REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Terenurile degradate din Constanța, transformate în spații verzi și parcuri!

Terenurile degradate din Constanța, transformate în spații verzi și parcuri!

Replica API 21 martie 2019 | 10:57 561

Lipsa spațiilor verzi din Constanța reprezintă de foarte mulți ani o problemă pentru locuitorii de la malul mării care par să fie sufocați de construcțiile ce s-au ridicat pe bandă rulantă. Ei bine, primarul Decebal Făgădău anunță că, în viitorul foarte apropiat, această problemă se va diminua. Terenurile degradate din municipiu vor fi transformate în oaze de verdeață, în zone de relaxare, de plimbare și locuri de joacă pentru copii.

Consilierii locali au fost convocați în ședință extraordinară miercuri, 20 martie, pentru a supune la vot trei proiecte, unul dintre acestea vizând modificarea Registrului spațiilor verzi prin introducerea a două terenuri. "Sunt proiecte importante, pe axa de mobilitate. Pe lângă asta, avem și posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru a rezolva problema terenurilor degradate. Am descoperit că nu putem construi spații verzi, căci avem infrastructură critică, pe alocuri. Una din condițiile pentru revitalizarea zonelor degradate este de a fi incluse într-un registru al spațiilor verzi". De asemenea, edilul a mai precizat că "evaluarea îmbracă două etape: realizarea unui sistem electronic al spațiilor verzi și, partea a doua, reprezintă o analiză a loturilor, cu toate caracteristicile fiecărei plante. După un an și jumătate, avem prima parte realizată, iar a doua parte va fi realizată până în mai 2020. Până în luna mai anul 2020 vom avea un Registru al spațiilor verzi”, a precizat edilul.

