REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

SOARTA Cazinoului din Constanța! De la VÂNZARE, la PING-PONG cu LICITAŢIILE

SOARTA Cazinoului din Constanța! De la VÂNZARE, la PING-PONG cu LICITAŢIILE

Replica API 27 ianuarie 2020 | 00:12 377

Cazinoul din Constanța, clădirea emblemă a urbei de la malul Mării Negre, are o istorie de aproape 140 de ani, istorie presărată cu povești tragice de iubire, cu pierderi de averi dar și cu renovări amânate și vânzări către israelieni.

Construcția inițială a început în anul 1880, se numea Kursaal și era construit din paiantă și lemn. De la Kursaal se putea coborî pe o scară de lemn pe stâncile de la malul mării unde clienții puteau să petreacă câteva ore la pescuit. O furtună mai puternică a smuls acoperișul Kursaalului în anul 1891, un an mai târziu fiind demolat în urma unei decizii a Consiliului Comunal. Locul lui a fost luat de către Casin, fiind amplasat pe actualul loc al Acvariului. Și acesta a avut viață scurtă, fiind dezmembrat în anul 1910, pentru a face loc edificiului care avea să devină simbolul orașului Constanța.

Primarul Cristea Georgescu a încheiat la data de 23 iulie 1903 un contract cu arhitectul Daniel Renard pentru proiectarea noului Cazinou, ca urmare a unei decizii a Consiliului Comunal. Arhitectura noii clădiri avea să fie în stilul Art Nouveau. Din cauza deselor schimbări în administrația constănțeană, Renard este înlăturat în anul 1905, de proiectarea Cazinoului ocupându-se arhitectul Petre Antonescu, în viziunea acestuia Cazinoul urmând a avea funcția de teatru. Totuși odată cu revenirea liberalilor la putere face ca Renard să îsi continue opera începută.

Cazinoul a fost inaugurat la 15 august 1910, în prezența Principelui Ferdinand

Pentru construirea celei mai mari clădiri de acel fel de pe teritoriul României, s-au cheltuit 1 300 000 de lei. Odată cu intrarea României în primul război mondial, în anul 1916, Cazinoul a fost folosit de către Crucea Roșie pe post de spital de campanie. Din 1941 , Cazinoul a fost gazdă pentru trupele germane care au fost cazate în acesta. Începând cu anul 1948, a servit drept Casa de Cultură a Sindicatelor, iar între anii 1960 și 1989 a aparținut ONT Litoral. Ultima reparație majoră a fost făcută între anii 1986-1988.Cândva perla litoralului românesc, Cazinoul a fost închis în anul 1990 din cauza costurilor prea mari de întreținere.

Perioada anilor 2000 a fost cea mai zbuciumată din istoria Cazinoului, acesta confruntându-se cu diverse problem legate de renovarea sa. Astfel, în anul 2007 Cazinoul a fost concesionat de Primăria Constanța, pentru o perioadă de 49 de ani, firmei Quenn Investments SRL, care deține o rețea de cazinouri în toată lumea inclusiv în România. Totuși, cu toate că aceasta firmă anunțase investiții de nouă milioane de euro numai în primii 5 ani, ea a renunțat la proiect. În vara anului 2011 s-a încercat chiar vânzarea acestuia, de către primarul de la acea vreme, Radu Mazăre, și această inițiativă soldându-se cu un eșec nefiind primită nici o ofertă în acest sens. Nici implicarea ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, nu a dus la nici o rezolvare, Cazinoul rămânând în aceeși situație deplorabilă.

Caruselul licitațiilor pentru reabilitare

În anul 2014, Cazinoul a fost predat de Primăria Constanța către Compania Națională pentru Investiții în vederea reabilitării. CNI a alocat în anul 2015 suma de 8,5 milioane de euro pentru restaurarea clădirii, însă timp de trei ani au fost anulate tot atâtea licitații, după ce mai multe contestații ale firmelor participante au fost acceptate de instanțe. În 2018, la Constanța a venit o echipă de experți din partea Europa Nostra și a Institului Băncii Europene de Investiții, după ce Cazinoul a intrat pe lista celor mai periclitate 7 situri din Europa. Aceștia au alcătuit un raport tehnic care arăta deficiențele proiectului de restaurare , dar și faptul că suma de 8,5 milioane era prea mica pentru restaurare, fiind nevoie de cel puțin 13 milioane.

CNI a lansat pe 23 mai 2019 licitația pentru consolidarea și restaurarea Cazinoului Constanța. După o altă serie de contestări, la data de 19 decembrie 2019 firma Eldiclau și-a retras ultima dintre contestații astfel ca drumul spre reabilitare a fost deschis. Potrivit Ministerului Dezvoltării, în urma finalizării procedurii de achiziție publică, asocierea Aedificia Carpați SA & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiecare SRL & SC Tehnoinstal SRL a fost declarată câștigătoare, valoarea contractului fiind de 56.627.697,09 lei cu TVA (peste 11 milioane de euro). Durata contractuală de realizare a investiției este de 30 luni (din care 3 luni dedicate activității de proiectare).

Astfel, după o lupta dusă parcă cu morile de vânt, Cazinoul are ocazia să își recapete strălucirea de odinioară și să redevină principalul punct de atracție al Constanței.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
un ciupan ridica ditamai blocul pe foste vestigii romane iar voi bateti campii despre cazinou???
3
0
De ce nu difuzati ca se sapa la lupoaoca in vestigi istorice bueno propietar
4
0
Cine stie?,poate o fi pierdut cineva o avere la CAZINOUL asta si l-a blestemat sa ajunga in halul asta,dar pana la urma il reface FAGADAU ajutat de THEODOSIE SPAGOVEANU,pentru ca preasfintitul l-a speriat si pe dracu asa ii merge capul la furat cu ajutorul falsurilor.
4
1
in fata cazinoului este cladirea acvariului. o alta emblema a Constantei. Ce o sa devina? O vraja marii 2 makidonrasca?
4
0
No bine ca nu ati inceput sa scrieti si prin vara. E fumat subiectul. Chiar nu mai gasiti nimic interesant in oras?
2
0
Hai mai, ca anul asta incepe sa se miste ceva !
4
1
Ce ai fumat?
4
1
Ne trebuie un primar al carui nume sa se termine cu ...escu. Am vazut ca acestia sunt predestinati sa faca ceva bun pentru oras.
5
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108