REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Steroizii, pericolul mortal din sălile de forţă din România

Steroizii, pericolul mortal din sălile de forţă din România

Replica API 11 februarie 2020 | 00:00 623

Pierderea ireversibilă a părului, acneea, impotenţa, infertilitatea sau anxietatea sunt printre efectele negative minore ale consumului de steroizi şi hormoni de creştere, dar se poate ajunge şi la tumori hepatice, paranoia, hepatită, sau chiar deces. O realitate des întâlnită în sălile de forţă din România, mai ales în rândul tinerilor, ale cărei efecte, de cele mai multe ori ireversibile, autorităţile încearcă să le diminueze.

Cu trei ani în urmă, lumea culturismului era şocată de moartea unuia dinte cei mai de seamă sportivi ai acestei discipline. Nu atât decesul sportivului, dat fiind că înaintea lui Dallas McCarver îşi pierduseră viaţa mai mulţi culturişti de renume, cât vârsta acestuia a lăsat lumea sportului fără cuvinte. Americanul a murit la doar 26 de ani, iar în raportul de autopsie se preciza clar că moartea a survenit în urma consumului de steroizi şi hormoni de creştere. Inima lui cântărea de aproape 3 ori mai mult decât normalul, iar ficatul de 2 ori.

Principalul scop al consumului de steroizi şi hormoni de creştere, prin ingerare sau injectare, este creşterea masei musculare şi arderea grăsimilor, astfel încât corpul sportivului sau practicantului amator de culturism să pară sculptat. Şi acest lucru se realizează direct proporţional cu consumul de substanţe dopante şi exerciţiile fizice solicitante.

În România, consumul de steroizi şi hormoni de creştere a atins un nivel îngrijorător şi din cauza faptului că traficului acestor substanţe nu este incriminat de lege.

"Sportivii români sunt pregătiţi pe bani publici şi unii iau hormoni de creştere şi steroizi, iar pe plan mondial nu există persoană care să nu fi avut efecte medicale ireversibile. Asta în funcţie de cantitate şi perioada de timp în care au consumat. Şi anume, impotenţa la bărbaţi, acnee, probleme grave de piele, am cunoştinţe care nu mai pot merge nici măcar la piscină, şi-a pierdut iubita şi aşa mai departe. Apar cancere şi tumori pentru care statul român cheltuie ulterior bani mulţi pentru tratament. Avem cazuri de deces cu dovezi, au făcut infarct, unii aveau atât de gros sângele încât nu puteau să îl scoată, sunt femei care nasc copii cu malformaţii sau nu rămân însărcinate. Şi în aceste condiţii sunt părinţi care îşi lasă copiii să meargă la sala de forţă pentru că sunt bucuroşi că nu mai stau în baruri, şi acolo cel care are sala îşi bate joc de ei", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, Cristian Balaj.

Să procuri astfel de substanţe în România e floare la ureche, orice doritor poate achiziţiona foarte uşor din mediul online steroizii care produc iluzia unui corp sănătos. În plus există şi forumuri unde tineri, şi uneori chiar adolescenţi, cer sfatul şi sunt îndrumaţi mai apoi către consumul de substanţe care să le mărească masa musculară şi să-i ajute la micşorarea ţesuturilor adipoase.

"Bună ziua. Ce părere aveţi despre steroizi? Eu am 1,85 m şi doar 65 de kg la cei 19 ani până în prezent. Fac sală de trei luni şi mi-am pus în cap să 'bag nişte stero'. M-am gândit să ţin o cură cu anapolon 50 de cinci săptămâni în care în primele cinci zile să iau câte o pastilă, iar apoi până la ziua 35 câte două. (...) Îmi puteţi spune ce aş putea lua pentru a nu pierde foarte mult din ceea ce câştig 'necinstit'? Adică un alt steroid care să diminueze efectele pierderii apei din organism sau orice altceva care ajută, cu condiţia să fie administrat oral. A mai încercat cineva un ciclu cu anapolon 50? Cum a ieşit? Ştiţi voi vreo altă cură mai prolifică? Nu vreau avertismente!!!". Aşa suna mesajul unui tânăr de 19 ani, postat cu 8 ani în urmă, şi, dacă a ajuns să-şi pună ideile în practică şi să fie un consumator frecvent, până la 27 de ani este posibil să se fi confruntat deja cu acnee, dureri de cap, diaree, voma, căderea părului, îngălbenirea ochilor şi unghiilor şi chiar cancer hepatic, substanţa căutată de el fiind extrem de toxică pentru ficat.

În ceea ce îi priveşte pe comercianţi, aceştia îşi desfăşoară aproape nestingheriţi activitatea, riscând maximum o amendă.

"Noi în momentul ăsta nu îi putem opri să facă acest lucru pentru că nu există legislaţie. Şi ultima confiscare majoră, de hormoni de creştere, de această dată, a fost la Vama Giurgiu în martie 2019, când au fost descoperite 3.999 de fiole în contravaloare a 800.000 de euro. Şi ăla a plătit o amendă şi i s-a confiscat marfa", spune Cristian Balaj.

În România au existat şi decese în sala de antrenament, cum fost cazul campionului balcanic la culturism Remus Mihăiţă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tineretul din ziua de azi ia si rahat daca le zici ca pun muschi pe ei,trebuie sa arate bine in fata la pustoaicele astea betive,mai isi fac si cateva tatuaje,scoala nu mai conteaza exteriorul sa arate bine...
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108