REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Soluții pentru a scăpa de BLOCAJELE ÎN TRAFIC spre sudul litoralului: vor fi construite două rute alternative noi!

Soluții pentru a scăpa de BLOCAJELE ÎN TRAFIC spre sudul litoralului: vor fi construite două rute alternative noi!

Replica API 23 august 2018 | 00:21 1923

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia ȚUȚUIANU, împreună cu Lucian LUNGOCI, administratorul special al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, au anunțat, astăzi, intenția de a reabilita două rute alternative pentru sudul litoralului.

“În fiecare an se formează ambuteiaje pe DN39 între localitățile Agigea, Eforie Nord, Eforie Sud și Tuzla. După mai multe discuții și consultări cu domnul Lucian LUNGOCI, am căutat și identificat două rute viabile pentru acest tronson de drum. Desigur că avem de lucru pentru ca cele două rute ocolitoare să fie circulabile, și aici mă refer la investiții pe două tronsoane de drumuri județene. Mai exact, vorbim de construirea unui tronson de 13 km pe DJ 393, între localitățile Techirghiol și Moșneni, iar cel de al doilea tronson, care ar urma să aibă 54 de kilometri, dintre care 11 km, între localitățile Amzacea și Pecineaga, va trebui refăcut. Sunt convins că până în luna iulie 2019 una din cele două variante va fi gata” a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

Prima variantă de ocolire pentru DN39 este: Autostrada Soarelui A2 – DN39 - Agigea – DN38 – Techirghiol – DJ393 Moșneni – DC5 – 23 August - DN39, tronson de aproximativ 25 de km, cu aproximativ 2 km mai lung față de drumul vechi. Cea de-a doua variantă ocolitoare este: Autostrada Soarelui A2 – Medgidia – DJ381 – Ciocârlia de Sus – DJ308 – Lanurile – Mereni – DJ391 – Topraisar – DN38 – Amzacea – DJ392 – Pecineaga – DJ394 – Dulcești – 23 August, acestă variantă având o distanță aproximativă de 54 de km fiind aproximativ egală cu ruta de pe DN39 spre sudul litoralului.

Ruta ocolitoare prin Techirghiol – Moșneni – 23 August poate fi realizată în patru luni!

Lucian Lungoci, administrator special RAJDP Constanța a arătat că în cazul primei variante, lucrările de execuție pot fi finalizate în patru luni, în vreme ce în al doilea caz, al variantei ocolitoare prin Medgidia – Amzacea – Pecineaga – 23 August, lucrările sunt estimate a dura aproximativ 12 luni. Mai mult, în cazul acestui drum se impune găsirea unor soluții tehnice deosebite, având în vedere că între Amzacea și Pecineaga drumul este amplasat într-o zonă mlăștinoasă.

„Pentru realizarea acestor două lucrări, avem nevoie în primă fază de partea de documentație. Va fi un efort comun al Consiliului Județean și al RAJDP-ului, Consiliul Județean să ne sprijine să obținem cât mai rapid partea de documentație. Avem nevoie de cadastrarea acestor tronsoane de drum, avem nevoie de efectuarea unor expertize, de studiu de fezabilitate, proiectare, apoi trecem la execuție. Dacă toate lucrurile merg normal și undeva prin februarie 2019 avem partea de documentație finalizată iar în luna martie ne permite vremea să demarăm aceste lucrări. Ideal ar fi să avem ambele variante, în 2020 sigur pot fi făcute ambele variante.

Prima variantă avem un drum la nivel de pământ, între localitățile Techirghiol și Moșneni, drum care se va face practic de la zero. Acum există un drum de pământ făcut de tractoare. Va fi un efort mare, eu zic că avem capacitatea să efectuăm această lucrare”, a afirmat Lucian Lungoci.

