REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
16.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

UNIVERSITATEA OVIDIUS NU dă DOI BANI pe hotărârile JUDECĂTOREȘTI

UNIVERSITATEA OVIDIUS NU dă DOI BANI pe hotărârile JUDECĂTOREȘTI

Replica API 24 iulie 2020 | 01:39 3978

Gavril Borodan, un excelent regizor de teatru venit din București, conferențiar în cadrul Universității Ovidius Constanța, Facultatea de Arte, s-a aflat în poziția de a se judeca, un an de zile, cu instituția de învățământ superior după ce ar fi săvârșit fapte închipuite în perioada februarie-martie 2019, și anume absența nemotivată de la serviciu. I-a fost suspendat contractul de muncă și nu a mai fost plătit pentru orele prestate, fără o cercetare prealabilă, fără notificarea prealabilă și fără să se apere, așa cum prevede Codul Muncii. Conferențiarul universitar și-a câștigat drepturile în instanță, în luna mai a.c., instanța pronunțându-se definitiv. Universitatea este obligată să-i achite sumele de bani neîncasate, pe trei luni, dar și dobânzi penalizatoare pe un an de zile. Cu toate acestea, nici până astăzi nu a fost respectată decizia, profesorul fiind amânat cu plata debitelor.

Gavril Borodan este conferențiar universitar la Universitatea Ovidius, încă din 2012. În perioada februarie-martie 2019, deși a fost prezent la serviciu, îndeplinindu-și obligațiile, conducerea de la acea vreme a universității, în mod nejustificat spune profesorul, nu i-a plătit contraprestația muncii sale, încălcând clauzele contractuale și normele legale în vigoare. De neplata drepturilor salariale a luat cunoștință pe 15 martie 2019, când a constatat că nu s-a procedat la alimentarea contului de salariu.

A cerut explicații, însă nu le-a primit

Două zile mai târziu, a cerut relații despre salariu la birourile Financiar și apoi la Resurse umane unde i s-a comunicat că nu i s-au plătit drepturile salariale pe luna februarie 2019 deoarece la dosarul personal a fost atașat un referat la care nu poate avea acces. Imediat, a cerut o audiență la rectorul Universității Ovidius, prof. univ., dr. Sorin Rugină. De la secretariat i s-a comunicat că rectorul nu îl poate primi și urma să fie anunțat în funcție de disponibilitatea acestuia. A reușit, să ajungă în biroul lui Rugină. Însă nu s-a schimbat cu nimic situația. ”Nu am primit salariul pe două luni, fără nici o explicație, deși am făcut tot felul de cereri. Nimeni nu-mi spunea nimic. Și a treia lună mi s-a oprit din salariu, că am dat cu întârziere fișa de pontaj”, a spus, pentru Replica, Gavril Borodan.

Ion Botescu

A sesizat ITM, iar inspectorii au efectuat un control

Pe 18 martie 2019, a primit de la secretariatul Facultății de Arte fluturașul de salariu pe luna februarie, din care rezulta că veniturile salariale pe luna februarie sunt 0. A depus o sesizare adresată conducerii Facultății de Arte și Rectorului Universității Ovidius, prin care a solicitat justificarea reținerii salariului pe luna februarie 2019 precum și adeverința din care să reiasă activitatea desfășurată la Facultatea de Arte. La această sesizare nu a primit răspuns. Astfel, a sesizat ITM Constanța despre situația în cauză, inspectorii demarând un control. În urma controlului efectuat, au fost constatate o serie de neîndepliniri ale obligațiilor angajatorului, pentru care s-au dispus măsuri și sancțiuni în consecință și i s-a pus în vedere instituției la luarea măsurilor ce se impun în favoarea profesorului.

