REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
16.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Traficul rutier poate provoca un dezastru planetar: Particulele de microplastic ajung în ocean

Traficul rutier poate provoca un dezastru planetar: Particulele de microplastic ajung în ocean

Replica API 16 iulie 2020 | 00:00 854

Particule din microplastic proiectate în aer prin transportul rutier ar putea polua oceanele la fel de mult ca cele venite din râuri, conform unor modele prezentate marți. Mulți cercetători au identificat prezența microplasticului sub toate formele sale în cele patru colțuri ale oceanelor, până în Groapa Marianelor, cea mai mare adâncime acvatică de pe Terra, şi până la ghețarii cei mai înalți, notează stiripesurse.ro

În timp ce producția de plastic continuă să crească, un nou studiu publicat în „Nature Communications” încearcă pentru prima dată să estimeze cantitatea particulelor de plastic provenite din traficul rutier (fricțiunea pneurilor pe drum și utilizarea frânelor), apoi dispersate în aer și redepuse în alte locuri datorită curenților atmosferici.

Cercetătorii au evaluat cantitatea acestor particule derivate din industria petrolieră (etilenă, propilenă) produse prin transport rutier, combinate cu simulări ale circulației atmosferice.

În opinia lor, o treime din aceste microplastice aeriene provenite de pe drumuri (în jur de 50.000 de tone, cu o gamă de incertitudine între 40.000 și 100.000 de tone) sfârșesc în ocean, în fiecare an, față de 65.000 de tone de microplastice aruncate în mare de râuri. Chiar dacă ei notează lipsa datelor de pe teren, le pot valida modelele. Potrivit studiului, o parte importantă a acestei poluări, transportată prin aer, este probabil să își încheie parcursul în zona arctică, unde particulele colorate care absorb mai multe raze de soare decât zăpada albă ar putea avea un impact asupra topirii gheţarilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ionut sa-mi belesti poola!
0
1
Dementii care conduc statele, care conduc n organizatii in lume nu au fost in stare sa faca nimic pt stoparea poluarii. Pe dementi ii intereseaza doar castigul. Speram ca virusul sa actioneze si sa ne scape de acesti criminali care distrug planeta. Or sa sibe bani sa se ingroape in ei dar poate vor fi legume dupa ce ies de la ventilatoare. Doar asa se vor potoli.
1
1
Ca se va gasi o legatura intre coronavirus si poluarea auto. Scopul este sa opreasca consumul de petrol.
1
3
Mai ales particulele de microplastic de la micro opelurile de micro tulcea
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108