REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Statul român, pus la zid pentru vaccinul danez BCG, care a îmbolnăvit sute de copii

Statul român, pus la zid pentru vaccinul danez BCG, care a îmbolnăvit sute de copii

Replica API 17 martie 2014 | 00:00 277

Scandalul revine

Scandalul revine

În urmă cu un an şi jumătate, sute de copii din România deveneau victimele eternului sistem bolnav al "sănătăţii", printr-o nouă poveste cusută cu aţă albă a vaccinurilor achiziţionate din străinătate. Totul a început în 2012, când producătorul român de vaccin BCG, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino nu a mai primit autorizaţie de producţie, la propunerea Ministerului Sănătăţii, deşi vaccinul era produs fără întrerupere de 80 de ani. Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. România a fost a doua ţară din lume care a practicat vaccinarea BCG, însă din 2009, a sistat producţia.

Imediat după achiziţionarea produselor din Danemarca, au început problemele: sute de copii au avut de-a face cu reacţii adverse, pentru că tratamentul tuberculostatic este foarte agresiv pentru bebeluşi. "Manevra" s-a văzut "din avion", mai ales că specialiştii susţineau atunci că autorităţile erau obligate să verifice eficienţa vacinului şi să facă un studiu privind reacţiile adverse severe ale acestuia pe un lot de 50-200 de copii la şase luni de la vaccinare, lucru care, evident, nu a avut loc. În schimb, copiii sufereau cu zecile, de la o zi la alta: "Danemarca nu a avut TBC. Ei au făcut vaccinul odată cu sosirea imigranţilor. În schimb, în România, incidenţa tuberculozei rămâne printre cele mai ridicate din Europa. În aceste condiţii, în loc să modernizăm rapid linia de fabricaţie a vaccinului naţional BCG, am oprit fabricaţia şi am fost nevoiţi să cumpărăm din străinătate. Din datele nostre, peste 300 de copii au făcut reacţii adverse la vaccinul danez. În plus, tratamentul tuberculostatic este foarte agresiv pentru bebeluşi", susţineau specialiştii naţionali în BCG. De cealaltă parte reprezentanţii Ministerului Sănătăţii dădeau asigurări că nu este nici o problemă. Astăzi, la un an şi jumătate de la cazul care a lăsat copii cu sechele pe viaţă şi familii disperate, un părinte a apelat la Asociaţia Asistenţă pentru Consumatori şi a acţionat în judecată statul român: Ioana-Daniela Hopârtean a chemat în judecată Spitalul Municipal Sebeş, manageriat de dr. Stanciu Nicolae, aşa cum se observă în dosarul nr. 1698/107/2014 aflat pe rolul Tribunalului Alba, acţiune demarată de vineri, 13 martie a.c. Prin acest demers, se urmăreşte "acordarea unei raze de speranţă pentru aceşti părinţi, victimele unui sistem mafiot", au declarat, pentru "Replica" de Constanţa, reprezentanţii Asociaţiei, care speră ca acest demers să mobilizeze părinţii ai căror copii au de suferit din cauza sistemului de sănătate românesc. Dacă vaccinul BCG produs la Cantacuzino costa 1 leu, cel achiziţionat ulterior din Danemarca, costa de 11 ori mai mult, iar bugetul alocat pentru achiziţia dozelor de vaccin a fost de 81.732,50 de dolari, pentru 588.000 de doze, exact suma de bani de care Cantacuzino ar mai fi avut nevoie pentru a reporni linia de producţie a vaccinului BCG. De menţionat că, în intervalul 2005 - 2012, nu a fost sesizată nici o reacţie adversă ca urmare a utilizării vaccinului BCG produs la Cantacuzino.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108