După ce a fost sancționat, l-au băgat în Comisia de disciplină

Abia după ce a fost sancționat cu reținerea din salariu, profesorul a fost băgat, pe 10 aprilie 2019, în Comisia de cercetare disciplinară în vederea audierii sale pentru absențe nemotivate pe lunile februarie - martie 2019. Pe parcursul acestei audieri, a aflat în cele din urmă că motivul pentru care nu a primit drepturile bănești a fost o consecință a faptului că în foaia colectivă de prezență pe lunile februarie-martie este trecut ca fiind absent nemotivat deoarece nu a predat directorului de Departament pontajul individual pe lunile respective. Anterior întrunirii în comisia de disciplină, universitatea a emis, pe 3 aprilie, decizia1906/01.03.2019 și decizia 87/03.04.2019 prin care era anunțat că i s-a suspendat Contractul individual de muncă retroactiv, pe lunile februarie-martie 2019 “pentru absențe nemotivate”. Ambele decizii au fost comunicate la aceeași dată 11 aprilie 2019.

Borodan: ”Eu sunt o persoană non-grata în universitate!”

Profesorul a căutat dreptatea în instanță, la Tribunalul Ilfov, solicitând anularea deciziilor nr.1906/01.03.2019 și nr.87/03.04.2019, obligarea universității la plata drepturilor salariale cuvenite începând cu 1 februarie 2019 și până la zi, la plata despăgubirilor compensatorii, sub forma dobânzii legale.”Ei s-au bazat pe un articol din Regulamentul Intern al universității care-i ambiguu, spune conferențiarul. ”Regulamentul spune că trebuie să se depună, la sfârșitul lunii, o fișă de pontaj. Dar nu spune cine o întocmește. Potrivit Codului muncii, evidenţa orelor prestate de salariat se face prin intermediul condicii de prezenţă. Ori, această condică nu a existat până să-i dau eu în judecată”, a mai explicat conferențiarul. ”Eu sunt o persoană non-grata în universitate. Eu nu sunt în nici un fel de comisie de ani de zile pentru că văd că se întâmplă unele lucruri pe lângă legi și regulamente, și le sesizez.

Sorin Rugină

Borodan a câștigat în instanță, universitatea nu s-a achitat de obligații

Gavril Borodan a câștigat în instanță, la Tribunalul Ilfov, procesul cu Universitatea Ovidius. Magistrații au anulat deciziile emise de instituție. ”Obligă pârâta la plata către reclamant a drepturilor salariale cuvenite şi neachitate pentru lunile februarie, martie şi aprilie 2019. Obligă pârâta să actualizeze sumele datorate cu dobânda legală de data scadenţei fiecărui drept salarial şi până la data plăţii efective”, se arată în minuta instanței. Precizăm că profesorul a câștigat și la apel, pe 28 mai, decizia rămânând definitivă. Deși a fost executorie, și ulterior rămasă definitivă, banii nu i-a primit nici până astăzi. ”Le-am transmis o notificare să-mi dea suma de bani. Au răspuns că-mi vor plăti până cel târziu pe 14 iulie. Recent am sunat la biroul salarizare. Mi s-a spus că este complicat, că mai durează și poate luna viitoare voi primi banii, dar poate că nu toți, să mai vedem...”, a conchis profesorul.

Poziția universității!

