REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
12.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Studiu: Narcisele, posibil remediu împotriva cancerului

Studiu: Narcisele, posibil remediu împotriva cancerului

Replica API 19 aprilie 2022 | 00:00 238

Un alcaloid natural extras din narcise are efect anticancerigen, conform rezultatelor unui studiu realizat în Belgia, citat de Science Daily.

O echipă de oameni de ştiinţă condusă de Denis Lafontaine, afiliat la Facultatea de Ştiinţe din cadrul Universităţii Libere din Bruxelles, a extras un compus natural anticancerigen din narcisă (Amaryllidaceae narcissus) şi a stabilit că un alcaloid numit hemantamină se leagă de ribozom, scrie Agerpres, citată de digi24.ro.

Ribozomii sunt particule citoplasmatice de dimensiuni foarte mici, formate din proteine şi acizi ribonucleici, ce acţionează ca nişte nanomaşini esenţiale pentru supravieţuirea celulelor noastre deoarece sintetizează toate proteinele.

Pentru a susţine dezvoltarea lor continuă, celulele maligne se bazează pe o rată crescută de sinteză a proteinelor, de aceea ele sunt în mod special sensibile la tratamente care inhibă producţia şi funcţia robozomilor.

În cadrul acestui studiu recent, oamenii de ştiinţă au demonstrat că hemantamina blochează producţia proteinei prin ribozomi, încetinind astfel dezvoltarea celulelor maligne.

De asemenea, hemantamina inhibă producţia acestor nanomaşini din nucleol (''fabrica de ribozomi''), acţiune care declanşează activarea unei căi antitumorale şi conduce la stabilizarea proteinei p53 şi la eliminarea celulelor canceroase.

Studiul oferă în premieră o explicaţie la nivel molecular cu privire la acţiunea antitumorală a narciselor, utilizate de secole ca plante medicinale.

Hemantamina face parte dintr-o mare familie de molecule cu rol terapeutic de origine naturală - numeroşi alţi alcaloizi, utilizaţi în medicina umană, sunt extraşi din plante, precum morfina (analgezic puternic), chinina (agent contra malariei) şi efedrina (antiastmatic).

Echipa condusă de Lafontaine, în colaborare cu cercetători de la Facultatea de Farmacie a aceleiaşi universităţi intenţionează să testeze efectele asupra biogenezei ribozomilor a patru alcaloizi care se regăsesc în Amaryllidaceae cu scopul de a identifica rapid cea mai promiţătoare cale pentru ca respectivul compus să fie utilizat în tratamentele împotriva cancerului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108