Comportamentul alimentar este un exemplu de fenomen care rezultă din interacțiunile sinergice între nivelurile biologice (foame) și social (indicii de alimentație). O mare parte din cercetările legate de apetit nu includ termenul „dependență alimentară”, probabil din cauza stigmatelor culturale asociate cu dependența.

Există dovezi puternice ale existenței dependenței de zahăr, atât la nivel preclinic, cât și clinic, în special: utilizarea unor cantități mai mari și pentru o perioadă mai lungă decât cea prevăzută, dorința, utilizarea periculoasă, toleranța și retragerea. Dintr-o perspectivă evolutivă, trebuie să considerăm dependența că pe o trăsătură normală care a permis oamenilor să supraviețuiască în condiții primitive când hrană era deficitară. Pe măsură ce am evoluat cultural, circuitele neuronale implicate în comportamentele de dependență au devenit disfuncționale și, în loc să ne ajute să supraviețuim, ele ne compromit de fapt sănătatea. Dintr-o perspectivă revoluționară, înțelegerea complexităților moleculare și neurologice/psihologice ale dependenței (zahăr, droguri de abuz) va permite descoperirea de noi terapii (farmacologice și non-farmacologice) și posibilă gestionare a cel puțin unui factor crucial în apariția obezitatea.

Iată care sunt semnele care îți arată că ești dependent de zahăr

Mănânci din ce în ce mai mult

Că în cazul oricărei alte dependențe, odată cu trecerea timpului, simți nevoia să mărești doză. Sună înfricoșător, dar așa funcționează organismul tău.

Jennifer McDaniel, de la Academia de Nutriție și Dietetică SUA spune că „pentru unii dintre noi, cu cât ne obișnuim mai mult cu un ritual alimentar, cum ar fi de exemplu jumătate de ciocolată după prânz sau o înghețată seară, cu atât mai repede creierul nostru devine insensibil la acea cantitate și cere mai multă înghețată, sau înghețată plus sos de ciocolată, pentru a atinge același nivel de satisfacție.”

Multe pofte de zahăr provin dintr-un dezechilibru al zahărului din sânge. Când corpul tău ingerează zahăr, glicemia crește și organismul eliberează insulină pentru a o reduce la un nivel mai sigur. Dacă insulină aduce nivelul zahărului din sânge la un nivel prea scăzut, așa cum se întâmplă adesea, corpul tău tânjește alimente care să-l ridice și să-ți crească energia.

Exagerezi și în alte planuri

În cazul dependenților, personalitatea se adaptează unui pattern înclinat mai degrabă către „am nevoie de asta” în loc de „îmi place asta”. De multe ori, acest comportament se observă nu doar în cazul zahărului, ci și în alte domenii: îți cumperi prea multe rochii, de exemplu.

În plus, acest comportament nu este unul conștient, de aceea se poate să nu realizezi că „acumulezi” prea multe, decât la o analiză în detaliu, cum probabil vei face în acest moment.

Nu poftești doar la dulciuri

Toți carbohidrații devin zahăr în organismul tău, de aceea dependență ta nu se referă doar la ciocolată sau bomboane. Patiseria, pâinea în exces, covrigeii, chipsurile, toate aceste gustări care aparent nu au nicio legătură cu dulciurile, îți întăresc dependență de zahăr.

Așadar, nu te mai gândi la dulciuri doar în sens propriu, ci abordează toți carbohidrații că sursă de zahăr în sânge.

Ai cazuri de dependență de alcool în familie

Cum îți explicăm și mai sus, toate dependențele funcționează, într-un fel sau altul, similar. S-a observat de asemenea că dependență de alcool se moștenește genetic și dacă ai avut pe cineva în familie cu un astfel de obicei, poți avea o „urmă” de înclinație către dependență chiar în ADN.

Dacă dependență de zahăr devine o problema pentru ține, nu o mai poți controla și îți favorizează agravarea sau declanșarea unor afecțiuni, discuta cu medicul tău și cu un psihoterapeut, pentru a putea aborda situația pe toate planurile.

Ai vagi simptome de sevraj dacă renunți

Persoanele dependențe de zahăr conștientizează deseori această dependență și, din dorința de a trăi mai sănătos, renunta brusc la tot ce înseamnă dulciuri și carbohidrați.

Însă în acest caz pot resimți vagi simptome de sevraj, cum ar fi amețeli, dureri de cap, stare de agitație. Trecerea la un regim de viață sănătos, cu cât mai puține zaharuri, se face treptat și, de preferat, sub supravegherea unui medic. Niciodată nu veți putea trece imediat de la un regim alimentar cu peste 5 felii de pâine zilnic, 2-3 pateuri, gustări formate din snacksuri și ciocolată zilnic, la un regim alimentar din care lipsesc complet toate acestea, fără a resimți schimbarea.

