REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
10.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Sunetul pe care nu îl vei auzi niciodată, dar care ar putea să îți salveze viața

Sunetul pe care nu îl vei auzi niciodată, dar care ar putea să îți salveze viața

Valentina CAMARA 25 ianuarie 2023 | 00:00 186

O operație pe creier care nu necesită incizie și nu produce sângerare, dar care îmbunătățește drastic viețile oamenilor care suferă de tremor esențial, depresie și alte tulburări este testată clinic, relatează CNN. Procedura cu ultrasunete focalizate țintește părți ale creierului pentru a ataca circuitele cerebrale defecte care provoacă simptome.

Sunetul pe care nu il vei auzi niciodata, dar care ar putea sa iti salveze viata

„Ultrasunetele focalizate sunt o tehnologie terapeutică noninvazivă”, a spus Dr. Neal Kassell, fondatorul și președintele Fundației Ultrasunetelor Focalizate. „Am spus că ultrasunetele focalizate reprezintă cel mai puternic sunet pe care nu îl vei auzi niciodată, dar un sunet care într-o bună zi ar putea să îți salveze viața.”

Kassell a comparat felul în care funcționează tehnologia cu „o lupă care focalizează raze de lumină într-un punct și, prin ardere, face o gaură într-o frunză.”

„Cu ultrasunetele focalizate, în loc să folosești lentile optice pentru a focaliza raze de lumină, o lentilă acustică este folosită pentru a focaliza mai multe fascicule de energie cu ultrasunete asupra țintelor din adâncul corpului cu un nivel ridicat de precizie și acuratețe, ocolind țesutul normal adiacent”, a explicat Kassell.

Procedura a fost benefică în special pentru oamenii cu tremor esențial, o boală neurologică ce provoacă un tremur involuntar și ritmic. Tulburarea poate afecta aproape orice parte a corpului, dar tremurul are loc de obicei la nivelul mâinilor, chiar și în cazul unor mișcări simple, precum atunci când mâncăm, bem sau scriem.

Persoanele care nu pot face RMN din cauză că suferă de claustrofobie sau pentru că au bucăți de metal în corp nu sunt eligibile pentru tratamentul HIFU.

Tremorul esențial este de obicei mai accentuat pe o parte a corpului și se poate înrăutăți prin mișcare. Cele mai afectate sunt persoanele care au cel puțin 40 de ani - 25 de milioane de oameni suferă de această tulburare la nivel mondial, potrivit unui studiu efectuat în 2021.

Brenda Hric, în vârstă de 80 de ani, a fost tratată cu metoda ultrasunetelor focalizate la Universitatea din Virginia. Hric tremura atât de rău încât se simțea incomfortabil în situații sociale din cauză că îi era teamă să nu verse sau să nu scape ceva pe jos.

După doar 44 de secunde de ultrasunete focalizate, Hric a scăpat de tremur.

„M-am uitat la mână și puteam să văd că nu se mișcă și acesta a fost primul moment din ultimii 20 de ani în care am putut să-mi văd degetele nemișcate”, a povestit Hric. „Cred cu siguranță că este un miracol și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru asta.”

Cum funcționează tehnologia ultrasunetelor focalizate

Ultrasunetele focalizate sunt o formă de neurochirurgie funcțională – țintirea structurilor specifice din adâncul creierului pentru schimbarea sa, restaurarea unei funcții sau, în acest caz, pentru înlăturarea unei tumori.

Este un tratament alternativ pentru cei, precum Hric, care nu se vindecă după tratamentele convenționale cu medicamente, potrivit experților.

Tehnologia ultrasuneteleor focalizate folosește un traductor pentru a forța fascicule de unde sonore care converg într-un singur punct pentru a ridica temperatura, ceea ce distruge țesutul.

Înainte de a primi tratamentul HIFU (ultrasunete focalizate de înaltă intensitate), pacientul este ras în cap pentru că aerul poate uneori să rămână blocat în foliculii de păr.

Patru tratamente aplicate în doze de 11 secunde fiecare au eliminat tremurul lui Hric. Întreaga procedură durează mai puțin de două ore, majoritatea timpului fiind alocat cartografierii creierului și testării zonei asupra căreia se intervine.

Înainte de tratament, Hric nu putea să deseneze între liniile cercurilor. Acum, ea poate să coloreze interiorul acestor linii, potrivit digi24.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212