REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Țigări normale sau electroice? Iată care sunt riscurile la care vă expuneți!

Țigări normale sau electroice? Iată care sunt riscurile la care vă expuneți!

Replica API 7 decembrie 2019 | 00:00 446

Orice cantitate de fum este nocivă pentru sănătate, aceasta este premisa de la care se poate porni acest subiect însă, dacă lăsatul de fumat nu este una din opțiuni ci alternativele, ar trebui să știți că nu doar țigara normală afectează sănătatea ci și cele electronice.

De obicei, cei care doresc să se lase de fumat încearcă să treacă prin anumite etape și anume: țigara elecronică, plasturi sau altele, nicidecum să renunțe de o dată. Ce trebuie să știți este faptul că toate dăunează sănătății, așa cum au relatat în nenumărate rânduri renumiți specialiști. S-a constatat că până și fumatul unei singure țigări pe zi poate crește drastic riscul de a dezvolta boala coronariană sau a face infarct cu toate că fumatul social sau ocazional este considerat de obicei mai sănătos, în special în comparație cu fumatul unui pachet pe zi.

Specialiștii în domeniu au descoperit că bărbații care fumau o singură țigară pe zi aveau un risc de a dezvolta boli cardiace cu 48 de procente mai mare decât persoanele care nu au fumat niciodată și un risc de infarct cu 25 de procente mai mare în comparație cu persoanele nefumătoare. La femei, procentele sunt mult mai ridicate de 57, respectiv 31, în comparație cu persoanele care n-au fumat niciodată. Se aștepta ca riscul fumatului unei singure țigări pe zi să fie mult mai mic. Dar au descoperit că bărbații care fumau o singură țigară pe zi aveau 46 de procente din riscul de a dezvolta boli de inimă asociat cu fumatul unui pachet de țigări pe zi și 41 de procente din riscul de infarct asociat cu fumatul unui pachet de țigări pe zi.

Astfel, s-a tot pus întrebarea dacă țigările electronice ar fi mai sănătoase însă, se pare că, din cauza expunerii la particule ultrafine și toxine și persoanele care fumează țigări electronice prezintă un risc crescut de boli de inimă și predispoziție la infarct. Totuși, țigările electronice eliberează nivele mai mici de substanțe carcinogene, unii specialiști spunând că țigările electronice pot să-i ajute pe oameni să renunțe complet la fumat. Țigările electronice au devenit din ce în ce mai populare că alternativă a țigărilor din tutun, acesta este și scopul acestora. Persoanele care au fumat lungi perioade de timp fac trecerea la tigări electronice din motive legate, în primul rând, de sănătate, fumatul în public și costuri.

Dacă ar fi să facem o comparație între țigările electronice și țigările normale din tutun am putea constata în primul rând, probabil cea mai semnificativă diferență între cele două și anume, faptul că tigările electronice nu conțin tutun, în timp ce țigările obișnuite da. Este cunoscut deja că țigările din tutun conțin și emit mii de substanțe chimice și nocive atunci când sunt arse. Lipsa tutunului în țigările electronice diminuează mult din riscurile asociate cu tutunul, cum ar fi boli pulmonare, cancer sau probleme ale inimii însă nu le face inexistente. Tigările normale și cele electronice sunt similare într-o singură privință, ambele conțin nicotină. Pe de altă parte, țigările convenționale conțin nicotină în tutun din care sunt produse, care este absorbită în urmă unui proces de ardere a acestuie. Astfel țigările electronice sunt mai eficiente deoarece nu conțin atât de multe substanțe chimice și nocive, însă livrează nicotină în concentrații diferite.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa-i pupe in cur pe fumatori cine nu are loc de ei
11
2
Niciun fel de tigari. Interzicerea fumatului la fel ca interzicerea drogurilor.
3
11

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920