Consumul excesiv de zahăr îți poate cauza probleme de sănătate serioase, începând de la obezitate și riscurile cu care vine această la pachet, și până la declanșarea procesului inflamator în organism ori dezvoltarea rezistenței la insulină. Rezistență la insulină poate, în timp, să contribuie la declanșarea diabetului de tip 2.

Renunta la zahăr pentru binele tău iar dacă simți că nu poți face asta pe cont propriu, apelează la un specialist în nutriție, precum și la un psiholog. Specialiștii sunt cei în măsură să te ajute și să facă renunțarea la zahăr mai ușoară.

Iată câteva sfaturi utile pentru a opri poftă de zahăr

Când simți că trebuie să mănânci ceva dulce, mai întâi bea un pahar cu apă. Unii oameni spun că deshidratarea poate provoca pofte diverse, mai ales de zahăr

Mănâncă un fruct.Includerea fructelor întregi într-o dietă fără zahăr poate fi totuși sănătoasă. Cu toate acestea, dacă o persoană alege să mănânce fructe uscate, ar trebui să o facă cu măsură și să le caute pe cele fără adaos de zahăr sau conservanții disulfiți

Evită îndulcitorii artificiali.

Mănâncă mai multe proteine, creierul ba primi semnalul că are destulă energie pentru procesele metabolice

Vorbește cu un prieten despre problema ta și cere sprijin și suport emoțional

Dormi mai mult sau culcă-te înainte de a se declanșa poftă de zahăr. De multe ori oboseală determina variații ale glicemiei care se manifestă astfel.

Evita stresul în exces, fă o plimbare în fiecare seară

Evita anumite declanșatoare, cum ar fi statul târziu la seriale, situație în care mulți obișnuiesc să își ia "ceva dulce"

Poate fi foarte util să purtați o listă a motivelor pentru care doriți să mâncați sănătos, deoarece poate fi greu să vă amintiți astfel de lucruri atunci când aveți poftă.

Nu te înfometa. Încearcă să te împiedici să devii prea flămând între mese pentru că atunci vei opta pentru un aliment dulce care te ajută să ți revii rapid sau să combați eventuală durere de cap și de "gol în stomac"

Apelați la probiotice natuale- murături, iaurturi, kefir, zeamă de varză. Aceste bacterii benefice sunt adesea eliminate de antibiotice, dietă săracă în nutrienți sau stres. Această este o problemă majoră, deoarece lipsa bacteriilor benefice din intestin poate provoca o serie de probleme atât cu digestia, cât și cu imunitatea. Coloniile de bacterii dăunătoare care se acumulează în intestin se hrănesc cu mult zahăr, așadar poftă excesivă de dulciuri poate trăda faptul că în intestinul tău există un dezechilibru. Pentru sănătatea generală și sprijinul sistemului imunitar, o doză zilnică de 1 până la 5 miliarde de organisme este în general suficientă.

Vitaminele, mineralele și anumiți nutrienți te pot ajută

Poftă de dulce este legată și de deficiențele de nutrienți. Dacă doriți în mod constant dulciuri, poate că este necesar mai mult magneziu, crom și triptofan în dietă dumneavoastră.

Luați un supliment cu vitamine și acizi grași esențiali omega 3. Omega 3 îmbunătățește capacitatea organismului de a absorbi glucoză în țesutul muscular. Acest lucru ajută la stocarea energiei, ceea ce reduce nevoia și, prin urmare, poftă de zahăr. Uleiul de pește îmbunătățește sensibilitatea la insulină. Că atare, este bun pentru controlul apetitului și, de asemenea, ajută la reducerea poftei de carbohidrați.

Magneziul este un mineral comun care joacă un rol central în reglarea tensiunii arteriale, a funcției musculare, a ritmului cardiac și a nivelului zahărului din sânge.

Zincul ajută organismul să metabolizeze insulină și glucoză. O deficiență poate provoca pofte de zahăr.

Suplimentarea cu vitamina D poate ajută la scăderea nivelului mediu de zahăr din sânge, inclusiv la persoanele cu diabet de tip 2; Suplimentarea pentru mai mult de 12 săptămâni la ≥ 1000 UI / zi poate fi cea mai benefică.

Datorită efectelor sale antiinflamatorii și antioxidante, suplimentele de curcuma pot ajută la gestionarea glicemiei la persoanele cu diabet de tip 2. De asemenea, puteți fi siguri că turmericul are un conținut scăzut de carbohidrați, așa că adăugarea acestuia în farfurii sau din suplimente nu crește nivelul zahărului din sânge

Ghimbirul poate ajută. Consumul de până la 4 grame pe zi poate ajută la scăderea nivelului zahărului din sânge și la reglarea producției de insulină.

În cele din urmă, dacă aveți prediabet sau chiar diabet, probabil că vă este mai foame decât ceilalți oameni. Dar foamea excesivă poate însemna că zahărul din sânge este prea mare sau prea scăzut. Dacă resimțiți prea acut poftă de dulciuri, verificați mai întâi glicemia și faceți analize ale sângelui, precum hemoglobina glicozilata și nivelul de insulină.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108