REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
12.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Un medic dat afară sub acuzaţia că a falsificat fişe de internare insistă să fie repus în funcţie! Grasa: ‘Atitudinea lui este sfidătoare...’

Un medic dat afară sub acuzaţia că a falsificat fişe de internare insistă să fie repus în funcţie! Grasa: ‘Atitudinea lui este sfidătoare...’

Replica API 28 noiembrie 2018 | 13:38 742

Fostul şef al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Judeţean Constanţa REVINE

Fostul şef al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Judeţean Constanţa REVINE

Emil Mircea Pătruţ

În urmă cu opt ani, lumea medicală constănţeană a fost zguduită de un imens scandal care, deși părea ajuns la final, continuă și astăzi. Este vorba despre scandalul în care a fost implicat fostul şef al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Judeţean Constanţa, Emil Mircea Pătruţ, căruia i-a fost desfăcut contractul de muncă, în luna august a anului 2010. Alături de el, a avut aceeaşi soartă şi asistenta şefă a clinicii, Eliza Ilie.

Decizia a fost luată de managerul unităţii medicale de atunci, Dan Căpăţână, în urma celor trei anchete desfăşurate în Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, una a Ministerului Sănătăţii, a doua a Direcţiei de Sănătate Publică şi ultima a spitalului, fiind descoperite o serie de nereguli. Cei doi s-au considerat nedreptăţiţi şi au acţionat în instanţă unitatea.

Dacă asistenta nu a avut sprijin din partea judecătorilor, nu putem spune acelaşi lucru despre medicul Mircea Pătruţ. El a câştigat, irevocabil, în 2012, procesele cu spitalul și ar fi trebuit reintegrat în câmpul muncii. I-a fost oferit un post superior, pe care a activat până-n 2014. Acum, Pătruț se judecă din nou cu unitatea medicală. A pierdut pe fond, urmează recursul. Dacă va câștiga, Spitalul Județean va fi bun de plată: Pătruț cere plata salariului din 2014 până la momentul reintegrării.

”Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau!” - Celebrele cuvinte atribuite de Negruzi în capodoperta sa literară domnitorului Alexandru Lăpușneanu i se potrivesc ca o mănușă fostului șef al clinicii de chirurgie cardiovasculară din cadrul Spitalului Județean Constanța. Deși nu este dorit în colectivul Spitalului Județean Constanța, insistă, pentru a doua oară, să fie repus pe funcție.

Emil Mircea Pătruț a activat în cadrul unității din octombrie 2007, fiind angajat ca medic primar chirurgie cardiovasculară cu normă întreagă. Ulterior, acesta a fost promovat în funcția de șef secție clinică chirurgie cardiovasculară, iar în 2008, conform contractului de administrare nr. 4, a devenit managerul secției.

Cu decizia nr.1266/29.07.2010, lui Pătruț i-a fost desfăcut contractul individual de muncă, după ce s-au descoperit mai multe nereguli, în urma a trei anchete desfăşurate în Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, una a Ministerului Sănătăţii, a doua a Direcţiei de Sănătate Publică şi ultima a spitalului. Pătruț a contestat decizia în instanță, fiind anulată prin decizia Curții de apel în martie 2011, dispunându-se reintegrarea în funcția deținută anterior și plata drepturilor bănești cuvenite până la reintegrarea efectivă.

A contestat decizia după patru ani! Cere să fie plătit din 2014!

Managerul spitalului de la acea vreme, Dănuț Căpățână, a refuzat să-l repună pe funcție, fapt pentru care medicul a apelat la un executor judecătoresc. Ulterior, în august 2014 s-a dispus reintegrarea medicului în funcția deținută anterior, respectiv aceea de șef secție clinică chirurgie cardiovasculară.

Nu s-a bucurat prea mult de funcție, deoarece la 1 septembrie 2014 managerul unității a dispus constatarea încetării contractului de administrare nr. 4/2008 al lui Pătruț, ca urmare a expirării termenului pentru care a fost încheiat (n.red. actul a fost încheiat pe o perioadă de trei ani), și implicit, încetarea funcției de șef secție clinică chirurgie cardiovasculară.