Drumul dintre Amzacea și Pecineaga ridică probleme tehnice

În cazul celei de a doua variante, probleme ridică sectorul de drum dintre Amzacea și Pecineaga. De menționat că acest tronson a fost reabilitat în 2011, cu fonduri europene, dar lucrările au rezistat aproximativ ... șase luni! „Nu am putut interveni până în prezent pe acest drum căci am fost angrenați într-un litigiu cu firma care a reparat drumul. Într-un final, s-a stabilit că proiectul de execuție a fost greșit, nu era un proiect aplicabil pentru situația din teren. Acolo sunt niște particularități. Întregul sector de 11 kilometri se află într-o zonă cu pânză freatică la suprafață, există perne de apă, este o zonă mlăștinoasă, trebuia o altă soluție tehnică la investiția din 2011.

Va fi nevoie de studii geo, care să determine foarte clar situația terenului, după care să venim cu situații tehnice care să nu mai ducă la lucrări făcute în van. Există soluții tehnice, nu este o lucrare care nu se poate face. Se poate executa! Dacă ipotetic vom constata că pe traseul actual al drumului întâmpinăm dificultăți, putem să discutăm cu CJC și cele două UAT-uri Pecineaga și Amzacea să facem poate și un schimb de terenuri, poate să mutăm drumul vreo 20 – 30 de metri, căci în zona pădurii avem acumulare de apă. și practic să mutăm traseul drumului de zona cu probleme. Această variantă, Amzacea – Pecineaga, nu poate fi executată în 4 luni, este o lucrare care se execută în 12 luni”, a afirmat Lucian Lungoci.

Referitor la drumul Amzacea – Pecineaga, Marius Horia Țuțuianu a precizat: „Presupun că organele abilitate ne vor da răspunsul cel mai rapid, de ce s-a greșit la vremea respectivă, de ce acea lucrare a fost făcută prost. Presupun că la un moment dat cineva va răspunde și va da banii înapoi Consiliului Județean pentru greșelile făcute”.

