REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
15.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Alexandru Rafila: Vaccinarea anti-COVID s-ar putea să devină periodică

Alexandru Rafila: Vaccinarea anti-COVID s-ar putea să devină periodică

Replica API 15 februarie 2021 | 17:53 1721

Profesorul Alexandru Rafila spune că vaccinarea anti-COVID s-ar putea face periodic, așa cum se întâmplă în cazul gripei. Doi factori ar putea determina o astfel de perspectivă: fie apar tulpini noi și vaccinurile vor trebui să fie modificate și adaptate, fie răspunsul nostru imunitar căpătat în urma vaccinării va avea o durată limitată.

„Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale, din două motive: un motiv îl poate constitui variația antigenică, așa-numitele mutații, care pot duce la apariția unor tulpini noi și atunci ar trebui în fiecare an sau la doi ani, poate, asta e o chestiune pe care nu putem acum s-o stabilim, dar vaccinurile ar trebui să țină pasul cu aceste mutații, în cazul în care se dovedesc că nu mai sunt eficiente. Asta este prima eventualitate. Cea de-a doua eventualitate este legată de persistența răspunsului imun, adică dacă persistența răspunsului imun va exista un an, doi ani sau trei ani. În funcție de această persistență a răspunsului imun după vaccinare, vor exista oportunități pentru administrarea acestei doze suplimentare periodic”, a arătat Alexandru Rafila la Digi24.

Cum află o persoană, după ce face și a doua doză de vaccin, dacă s-a imunizat sau dacă, în timp, mai are anticorpi? Poate face - pe speze proprii, deocamdată - un test de determinare a anticorpilor, însă nu orice test de anticorpi este relevant.

Chinezii nu folosesc teste rapide anticorpi. Dar le-au vândut foarte bine în Europa

Testele rapide de anticorpi (cele care funcționează cu prelevarea unei picături de sânge din deget) nu au fiabilitate deosebită, atrage atenția profesorul Rafila. Ele au fost foarte mult mediatizate la începutul pandemiei, dar înșiși producătorii chinezi recunosc că au o capacitate limitată, ceea ce nu i-a împiedicat să le vândă intens pe piața din Europa.

„Eu am avut o sesiune video cu autoritățile din China, împreună cu alți colegi, și am întrebat: Folosiți aceste teste în China? Au zis: Nu le folosim, pentru că dau foarte multe erori. În schimb, s-au vândut foarte multe pe piața europeană”, a povestit Alexandru Rafila. „Deci, e clar că aceste teste nu au fiabilitate, nu poți să te bazezi pe ele”, a punctat reprezentantul României la OMS.

Ce teste putem să facem după vaccinare

„În ceea ce privește testele serologice serioase care determină anticorpii, ele s-au perfecționat foarte mult. Dacă inițial erau teste care arătau tipul de anticorpi, adică cei care apar prima dată, în primă fază - se numesc imunoglobuline M (IgM) sau imunoglobuline G (IgG), fiind specifice infecției cu coronavirus, dar era un mix de anticorpi -, în momentul de față avem două elemente care contează. Primul este legat de faptul că se detectează acum anticorpii anti-Spike, adică împotriva proteinei S, chiar mai mult decât atât, sunt anticorpi neutralizanți, adică sunt exact cei care blochează porțiuni din proteina S, responsabilă de atașarea la o celulă. Și putem avea - nu avem deocamdată teste exact cantitative, adică să vedem un titlu de anticorpi, ci avem teste semi-cantitative, care arată un grad de intensitate al reacției mai degrabă decât un nivel, o cantitate, de anticorpi”, a arătat Alexandru Rafila.

„Am auzit foarte multe comentarii și unii ziceau domnule, eu am 10, alții ziceau că au 200, alții ziceau că au 800, e mult, e puțin? Depinde întotdeauna de referință, de valoarea prag, adică ar fi bine să se uite care este valoarea prag înscrisă pe buletinul de analize și să compare rezultatul obținut cu acea valoare prag. Adică dacă cineva are o valoare prag de 0,5 și dacă are un rezultat de 10, înseamnă ca are un nivel de anticorpi relativ important”, a explicat profesorul, scrie digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Doar prostia din capul tau este eterna!
0
0
toti de la oms trebuie judecati pentru genocit condamnati la moarte si injectati cu motorina
1
0
RAFILA NUME EBRAIC
0
0
Se gandesc doar la ei, la imbogatirea lor......Pe astia nu-i doare nici la basaca de poporul roman! Masti, manusi, dezinfectante, vaccinuri , bani de la U.E., spagi de la firmele ce produc vaccinul......Cine sunt acesti oameni care ne-au trasat permanent directive absurde si fara logica? Au fost amendati oameni care se plimbau singuri printr-un parc pustiu. Toti pensionarii folosesc o masca cate o saptamana. Plimba virusul pe masca.Ca nu au bani sa-si cumpere mai multe! Cand masca a fost data jos trebuie aruncata, nu bagata in geanta. Niste inconstienti incapabili cei ce ne conduc.
5
0
Evident ca vor sa se cumpere cat mai multe doze de vaccin. De aia nu vrea Rafila si cei ca el sa aprobe utilizarea ivermectinei, medicament care functioneaza impotriva covid. Nu renteaza sa faci tratament cu in medicament ieftin si premier, ci sa vaccinezi in fiecare an
4
0
Normal. Asta se si vrea. Indobitocire periodica. Permanenta.
5
1
Cipul 5G are garantie limitata !
0
5
Ce vrajeala are in domnul Rafila. Fugi ma sa te vaccinezi tu la anumite intervale de timp. De ce? Pai simplu....nu are eficacitate decat cateva luni, si apoi ....te poti infecta. E un fel de apa de ploaie!
5
1
Rafila asta mananca cacat pe bani
10
0
profesoru rafila e un politruc spagar habarnist exact ca si cercel
7
0
vaccin si vaccinam continu populatia ,pe rand ca la moara dracilor !
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108