REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.6° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
16.6° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Taxa pentru Sănătate, bună și nu prea... zic parlamentarii

Taxa pentru Sănătate, bună și nu prea... zic parlamentarii

Virgil STOIAN 11 decembrie 2022 | 00:00 1307

Persoane considerate până acum intangibile din punctul de vedere al Taxei pentru Sănătate (CASS) vor trebui să plătească din 2023 pentru a mai avea asigurate serviciile de sănătate în sistemul public, se spune în Strategia Națională de Sănătate lansată de Ministerul Sănătății. Este vorba despre şomeri, deţinuţi, beneficiari de ajutor social, personal monahal, pensionari cu pensii mici. Totuși, Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate va fi subvenționat din bugetul statului pentru aceste categorii de persoane. Reporterii Replica au vorbit cu câțiva parlamentari din Constanța, pentru a afla părerea acestora despre această măsură.

Cristina Rizea

Din anul 2023, CASS urmează a fi plătit de o categorie de persoane scutită până acum de această contribuție. Mai exact, este vorba despre şomeri, deţinuţi, beneficiari de ajutor social, personal monahal, pensionari cu pensii mici. Totuși, aceste persoane vor rămâne asigurate fără a plăti contribuția, urmând ca a fi subvenționate din bugetul statului.

Coaliția nu se atinge de rechinii mari

Cristina Rizea, deputat REPER, consideră este o măsură pentru cei mici care vor plăti: ”Este o măsură gândită pe principiul: punem taxe pe cei mici, pentru că ei sigur vor plăti. Adevărul este că această guvernare PSD-PNL-UDMR este disperată că rămâne fără bani și caută prin orice mijloace să impună cât mai multe taxe punând presiune pe cei mici. De rechinii mari nu se atinge, pentru că aceia sunt ai lor. S-a recuperat vreun prejudiciu major până acum? Deloc! Dacă ar fi să aplice ideea liberală a contributivității în mod corect, ar face-o echidistant în toate domeniile, începând de la pensii și până la sistemul de sănătate. Dacă guvernul PSD-PNL-UDMR a ajuns la concluzia că nu sunt bani în sănătate, ar fi bine să arunce un ochi la cum sunt cheltuiți acești bani și unde sunt risipiți. Pentru că impresia generală a românilor este că toate taxele pe care le plătim se duc într-o gaura neagră din care mare parte se cheltuie pe cumetrii, iar ce rămâne nu mai ajunge pentru investițiile care ne-ar aduce plus valoare.

Marian Crușoveanu

Marian Crușoveanu, deputat PNL, crede că cel mai bine este să așteptăm dezbaterea publică: ”Cu toții cunoaștem situația sistemului de sănătate, anume că are nevoie de finanțare. Asta nu înseamnă că aceasta este cea mai bună soluție. La momentul de față se află în dezbatere publică. Cred că cel mai bine este să așteptăm finalizarea dezbaterii publice și cu siguranță, din aceasta, va reieși cea mai bună soluție pe care o vom discuta la momentul respective”.

Cristina Dumitrache

Această propunere adâncește inechitățile sociale

Cristina Dumitrache, deputat PSD, nu este de acord cu această schimbare: ”Strategia Națională pentru Sănătate este un proiect pus în dezbatere publică iar dezbaterea este încă în desfășurare. Nu s-a luat încă nicio decizie asupra acestei propuneri. Experții care s-au alăturat elaborării Strategiei Naționale de Sănătate nu fac parte din organigrama Ministerului Sănătății și nu exprimă poziții sau decizii ale acestei instituții sau ale ministrului Sănătății. Pe de altă parte, este firesc ca ministrul Sănătății, care este coordonatorul acestei dezbateri publice să țină cont de propunerile înaintate de toți cei implicați în acest proiect. Deciziile finale se vor lua  după încheierea consultărilor. Personal nu sunt de acord cu această schimbare pe care o aduce documentul strategic. Și nu cred că greșesc dacă spun că, în mod cert Partidul Social Democrat nu va susține o astfel de măsură. PSD a venit la guvernare cu un program pe sănătate orientat către pacient cu obiectivul general ca fiecare cetățean să aibă un acces sigur și echitabil la servicii de sănătate. Însă o astfel de propunere face exact contrariul, adâncește inechitățile sociale și încalcă dreptul constituțional la sănătate.”

Lucian Lungoci

Lucian Lungoci, deputat PSD, a declarat că cei vizați de această măsură vor rămâne asigurați: ”FNUASS va fi subvenționat din bugetul statului pentru acele categorii de persoane, care sunt și vor rămâne asigurate fără a plăti contribuție.”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cu taxe sau fără taxe pensionarii se duc să voteze, așa știu ei din moși-strămoși !!!! În U.E. suntem codași la toate, dar suntem fruntași la PROSTIE și HOȚIE.
4
0
Persoanele vulnerabile nu au plătit și nu vor plăti, totul este suportat de stat, adică...pe viata. Taiati ajutorul social dat pe viata, parlamentarilor modificați legea, dați ajutoarele sociale pe perioada determinata de Timp, nu este familia în nevoie pe viață ...dacă este pe viata..nu se respecta strategia națională pe asistenta sociala, și nu puteți merge asa la infinit, faceți ceva...ăștia sunt dependenți de sistemul de protecție sociala pe veci
5
0
Pleaca acasa si sa o iei cu tine si pe economista aia Bumbac si sa va luati si strategia
2
0
Crusoveanule, mara la dreaq. Esti bun latrau si atat. N-ao facut nimic.
4
0
Numai prostii sa plateasca!!?! "Pomana SA" aduce voturi tot pe banii prostilor!
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212