Noile drumuri vor avea o lățime de 8 – 9 metri

Cei doi reprezentanți ai autorității județene au subliniat că pe cele două tronsoane care urmează să fie realizate, drumurile nu vor mai avea o lățime de șase metri, ci de 8 – 9 metri, astfel încât depășirile să fie posibile. „Noi creăm aceste rute alternative cu scopul de a deflui traficul pe DN 39, asta nu înseamnă că vom crea drumuri de mare viteză. Sunt sectoare de 20 de kilometri, nu vom fi drumuri cu regim de viteză de peste 100 km/oră, să le facem cu două benzi. Important este să nu mai avem acea aglomerație pe DN 39, să nu mai fie nevoiți participanții la trafic să aștepte până la trei ore”, a declarat Lucian Lungoci.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
faceti ba centura mangalia ,tot traficul greu in orassimutati in plm gara mangalia spre saturn.se aude pitziponc,radu buc,primarul panselutelor,defrisarilor si stilpilor ilumint inutili ca si el????
0
0
Se face ceva pt. vara 2022?
0
0
Suntem in Iunie 2021.Vin si eu la mare, o fi gata ruta asta ocolitoare?
0
0
descarcare spre statiuni aglomerat nu au aceste rute fantamasgorice?
0
0
Dar ruta: A2, Ciocarlia de Sus, Lanurile, Baraganu, Potarnichea, Movilita, Techirghiol, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, 23 August, nu vi se pare de interes ca ruta alternativa? Este vorba de mai putin de 15 km de drum care ar trebui reabilitat, intre localitatile Lanurile si Movilita, restul tronsonului de drum fiind deja realibilitat. Ar avea de castigat nu numai turistii care vizeaza statiunile mai sus mentionate, ci si localnicii al caror acces spre orasul resedinta de judet, Constanta, ar fi mai facil. Sa ne mai gandim si la locuitorii judetului C-ta, nu numai la turisti!!!
1
0
Pentru cei care comentati aiurea:nu mai confundati drumurile nationale care sunt in responsabilitatea CNAIR sub Ministerul Transporturilor unde nu are treaba CJC Cta, strazile din municipiu de care ar trebui sa se ocupe Prim.Mun.Cta,cu drumurile judetene de care se ocupa CJC si care se incearca a fi reparate de RAJDP Cta..Dupa schimbarea conducerii RAJDP lucrurile au inceput sa mearga mult mai bine trebuie sa recunoastem, chiar daca nu simpatizam cu PSD din contra..Fosta conducere a rupt regia in doua, au facut jaf pe fata acum insa se vad multe schimbari in bine...
4
3
Cretinoizii astia nu sunt in stare sa vada ca in mijlocul sezonului, cand sunt f multi turisti, RATC ul vine din 20-25 min- 40 si 43. Sunt statiile pline, e inadmisibil. Cta e oras turistic????? Pe autobuze nu se specifica rutele, statiile principale, pana unde ajung. Turistii sunt disperati caci nu stiu pana unde draq merge 40 in Mamaia. Organizati RATC nesimtitilor care incasati doar salarii uriase pt incompetenta. Presa- mergi si fa interviuri cu putorile de acolo, nu mai copia stiri cu toate accidentele de masini din tara. Presa a distrus orasul- ea tb sa fie a 3a putere in stat.
5
2
Uitete la varianta veche ca si asa va asfaltat Hagi un sfert.Doamne sa nu mai zic de spatii verzi si parcuri.Si multumim de podul de 500 de metri de la pudelii a mers treaba ca unsa fara vaselina
2
0
Incepe constructia o data cu autosrrada Comarnic-Brasov!Ca si aia incepe de nspe ani.De podurile din C-ta ce sa mai zicem?
5
0
Domnul Lucian Lungoci a lucrat la OPC??
1
0
Autostrada pana la Mangalia si de-acolo mai departe spre bulgaria, Grecia, Turcia..Ca Romanii merg si pe-acolo! dar nu sunteti in stare de nimic! Ceausescu a facut Transfagarasanulk in patru ani si voua v-a luat sapte sa reparati podul de la Agigea pe care am mers numai printre jaloane!
12
0
Nu de alta dar podul asta chiar conteaza si e ceva real pentru constanteni. Ca astia cu rute ocolitoare si "solutii" ce gasesc ei sunt cai verzi pe pereti oricum.
8
0
Scrie in proiect si daca vor fi gata inainte sau dupa podul de la Agigea ? Sau stai, ala a fost gata de vreo 2 ori pana acum. De asemenea, rog pe aceasta cale un articol despre podul de la Cora bratianu. Imi aduc aminte de niste declaratii ale actualului iubit primar ca ar fi gata intr-un an de la inceperea lucrarilor si ca nu va repeta istoria IPMC. Are un an jumate deja si nici jumate de pod nu e gata.
8
0
Zona mlastinoasa intre Amzacea si Pecineaga e doar in capul lor. Unde au vazut ei zona mlastinoasa nu stiu. Zona e printre cele mai secetoase din judet.
