REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.9° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.9° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Soarele a băgat în spital sute de persoane

Soarele a băgat în spital sute de persoane

Replica API 24 iunie 2011 | 00:00 108

Medicii constănţeni sunt speriaţi de valul de pacienţi cu care se confruntă zi de zi. În acelaşi timp, ei trag un semnal de alarmă către populaţie să înţeleagă că soarele poate fi uneori extrem de dăunător.

Temperaturile ridicate din ultima săptămână au atras multă lume la plajă, dar şi...la spital. Sute de persoane au ajuns zilele acestea cu arsuri solare şi insolaţii. "Majoritatea celor care s-au prezentat la noi s-au expus la soare între orele 11.00 şi 17.00, exact atunci când soarele arde cel mai tare, iar radiaţiile sunt cele mai puternice şi nocive pentru organism", a declarat medicul şef al secţiei Dermato- Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Gheorghe Nicola. El a mai spus că pacienţii au ajuns cu arsuri mari, toate provocate de soare. "Oamenii nu vor să ţină cont de sfaturile noastre şi merg la plajă tocmai când nu trebuie", a precizat el. Medicul a subliniat că cei care vor să se bronzeze este bine s-o facă până la ora 10.00-11.00, în funcţie de tipul de piele şi după ora 17.00 sau 18.00, în cazul celor cu pielea albă şi foarte albă. "Persoanele care vor să se bronzeze trebuie să ştie că indicele UV se va situa zilele acestea între 8,5 şi 10, pe o scară de la 0 la 11+, ceea ce înseamnă că nivelul radiaţiilor ultraviolete este extrem periculos", a subliniat dr. Nicola. Cadrul medical a mai spus că expunerea la soare fără mijloace de protecţie poate provoca nu numai boli severe ale pielii, dar şi forme severe de insolaţie, sindromul de foto-îmbătrânire a pielii şi nu în ultimul rând, cancer cutanat. El este convins că turiştii ar trebui să fie mai grijulii în ceea ce priveşte propria lor sănătate. De asemenea, specialiştii recomandă persoanelor cu multe aluniţe mai multă prudenţă şi tuturor celor care vor să se bronzeze să se ferească de razele UV cu ajutorul produselor de fotoprotecţie, cumpărate din farmacii şi nu din magazine, unde ar putea avea termenul de valabilitate expirat. Deşi o parte dintre leziunile provocate de soare sunt benigne, ele se pot transforma în neoplazii, aşa că trebuie protejate cât mai mult cu putinţă. "Femeile ar trebui să poarte pălării cu boruri mari, dar şi ochelari de soare, haine subţiri", a adăugat medicul. El este de părere că persoanele sensibile sau bolnave ar trebui să evite pe cât posibil ieşirile în jurul orelor prânzului, când temperaturile depăşesc 30 de grade. În plus, medicii recomandă populaţiei ca la primele stări de ameţeală, însoţite de greaţă, vărsături sau pierderea conştienţei să se prezinte de urgenţă la spital.

Mirabela PANFIL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272