REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

STRADĂ PRĂBUŞITĂ în Cumpăna. Oamenii acuză: ‘Au defrişat taluzul!’ VIDEO

STRADĂ PRĂBUŞITĂ în Cumpăna. Oamenii acuză: ‘Au defrişat taluzul!’ VIDEO

Replica API 4 mai 2019 | 23:51 500

Ce au concluzionat reprezentanţii Prefecturii

Ce au concluzionat reprezentanţii Prefecturii

Locuitorii de pe strada Dunării, din comuna Cumpăna, stau cu teamă că în orice moment casele lor „o vor lua la vale”. Teama lor este justificată, mai ales după ce au asistat neputincioși la prăbușirea a bune părți din stradă: în aproximativ 24 de ore, o crăpătură care străbătea strada pe o distanță de aproximativ 150 de metri s-a tot adâncit, până când o falie cu o lățime de aproximativ 10 metri s-a desprins și a luat-o la vale, spre Canalul Dunăre – Marea Neagră. Situația este și în atenția Instituției Prefectului Constanța care a dispus, vineri, formarea unei comisii tehnice de evaluare.

Miercuri, 1 mai a.c., administrația locală din Cumpăna avertiza populația să nu mai circule pe strada Dunării, de pe malul stâng al Canalului Dunăre – Marea Neagră, nici cu mașinile, nici pietonal. Avertizarea a fost dată după ce pe stradă au apărut fisuri. În scurt timp, însă, fisurile s-au adâncit, iar până în seara zilei de joi, 2 mai a.c., o falie de aproximativ 150 de metri lungime și 10 metri lățime s-a desprins și a luat-o la vale. Vineri, 3 mai a.c., falia respectivă s-a mai lăsat o bucată, spre îngrijorarea oamenilor din zonă.

„Surparea nu a avansat, în schimb falia care s-a desprins s-a mai lăsat o porțiune. În acest moment, este undeva la patru metri sub nivelul străzii”, ne-a precizat viceprimarul Florin Neagu.

Încă de miercuri, 1 mai, reprezentanți ai Administrației Canalelor Navigale SA au ajuns la fața locului. Joi dimineață, 2 mai a.c., directorul Daniel Georgescu și specialiștii au revenit la fața locului și imediat au început și lucrările. „Pentru stoparea fenomenului de alunecare, în prezent se lucrează la drenarea apei care se acumulează pe suprafața malului alunecat, prin executarea de șanturi cu utilaje de construcții”, au transmis reprezentanții Canalelor Navigabile.

Concret, la fața locului sunt încă de joi, 2 mai a.c. două utilaje de construcții și vreo patru muncitori, care sapă la baza taluzului și dirijează apa care iese de sub falie.

Oamenii din zonă spun însă că nu este suficient și că se tem că, în orice moment, se va prăbuși și restul străzii, ba mai rău, vor ajunge în canal și casele lor. Teama lor este de înțeles, dat fiind că distanța până la cea mai apropiată locuință este sub zece metri.

Mai sunt, locuitorii sunt indignați și spun că s-a ajuns în această situație întrucât administratorul canalului, respectiv Canalele Navigabile, au decis defrișarea arbuștilor de pe taluz, pentru realizarea unui drum de piată, paralel cu strada. „Efectul s-a văzut încă din vara trecută”, spun oamenii din zonă.

Situația este în prezent și în atenția Instituției Prefectului Constanța, stabilindu-se formarea unei Comisii Tehnice. „În urma informărilor primite în cursul zilei de astăzi de la Primăria Cumpăna și de la Compania Națională a Administrației Canalelor Navigabile S.A., primele notificări oficiale transmise Instituției Prefectului, referitor la alunecările de teren produse pe malul stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră, pe terenul administrat de ACN, prefectul județului, Dumitru Jeacă, a dispus formarea unei comisii care să facă constatarea, în teren, a situației reale și a potențialelor consecințe. Comisia este constituită din reprezentanți ai Instituției Prefectului, Consiliului Județean Constanța, ai primăriilor Cumpăna și Agigea, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Stat în Construcții, Apele Române, Administrația Canelelor Navigabile, ANIF, Garda de Mediu și se va întruni în zona afectată în această după-amiază. La momentul actual, Primăria Cumpăna, împreună cu ANC și proiectantul responsabil au luat măsuri de prevenire a accidentelor (blocarea drumului de exploatare la cota terenului natural, restricționarea accesului in zonă, evacuarea pământului în alt perimetru ș.a.)