11
1
tutuianu !!! Multa muie cu cacat analfabetule !!! Cu povesti pentru tziganii din HC o sa ajungeti la parnaie cacatilor !!! Muie tutuianu laba trista,muie dragnea,muie pesede !!!
12
1
De ce toti tristii astia vorbesc despre ce VOR FACE si nu despre ce AU FACUT? Pentru ca sunt niste mincinosi care intotdeauna doar promit si niciodata nu fac nimic. NIMIC. Ah ba da - festivaluri, petreceri si sarbatori. Si sifoane multe. De bani luati de la aia care mai sunt in stare sa plateasca taxe.
17
0
Sifoneaza bani iar ! Singura solutie ptr cele 3 luni de vara este SENSUL UNIC ! Intrare Eforie Nord , iesire Eforie Nord . Mangalia - Constanta 3 benzi prin centru , una ptr parcare Banda stanga ptr iesirea inspre varianta pe strazile adiacente Constanta Mangalia pe varianta 3 benzi parcare pe strazi adiacente , iar banda stanga ptr intrare in centru Eforie Nord . Echipaje care sa supravegheze trecerile ptr pietoni ! Simplu !
7
1
Drumurile le fac eu ca si digurile de la Apele Roman
5
0
Ar fi bine ca acest Consiliu sa recupereze banii de la firma care a facut solariile de lemn , care au tinut pana la primul vant .
7
0
Au trecut zeci de ani si bani cheltuiti doar ca voi sa va ingrosati buzunarele nemernicilor . PSD-isti au ruinat tot judetu Constanta . De nimic nu ati fost capabili in afara de furat si de prostit inghititori de mici si bere . Nu ati fost capabili sa dezvoltati TURISMU pe litoral nu mai spun de obiective aflate pe raza judetului . Ne tot uitam la bulgari , greci sau turci cum atrag turisti si la noi doar turism de weekend . Si cand ii prindem pe turisti ii ardem de a doua oara nu mai revin . Am ajuns un judet de parca am fi in brazila . Deligventa si coruptie cat cuprinde .
22
0
De cand a venit presedinte acest personaj, in Constanta nu s a facut nimic in schimb, vine saptamanal cu declaratii de presa de doi lei!
17
1
ca reabiliteaza si drumurile locale, dar nu are nicio legatura cu blocajele. De ce dracu nu or fi facand autostrada pana la Mangalia, nu inteleg. N-au nevoie nici macar de pod peste canal daca o leaga dincolo de Poarta Alba spre Medgidia. Sa lase naibi DN39 doar pentru trafic local intre statiuni.
17
0
Superb....in 50-60 de ani sper sa le terminati
17
0
Ne mai arunci tutuianule mult praf in ochi? Sa puneti pe foaie la sf de mandat ce ati facut... mai nimic
22
0
daca nu s-a reusit podul de la butelii de 500 de m in 2 ani, in cati ani se vor face 67 km?
27
2
Scoateti de la naftalina proiectul lui Ceausescu cu varianta pana la bulgari si rezolvati tot tronsonul.Masinile astea care merg bara la bara dinspre si spre sudul litoralului vin si din vacantele petrecute pe la bulgari, greci...pe acelasi DN 39.Cand o face plopul pere...
24
0
Ba voi nu vedeti ca astia doar incearca sa va atraga atentia cu tot felu de minciuni, ca poate asa mai prind si ei un mandat, sa mai ciuguleasca si gura lor.
21
0
Felicitari! Foarte buna initiativa!
9
12
Asa da! Zilnic fac ruta constanta - costinesti si in weekend fac si cate 2 ore. Succes si vrem sa vedem cat mai repede realizat acest lroiext. Felicitari pentru initiativa!!
9
15
Varianta veche spre Ovidiu iti spune ceva............
14
2
De ce nu se face autostrada? De ce alte rute? Vrea cineva sa fie despagubit pentru teren? Alti bani pentru studii, cadastru, etc. pentru un drum prin localitati, cu o banda pe sens. Numai prostii aveti in cap. Cand invatati sa ganditi in perspectiva?
21
1
Si marmota invelea ciocolata in staniol...2019...auzi la ei ...buna gluma
22
1
Soseaua Pecineaga - Amzacea a mai fost reparata ,dar nu a tinut decit un an .
20
0
Parca era o autostrada de facut care devia pana la mangalia sau ceva de genul, proiect finalizat si incepusera lucrarile..in proportie de 5% era chiar gata ..acum s au trezit din nou cu alte rute? inceputul e greu...afirmatia finalizare va ramane totusi in dex referitor doar la masaje..
20
0
Au gresit....ii scuzam...M U i E. P S D
22
3
don presedinte, ati gresit! cred ca este vb de 2029 nu 2019....1 an tin doar studiile de fezabilitate, vreo 10 constructie. PS vezi podul de la Butelli...800 m de facut si dupa 2 ani inca nu e gata.
35
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108