REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Simptome "ciudate" și subtile, care ar putea indica prezența diabetului de tip 2

Simptome "ciudate" și subtile, care ar putea indica prezența diabetului de tip 2

Replica API 21 septembrie 2020 | 19:24 878

Se poate întâmpla ca diabetul de tip 2 să aibă semne și simptome pe care oamenii le trec de multe ori cu vederea. Pentru un diagnostic corect, însă, este important să nu ignorăm semnalele pe care ni le transmite corpul și să mergem la medic atunci când simțim că ceva nu este în regulă.

Pe lângă simptomele deja cunoscute - setea constanța și nevoia frecvența de a urină - există și alte semne subtile ce indică faptul că în organism există un dezechilibru. Din acest motiv, mulți dintre oamenii care dezvoltă diabet de tip 2 nu știu că sunt bolnavi până când un test de sânge le arată valori anormale ale glicemiei, scrie doc.ro.

În multe cazuri, diabetul este o boală "tăcută", iar pacienții nu au simptome la debut ori au semne pe care le trec cu vederea.

Diabetul ar putea fi cauza vederii încețoșate

Dacă pacientul are probleme și nu poate citi indicatoarele de pe stradă, s-ar putea că problema să nu fie ochelarii de vedere. Vederea încețoșată care apare în stadiile incipiente ale bolii poate fi un simptom reversibil, spun specialiștii. O persoană cu diabet poate avea vederea încețoșată din cauza fluctuațiilor nivelului de lichid, care fac că ochii să se umfle (edem).

Gingiile inflamate sau infectate pot "trăda" diabetul

Boală parodontala sau parodontita ar putea fi un semn precoce al diabetului de tip 2, potrivit unei cercetari1 publicate în BMJ Open Diabetes Research & Care. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu parodontita, în special cei cu forme severe ale bolii, au avut o rată mai mare de ocurență a diabetului (atât diagnosticat, cât și nediagnosticat) și de ocurență a prediabetului decât persoanele fără afecțiuni ale gingiilor. Specialiștii spun că inflamația cauzată de boală parodontala se bazează pe aceeași factori care sunt responsabili de hiperglicemia care cauzează instalarea diabetului.

Senzații ciudate în zona tălpilor și picioarelor

Aproximativ 10%-20% dintre pacienții care sunt diagnosticați cu diabet au deja, într-o anumită măsură, o deteriorare a nervilor periferici asociată cu această boală. În stadiile incipiente, acest semn poate fi cu greu observat. Persoană poate să simtă o senzație ciudată, de furnicătura, în picioare sau poate să aibă pierderea sensibilității în zona această. Aceste furnicături și senzații "ciudate" se pot datora și altor factori, cum ar fi tocurile înalte, însă ar putea fi cauzate de afecțiuni precum diabetul, așa că este important să ii spui medicului dacă te confrunți cu așa ceva.

Decolorarea pielii poate fi un semn subtil al diabetului

Este posibil că în stadiul incipient al bolii, pacientul să observe că anumite zone de pe corp au o culoare mai închisă, cum ar fi pliurile pielii și axilele, zona inghinală și pliurile din zona gâtului. Aceste arii în care pielea este închisă la culoare sunt cauzate de rezistență la insulină, care este o trăsătură a diabetului de tip 2.

Potrivit medicilor endocrinologi, cu mult timp înainte că persoană să fie diagnosticată cu diabet, ea poate observă o decolorare a pielii (când tegumentele se închid la culoare), în zona cefei. Condiția se numește acanthosis nigricans și este, de regulă, un semn al rezistenței la insulină (o pierdere a sensibilității la hormonii pe care organismul îi folosește pentru a regla nivelul glucozei).

Ore la rând de somn, în timpul zilei

Într-o amplă analiza2, s-a arătat persoanele care dorm mai mult în timpul zilei (mai mult de 1 ora) sau au stări de somnolență ziua au un risc mai mare să sufere de diabet de tip 2, în comparație cu cei care au dormit mai puțin sau nu au dormit deloc în timpul zilei.

Faptul că dormi la orele amiezii nu poate fi o cauza a diabetului, spun autorii analizei, însă tot ei subliniază că ar putea fi un semnal de alarmă ce indică prezența unei probleme, cum ar fi privarea de somn, depresia ori sindromul de apnee în somn - toate acestea fiind condiții asociate cu un risc crescut de diabet.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108