Terenurile din Constanța, revitalizate cu fonduri europene

Cele două terenuri introduse în Registrul spațiilor verzi sunt situate în zona CET și Abator. Acestea, dar și toate celelalte, vor fi revitalizate cu fonduri europene. ”Începând cu această dată, nu vom mai accepta nicio ciuntire a suprafeței de spații verzi. Pentru orice arbore tăiat în Constanța se vor planta 5 în loc, pentru fiecare centimetru pătrat care necesită lucrări de infrastructură, utilități publice vom veni cu un raport de cinci la unu. Aceste proceduri sunt în derulare, suntem în etapa în care lucrăm la șase zone de 100 hectare fiecare care sunt analizate în profunzime, astfel încât să avem, în mai 2020, registrul public. Până atunci, adăugăm la registru suprafețe degradate pe care constănțenii le știu. E vorba de toată suprafața din jurul CET-ului, pe care intenționăm să o transformăm în spațiu verde. Pe strada Albăstrelelor e un alt teren, care, teoretic, a fost spațiu de joacă, dar în realitate e un teren degradat. Tocmai pentru că mi-am propus ca până la finele mandatului să elimin această legendă, cum că noi suntem praf la capitolul spații verzi, ba, mai mult, se construiește pe spațiile verzi. Cele două anexe cu care deschidem registrul vor fi depuse ca proiecte în vederea atragerii fondurilor europene până la sfârșitul acestei săptămâni. După aprobarea listei de proiecte,va urma procedura de achiziții. N-aș vrea ca cei care locuiesc în zona limitrofă, să se aștepte ca, de mâine, acest proces să înceapă. Nu! Odată înscris în registru, de acel teren nu se apropie nimeni" a spus Făgădău. Și celelalte două proiecte aflate pe ordinea de zi, respectiv aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie şi a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Liceului Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii, Constanţa și aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie şi a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Grădiniţei cu program prelungit „Mugurel”, Constanţa fac obiectul atragerii fondurilor europene, dar de data aceasta sunt dedicate educației. ”E momentul să creștem valoarea acestor imobile prin atragerea de fonduri europene”, a menționat Făgădău.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
foarte bine, dar ce-ar fi sa lasati si actualele spatii verzi, spatii verzi!
3
0
Fapte nu vorbe!vin alegerile si iti este frice.
5
1
hahahahahahahahahahahaha-i sictir!
4
1
ati distrus trotoarele ati distrus spatiile verve ati construit intre blocuri ASA SE SUFOCA UN ORAS va multumim
5
1
Huoooo!!!!!!!!!!!!!!!!!! Se apropie alegerile? Asta e vrajeala de 2 lei. Orice teren va fi vandut si se va construi un bloc pe el. Domnule primar, lasa dracu vrajela asta ieftica ca oricum nu te mai votam ca ai distrus orasul asta ! Esti urmasul lui Mazare si ai facut exact ca el, adica hotie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
7
1
Vrajeala de doi bani. Toate proiectele asemanataoare anuntate de catre acest argat au ramas la nivel declarativ. Slugoiul cam are mari probleme cu finalizarea.
5
1
Un tzaranoi din Beidaud imbogatit cu terenuri de catre mascariciul dereglat psihic si care nu a facut nimic bun pentru orasul prostilor
7
1
demolati toate lacasele de cult din parcul casei de cultura si redati zona verde constantenilor. NU MAI VREM BISERICI IN CONSTANTA AVEM DESTULEEE SI POMANANGII DE PREOTI ASEMENEA !!!
5
3
Nu sunt bani de parcuri! Sunt bani pentru hingheri! FMM
6
3
Pe bune? In zona Baba Novac ati putea sa faceti un parc la Energia, ca tot ati demolat fabrica. Dar terenul de vizavi de farmacia Univers? Cica rasare alt bloc de 8 etaje, ca parcare nu va duce mintea sa faceti. Ah, si bisericuta aia de lemn de pe Eduard Caudela are ditamai terenul nefolosit.Nu ii trece prin cap stimabilului popa sa faca un parc pentru comunitate? Bine ca si-a facut vila, langa biserica. Pentru comunitate ce face?
12
1
Mutati animalele si pasarile de la Delfinariu la marginea Constantei asa cum este peste tot in lume ! Pute ca la CAP !Daramati saivanele, tarcurile,gardurile si redati parcul constantenilor!Unde s-a pomenit gradina zoo in centrul orasului ?
6
6
Mutati animalele si pasarile de la Delfinariu la marginea Constantei asa cum este peste tot in lume ! Pute ca la CAP !Daramati saivanele, tarcurile,gardurile si redati parcul constantenilor!Unde s-a pomenit gradina zoo in centrul orasului ?
8
7
....nu se va mai da nici o suprafata de spatiu verde ....Ce tupeu aveti ! daca ati dat toate parcelele de spatii verzi dintre blocuri , acum ne luati la misto ....ca nu mai dati ....Trebuia , ca de acum 19 ani sa nu dati spatiile verzi drept compensare , spre a se construi blocuri . Normal ca nu sunt locuri de parcare daca voi ati dat avize de blocuri cu 7 etaje intre case , si ati lasat doar culoare umane ! Rusine !
15
2
Pai spatii verzi cum sa mai fie daca in locul lor apar mall uri...blocuri...biserici....
12
2
Este foarte frumos ! Crearea de parcuri si spatii verzi sunt binevenite pentru municipiul Constanta. Conditia este ca cetatenii sa constientizeze si sa respecte efortul facut de Uniunea Europeana si Primaria municipiului Constanta, sa nu distruga bancile, sa nu rupa pomii, etc.
4
11
vrajeala. mincinosul sef. nu il lasa strutinschi oricum
9
4
In sfarsit! E plin orasul de zone insalubre cu tot felul de ruine. P efiecare astfel de suprafata se pot planta cativa copaci si niste bancute dupa ce se darama sandramalelel si se igienizeaza zona. Cu siguranta trei sferturi din ruinele locuite sau nu nu sunt in proprietatea "chiriasilor".
10
0
Fapte nu virbe.
12
1
ZERO. Fonduri Europene ZERO, asta ai atras, de trei ani de zile. Stii ca nu si de ce nu ai atras si stii ca n-ai nici sanse sa o faci. Iar ideea cu terenuri degradate transformate in parcuri este a Adrianei Arghirescu, PNL. Tu mai un an de primarie, asa ca spor la POPICI si INTERDICTII.
20
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920