Apărătorii universității au relatat în instanță că Regulamentul Intern prevede faptul că fișa de pontaj individuală trebuie să fie completată și asumată prin semnătură de către salariat, în considerarea faptului că acesta este responsabil să declare pe proprie răspundere numărul de ore prestate în luna respectivă pe fiecare activitate care compune norma didactică: pregătirea materialelor didactice, cercetarea științifice, creație artistică etc. Conform precizărilor exprimate de către directorul de departament din cadrul Facultății de Arte, Gavril Borodan, în luna februarie și în luna martie nu și-ar fi îndeplinit obligația de depunere a fișei individuale de pontaj lunară, pe baza căreia directorul de departament întocmește foaia colectivă de prezență. Mai mult decât atât, prin verificări prin sondaj din data de 25.03.2019 și 01.04.2019 făcute de către directorul de departament împreună cu decanul facultății, s-a constat lipsa profesorului din spațiul de învățământ, unde ar fi trebuit să își susțină cursurile, au mai relatat reprezentanții universității în instanță.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Condusa de popa ardelean, o javra cum nu s-a mai vazut in universitate, mana in mana cu vitcu absolventa de la Luceafarul!!!, neacreditata, au transformat aceasta facultatea intr-un loc al imposturii si al dezastrului. Nici in cele mai indepartate camine culturale din sate nu mai vezi asa ceva, daramite la o universitate europeana. Aici valorile sunt cu curul in sus si prostii le arata desteptilor pe unde sa mearga. Ce vorbiti voi de lege???
1
0
Dupa cum pocesti limba romana e clar cine esti. Nu te mai face de ras. Las-o in pace si pe Vitcu, las-o si pe Trandafir, lasa-ne! Ai pierdut, gata! Barbu te-a jucat pe degete.
5
4
De la primul pana la ultimul responsabil au stiut ca ce face vitcu, protejata lu mos rugina, este ilegal. Dar Justitia a fost oripilata de ce a constat aici. Asa ca aceasta universitatea publica este doar o institutie confiscata de smecheri, si unde banul public este la indemana grupurilor de interese. Dar cui sa-i pese? Lu Pavarote de la economice?
7
1
Lu vitcu, lasati-o moale. Pute.
12
0
Regizor pe naiba! si la noi la liceu, cand preda, ne spunea ca nu e lasat sa monteze de mafia teatrelor. numai probleme ne-a facut.
1
13
Toti cei vinovati, de la jurista pana la toti responsabilii din fac de arte, sanctionati si retineri din salariu. De acolo sa plateasca cheltueilile de judecata, cu regizorul. Si da, este excelent, motiv pentru care au vrut sa il scoata nebun. Ca nu mananca din palma lui vitcu si a mafiei si le da ceva cu lamaie.
14
1
Regizor excelent? Poate in capul lui si al fraierilor care sunt dispusi sa-l asculte! Asa de bun ca niciun teatru nu-i permite sa monteze de ani de zile. Si in teatre e persona non grata? Halal articol, halal comentarii...
3
15
La fac de arte activeaza un grup infractional organizat care controleaza tot si mai ales banii statutului, de care dispun cum vor: fara lege, fara rusine, fara frica. Au fost sustinuti pe deplin de rugina si gasca de prorectori subordonati lui.
19
1
Sunt la indemana oricui. Sunt in senat. Nu mai ei in toate functiile de opt ani.
20
2
vizitati Clara albaneza,ieri am scapat de sobolani.Cristi Bejko
3
12
Exclus asa ceva! Acolo s-a lucrat in gruo organizat. NU se poate ca timp de 4 ani sa nu descopere nimeni prejudiciul. NU exista posibilitatea ca nimeni sa nu descopere in evidentele contabile delapidarea efectuata. La institutiile de stat nu ai cum sa sustragi bani in atatia ani. Exista bilnaturi pe care le prezinti la autoritatile specializate, la ANAF, la MEN. prin urmare, nu exista de fapta de grup organizat.
28
0
Nu stiu ce incredere mai poti sa ai in indivizi care s-au aflat la conducere si au comis astfel de nereguli. Daca ii vom regasi in functii in noua echipa, evident nu va reprezenta o directie buna pentru universitate aflata la coada clasamentului si privita cu neincredere.
28
1