Potrivit legii, Pătruț avea dreptul să conteste decizia. În termen de 45 de zile, nu după...patru ani, așa cum a procedat. În mai 2018, el s-a adresat instanței de judecată, solicitând anularea actului, repunerea pe funcție, dar și plata drepturilor salariale, începând cu septembrie 2019. Tribunalul i-a respins acțiunea în octombrie a.c., ca fiind formulată tardiv.

Pe 14 noiembrie a.c., Curtea de Apel Constanța a înregistrat recursul medicului. Dacă va câștiga, conducerea unității va trebui să se resemneze și să-l repună pe funcție, dar și să pregătească o multitudine de bani pentru a-i plătit perioada cât n-a activat, adică din 2014 până la momentul reintegrării. Adică, să fie plătit... degeaba!

Cătălin Grasa, managerul Spitalului Județean Constanța: ”De muncit cu asemenea personaj în spital, nu cred....”

”Atitudinea lui este mai mult decât sfidătoare la adresa comisiei spitalului. Mi se pare că e normal și firesc să păstrăm o decență față de instituția în care muncim, cu atât mai mult cu cât suntem doctori. Reponsabilitatea față de actul medical reprezintă și o implicare morală și emoțională. Lucrăm cu oamenii și trebuie să-i respectăm. Dacă va câștiga, o să vedem. Dar n-o să câștige. De muncit cu asemenea personaj în spital, nu cred....”, a declarat Cătălin Grasa, managerul Spitalului Județean Constanța, pentru Replica de Constanța.

Reamintim faptul, că în anul 2010, potrivit notificării nr. 18227 din 29 iulie, medicul Mircea Pătruţ a fost demis de către managerul de atunci, Dănuţ Căpăţână, după ce a fost găsit vinovat de autorităţi de falsificarea foilor de internare, în documente figurând pacienţi care nu erau internaţi în realitate. Mai mult, autorităţile au găsit medicamente ţinute ilegal în vestiarele asistentelor.

Complicele lui, spuneau autorităţilor, ar fi fost Eliza Ilie, asistenta şefă. În urma unor sesizări anonime, medicul Mircea Pătruţ a fost controlat de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică. Rezultatele anchetei au fost dezastruoase.

În raport, se spunea că una dintre probleme a fost nenominalizarea din partea SCJU a unui gestionar pentru bunurile primite de la CJC, conform procesului-verbal de predare-primire fără număr/27.07.2008, nefinalizarea inventarierii echipamentelor medicale şi a celorlalte obiecte de inventar, dar şi faptul că asistenta şefă, deşi nu avea calitatea de gestionar, a dat din secţie anumite bunuri, în baza unor adrese, fără număr de înregistrare şi fără avizul medicului-şef de secţie.

Eliza Ilie, asistenta şefă, a fost surprinsă de oficialii unităţii sanitare în timp ce falsifica fişele de internare de zi ale pacienţilor. Mai mulţi martori care activează în Clinica de Chirurgie Cardiovasculară au recunoscut în faţa Comisiei de Disciplină că asistenta şefă a falsificat actele medico-legale.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa plece de unde a venit
0
0
spagoveanu le da idei la toti hotii,se uita la el si isi zic daca el poate de ce sa nu fentez si eu societatea, in ajutorul lor venind si injustitia din romanica
2
0
A luat spaga si a vrut sa faca pe eroul cu 6 by-pasuri ,intr-o luna atunci ai omorat 9oameni. Mare noroc ai avut ca erai plecat in concediu.
7
0
Haideti sa facem ceva si pt BADESCU LAURENTIU menajerul de la ambulanta ca vrea si el sa plateasca pt ca a omorit o fata de 32 ani din navodari impreuna cu nevastasa monstrul de la navodari. BADESCU LAURENTIU medicul moarte fura medicamente din ambulanta si le duce la cabinet la nevastasa Fura bani ambulantei cu contracte cu parandarat. Noi colectivul sintem oripilati de acest medic criminal care spune ca e psdist E schizofrenic si un labus al psd Haideti sal ajutam sa plateasca pt crima care a facuto
10
1
Sa arzi in iad doctor nenorocit
6
5

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212