În urma evaluării, comisia va informa Comitetul Județean pentru Situații de Urgență cu privire la constatările făcute și va propune, dacă se impune, măsuri suplimentare pentru prevenirea și limitarea impactului asupra siguranței locuitorilor din zonă și a activității pe canal”, au transmis reprezentanții Instituției Prefectului.

După deplasarea în teren, reprezentanţii Prefecturii au transmis următoarele:

Comisia care s-a deplasat la Cumpăna în această după-amiază a constatat că: • fenomenul de alunecare a terenului este în evoluție; • C.N. ACN S.A. Constanța a demarat lucrări de descărcare controlată a apelor freatice în zona falezei; • au fost luate măsuri de limitare a accesului populației în zonă; • nu pare a fi un risc iminent pentru comunitatea din zonă, dar este imperios necesară intervenția pentru consolidarea malului.

Suplimentar, sâmbătă se va realiza o expertiză tehnică de către un expert autorizat, după cum a precizat ACN, care a și solicitat procedura.

După efectuarea acesteia, toate datele vor fi coroborate și va fi luată decizia asupra modalităților de intervenție tehnică. Recomandările de la acest moment ale comisiei, până la stabilirea soluțiilor tehnice de intervenție în zonă, sunt legate de monitorizarea situației de către administratorul drumului de exploatare (ACN) și de descărcarea controlată a apelor freatice – date care vor fi raportate către CJSU- și de delimitare strictă a zonei.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: ALARMANT! SE SURPĂ MALUL Canalului Dunăre-Marea Neagră! CIRCULAȚIE INTERZISĂ pe o stradă din Cumpăna!

Canalele Navigabile: Se lucrează la stoparea alunecării malului, la Cumpăna

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ca la noi, la nimeni !
1
0
am o tzatza k o floare
2
1
concluzia, la 30 ani dupa..... retele de apa, caldura, curent, transport aerian, maritim, terestru, sistemele social economic si de invatamant se vor dezintegra Punct!
4
0
halal limbaj de membru usr. Sa iti fie rusine!
1
3
Hai sa te fut in git!!!!
4
1
si nesimtitii de la usr Cta, au incercat profite electoral de necazul oamenilor. Baaaa nesimtirea voastra nu are limite. In loc sa ii ajutati pe oameni, ati transmis live pt a critica psd. Dar ceva solutii ioc...ipocritilor.
4
8
este priveliste frumoasa can vezi ca trece nave cu grane te simti si tu patron 5 minute ehee ,cine nu ar vrea sa aiba o barja
1
0
Cine plm v-a pus sa va construiti case la doi pasi de canal? Era terenul iefitn, nu? Pai uite ca acum a devenit foarte scump...
9
0
ba prostilor,asa va trebuie daca ati taiat copacii.multumiti.i pesedeului si lui mazare polaris,plus firma cealalata.astia taie pomii pe banii nostri,ii vind,si o parte din bani pleaca in madagascar la mazare.noi raminem cu praful,galagia,poluarea.Valabil tot litoralul!
8
2
am zis pe aici atrecut mariana cu porcul de stroe securistul care ne-a vandut apa jidanilor si in locul apei curate ne vinde la cel mai mare pret din romanica apa de dunare tulbure si maloasa,cinci capitale basca sute de localitati mai mici,realizati prin cate cacastori a trecut pana s-o bem din pahar
5
0
Trebuie vazut daca exista avize de la ACN si de la Min Transporturilor pt construirea caselor in zona canalului. Sunt pe domeniul public privat al statului sau pe domeniul public al statului ? Terenul este dat in administrarea UAT Cumpana ? Zona limita de siguranta a canalului este de 1m, zona in care nu este permisa nici o constructie! Exista Fondul de Urgenta al Statului pentru calamitati!
11
5
Astia de la judet nu au bani nici sa treaca strada dar sa mai faca si consolidari acolo.Prin anii 2004 "duamna" repartiza terenuri intr-o veselie acolo fara sa se gandeasca la consecinte.Atunci a facut ea avere.Azi,pana si "demnitatea" duamnei ,care cere pensie spaciala,s-a prabusit in canal.
16
0
Si uite-asa, o ia si electoratul la vale ...Acum raspunde vicele ca e de rau !
11
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108