REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Valoarea sprijinului financiar pentru persoane cu dizabilități va fi majorată

Valoarea sprijinului financiar pentru persoane cu dizabilități va fi majorată

Replica API 5 august 2017 | 00:46 397

Valoarea sprijinului financiar pentru persoane cu dizabilități va fi majorată semnificativ, începând cu 1 ianuarie 2018, stabilește o Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern în ședința de vineri, 4 august, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Actul normativ modifică Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel încât integrarea în societate a acestei categorii de persoane să aibă loc în mod real, inclusiv prin creşterea ponderii în rândul salariaţilor, în acord cu prevederile Strategiei naționale ”O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi”.

Una dintre cele mai importante modificări cuprinse în Ordonanța de urgență se referă la modalitatea de actualizare a cuantumului drepturilor acordate persoanelor cu handicap, respectiv prin raportare la Indicatorul Social de Referință (ISR), stabilit în baza Legii nr 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă și actualizat periodic de guvern. Anterior, aceste drepturi erau raportate la Indicele Pretului de Comsum (IPC).

Începând cu 1 ianuarie 2018, vor crește:

indemnizaţia lunară, indiferent de venituri, care va reprezenta:

65% din ISR pentru adultul cu handicap grav;

50% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat;

bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, care va reprezenta:

25% din ISR, pentru adultul cu handicap grav;

20% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat;

10% din ISR, pentru adultul cu handicap mediu;

prestaţia socială, pe perioada în care părintele sau persoana desemnată are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere copil cu handicap, reprezentând:

50% din ISR, în cazul copilului cu handicap grav;

30% din ISR, în cazul copilului cu handicap accentuat;

10% din ISR, în cazul copilului cu handicap mediu.

Începând cu 1 iulie 2018 vor crește:

indemnizaţia lunară, indiferent de venituri, reprezentând:

70% din ISR pentru adultul cu handicap grav;

53% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat.

bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, reprezentând:

30% din ISR;

22% din ISR;

12% din ISR, pentru adultul cu handicap mediu;

prestaţia socială, pe perioada în care părintele sau persoana desemnată are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere copil cu handicap, reprezentând:

60% din ISR, în cazul copilului cu handicap grav;

35% din ISR, în cazul copilului cu handicap accentuat;

12% din ISR, în cazul copilului cu handicap mediu.

Copiii cu dizabilităţi vor beneficia de creșterea sprijinului financiar după cum urmează: din luna ianuarie 2018, 135% pentru gradul grav, pentru gradul accentuat 89%, în timp ce pentru gradul mediu majorarea va fi 28%. Din luna iulie 2018, se va aplica o nouă majorare în cazul copiilor cu dizabilități, în cuantum de 20% pentru gradul grav, 16% pentru gradul accentuat şi 20% pentru gradul mediu.

O altă noutate a actului normativ o constituie obligația instituțiilor publice cu peste 50 de salariați de a organiza concursuri dedicate angajării persoanelor cu dizabilități.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ala de la prot copiilor din Cta am auzit ca I se va mari lefa ca de ii PSD-is.Acu o sa ii cresca tarifu ca na are malai.Ce dak is handicapata si in haaat timp o sa am lens marita.El are sal mai mare.Deci si pt un cuninlingus tre sa achite.Nu mai vb dak vrea mij.
1
0
Mai GIGI zic asa sa ne pupi in penis pe astia cu adevarat handicapati mai japita si ai grija sa nu fie nevoie de pensie de hand de adevaratela pt tine.ai grija ce iti doreti kktule.
2
0
Ce marfa ! Eu mi am tras certificat de handicap , dar sunt bun de munca ca un taure am 40 de ani ... am dat ceva spaga dar merita , am loc de parcare , scutiri la impozite si o sumedenie de taxe , rovinieta transport si cate si mai cate. vara fac cazare la negru , transport ilegal , mai ciordesc pe ici pe colo si imi asigura un salariu european. prostii muncesc pe 1500 ce sa le faci. traiasca psd.
0
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108