am furat 4 ani si prostii au dormit in bocanci, incepand de la rector in jos.atat de dobitoci au fost ca nu m-a verificat nimeni. ei erau tralala dupa salarii si prime, iar eu furam cu ei de fata.culmea, se faceau ca verifica incasarile, dar nu depistau nimic. cata incompetenta, crasa! o sa fac puscarie ceva anisori, pe buna purtare ies la jumatate de pedeapsa, dar prostia ramane pe veci. dragi colege,va dati mari profesioniste, dar aveti numai carbuni in cap. nici acum nu-mi explic cum nu m-a depistat nimeni in atatia ani cu atatea sefe pe cap. ce incompetente.
27
0
ca sa poti conduce o universitate trebuie sa fii ori director juridic, ori director general
23
0
Mai tampitilor, va mirati pe cati am lucrat! Sa vedeti pe cati o sa-i mai aranjez....stau putin cuminte sa ma numeasca Iliescu, cum ne-am inteles, si va arat eu voua! Ce-i daca nu ma vreti1 Eu vreau banii de prorector...ca altceva nu ma intereseaza....Eu tai si spanzur in UOC! Vancea ma sustine si vreau sa pun mana pe centrul lui Aschie....sa distrug si cercetarea ca UOC-ul l-am distrus!
26
1
De ce abia acum scrieti despre neregulie de la Ovidius?! De ce nu ati scris cat era Rugina rector despre coruptia din universitate? Cel mai corupt rector, el si cu acolitii lui.
23
2
in Romania e hotia,sub toate formele,de la vanzarea de diplome universitare,titluri,....la devalizarea a ce a mai ramas din economie
21
1
Acum chiar nu mai pot face nimic....dar nici pana acum, imi era teama de Girtu. Eu eram marioneta si acum Misu se plange peste tot ca nu a putut sa-si demonstreze calitatile manageriale din cauza mea. Rusine, mai baietete! Si-a mutat jucariile la Iliescu si face temenele sa prinda postul de prorector pe cercetare....ca doar a facut doctoratul intr-un an....dar nu are teza! O sa raspunda, asa cum a declarat in Senat cu privire la transferurile ilegale, numai in fata organelor abilitate si doar daca este intrebat. Nu se gaseste nimeni sa-l intrebe??? DNA-ul ce face? Ca vad ca pe Dina l-a aranjat
26
0
O universitate care se lauda cu un numar mare de studeti.Numar mare dar cam slabi coroborat cu programe de studiu invechite.Programe de studiu de minim 20 ani.
17
7
Ialingura RUGINA SORIN daisimati
18
1
Cum sa-si permita sa se duca la birouri sa ceara informatii? un tacanit. la birouri trebuie sa faci programare ca sa rezolvi ceva. Pai te besteleste personalul de acolo cat ai zice peste.Domnilor profesori, vedeti-va de activitatile voastre si mai incet cu vizitele pe la birouri.
31
2
NU VA PLAti nimeni nimic. dar absolut nimic. fiecare face ce vrea. ce mai conteaza niste cheltuieli in plus. o NIMica toata. facem ce vrem, cum vrem si cainii latra, ursul trece. cine-si permite sa traga pe cineva la raspundere pentru aceste orgolii.
28
3
Suntem curiosi de la cine se vor recupera cheltuielile de judecata, ca totusi exista o vina. cui i se vor imputa cheltuielile cu dobanda prezentata in motivarea instantei? Sau plateste statul roman ca si in cazul celor 80000 euro si 30000 lei pentru divizia de paza si nimeni nu este tras la raspundere pentru situatia creeata? De ce nu se infiinteaza o comisie de disciplina pentru cei care au dus la aceasta situatie ca si in cazul celor 80000 euro? Ca la procesul cu divizia de paza s-au platit avocati si divizia de paza a castigat si cheltuieli de judecata.Cui i se vor imputa banii?
28
3
Deveniti din ce in ce mai penibili. Articol de cacat cu un subiect de cacat.
6
22
Profesorii nu isi fac orele. Nu vin semestre intregi in universitate. La Drept treci doar cu spaga. La Medicina stie tto orasul ca e numai cu spaga mare.
23
9
Escroaca Dana Vitcu, sora infractorului iulian vitcu, abonata la banii publici ai primarie, unde cica face cultura, dar isi insuseste sume mari de bani prin intermediari, care sunt chiar subordonatii ei, vrea sa il bage la nebuni pe regizor, care stie totul despre ea si care o poate baga el la mititica. Aici astia te omoara daca nu faci parte din mafia lor, pe cand facultatea este doar o feuda unde ei fac ce vor cu oamenii.
31
6
Distrugeti oamenii cu zile.
24
5

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108