REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
12.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Sentimentul de rușine și izolare în cazul pacienților cu Hepatită C

Sentimentul de rușine și izolare în cazul pacienților cu Hepatită C

Replica API 9 ianuarie 2021 | 00:00 1093

Într-un studiu realizat recent de echipa condusă de Dr Maryam Alavi pe 163 de pacienți diagnosticați cu Hepatită C și netratati încă, rată de depresie a fost de 36% (57 dintre cei 163 de pacienți), iar 18% dintre ei aveau tendințe sinucigașe (28 de pacienți). Aceste statistici s-au bazat pe pe scară de măsurare a stresului, axietatii și depresiei (DASS).

Sursă foto: Shutterstock

Cei mai comuni factori de risc legați de aceste observații au fost nesiguranță locului de muncă, consumul recent de droguri injectabile și activitatea socială limitată.

Atât pacienții cât și specialiștii care îi îngrijesc recunosc că de cele mai multe ori dificultățile psihologice sunt mai dure decât afecțiunea în sine și că povara de a suferi de o boală infecțioasă, care poate evolua către deces, are un impact major asupra pacienților. Depresia survine în special că urmare a izolării sociale, venită atât din partea pacientului care dorește să îi protejeze pe cei din jur, dar și din partea angajatorului, familiei și prietenilor care marginalizează bolnavul, scrie doc.ro.

Ce pot face pacienții?

După aflarea diagnosticului, este important că pacienții să se adreseze unei comunități de persoane cu aceeași afecțiune și implicit aceleași interese. Deși este o boală infecțioasă și este privită cu teamă, pacientul trebuie să facă tot posibilul să evite izolarea și să acorde stării sale psihice la fel de multă atenție precum celei fizice.

Pe lângă drumurile la specialistul în boli infecțioase și căutarea febrilă a unui tratament eficient, pacientul nu trebuie să uite că șocul veștii și schimbările prin care trece organismul că urmare a infecției și eventual a tratamentului, pot avea efecte importante asupra stării sale de spirit. O depresie instalată pe neașteptate îl va face apatic, antisocial, anxios, îi va răpi speranța la viață și la vindecare și implicit îi va afecta și pe toți cei din jur.

Pacienții trebuie să își accepte diagnosticul și să facă tot posibilul pentru a-i informa corect pe toți cei care îl fac să se simtă nesigur, rușinat, exclus: Hepatită C se transmite doar prin contactul cu sângele, prin urmare apropierea, dialogul sau atingerea cu o persoană infectat nu reprezintă un risc!

Indiferent de afecțiune sau problema, specialiștii în psihologie spun că primul pas către prevenția unei depresii este acceptarea situației problematice și discuțiile deschise către această. Doar în acest mod poți privi lucrurile în detaliu, poți cere părerile altora, poți descoperi și o altă perspectiva. De exemplu, îți poți spune povestea în cadrul unei comunități dedicate, unde persoanele care au trecut prin aceeași experiență să îți poată oferi sfaturi utile.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108