REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
17.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Vârstnicii au început să se împrumute mai mult la CAR

Vârstnicii au început să se împrumute mai mult la CAR

Replica API 24 august 2022 | 00:00 2292

Tot mai mulți vârstnici apelează la Casa de Ajutor Reciproc, în vederea obținerii unui credit pentru diferitele nevoi, numărul acestora crescând cu peste 30% față de anul trecut, a declarat unul dintre funcționarii administrativi ai CAR Constanța, aceasta susținând că vârstnici nici nu își anunță familiile când recurg la astfel de credite, pentru că nu vor să îi supere pe cei apropiați.

Din cauza vârstei înaintate, fiind predispuși multor riscuri, pensionarilor nu li se pot acorda credite bancare, aceștia găsindu-și singurul ajutor la CAR, atunci când doresc să facă un împrumut, din varii motive.

Pentru a afla cât mai multe detalii legate de modul de acordare al creditelor, motivele, dar și cât de promți sunt pensionarii constănțeni, jurnaliștii de la Replica de Constanța au contactat-o pe Buliga Georgeta, unul dintre funcționarii administrativi ai Casei de Ajutor Reciproc Constanța. Aceasta a spus că în ultimul an s-au înregistrat mai multe împrumuturi față de anul trecut, declarând: ”Vin în număr foarte mare să facă contracte de împrumut, cam cu 30% mai mult decât anul trecut. Sunt foarte mulți pensionari, în special de sex feminin, care au pensie de 1000 de lei, care au lucrat pe litoral, 3-4 luni maxim într-un an calendaristic. Ce să faci cu 1000 de lei? Stă la bloc, trebuie să plătească întreținerea, e bolnavă, nu îi ajung banii. Noi le oferim maxim acestor tipuri de persoane 3000 de lei, cu condiția să aibă 1000 de lei la fond, majoritatea nu au. Este un aflux foarte mare printre pensionarii care vor să devină membrii. Sunt persoane care au 4000 de lei, vin și se înscriu la fond. Vă dați seama care este nivelul de trai?” a declarat reprezentatul CAR Constanța.

Cum se acordă un împrumut la CAR?

Buliga Georgeta, funcționar administrativ în cadrul CAR Constanța, a declarat cum se poate acorda un împrumut, spunând următoarele: ”Fondul trebuie să reprezinte o treime din suma pe care vrei să o împrumuți. Dacă vine și se înscrie cel cu pensie socială, de 1000 de lei, și aduce și 1000 de lei și 2 giranți, care nu trebuie să fie membrii, dar să fie pensionari din județul Constanța, nu doar din oraș, în 2-3 zile ia cei 3000 de lei. Cu banii ăștia își ia și un lemn, își plătește datoriile.”

Cu toate că apelează la credite pentru neajunsurile lor, pensionarii constănțeni se dovedesc foarte promți atunci când vine vorba de rambursări, funcționarul administrativ, declarând: ”Cu rambursările stăm foarte bine. Problema principală în acest caz este atunci când pensionarii decedează. Ceea ce îi rămâne moștenitorului, nu acoperă, dar ne înțelegem cu familia și facem rate. La deces, moștenitorul primește toată cotizația pe care a depus-o pe timpul vieții, toată contribuția și un ajutor de deces pe care îl oferim noi, după o anumită grilă în funcție de vechime ca membru. Până la suma de 3000 de lei, perioada de rambursare nu trebuie să depășească mai mult de 18 luni. Suma maximă oferită la momentul acesta este de 25000 de lei, dar sumele, la fel ca împrumutul, se acordă în funcție de pensie, noi avem un barem. Dobânda creditului este situată între 7 și 14 procente.” a mai declarat Buliga Georgeta, funcționar administrativ în cadrul CAR Constanța.

Care sunt principalele motive pentru care bătrânii se împrumută la CAR?

Mulți dintre vârstnici apelează la un împrumut la CAR dim motive medicale, fie probleme cu sănătatea, fie operații. Unii dintre beneficiari iau credite pentru a-și ajuta copiii, nepoții care sunt la facultate, fiecare având diferite nevoi, puțini fiind cei care decid să își facă un credit pentru a putea merge într-o vacanță în cadrul stațiunilor balneoclimaterice din țară. Victor ROTARU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ciuca nu este...caporal...ESTE...CIUCA AL NOSTRU...de el sa avem parte...asa ne trebuie...
0
0
pensionarii aia militari trintori la 45 de ani cu 5000 roni pensie fac coada?sint obositi,noi trebuia sa mai muncim inca 20 de ani,mai mulot decit au muncit ei toata viata.Muriti ba! Pensionarii viermuiesc si scormonesc in rafturi,viermii neobositi!
0
1
cei tineri fac coada la vama, nu vor sa ajunga asa, se paraseste tara masiv
2
0
Il doare la basca pe caporalul Ciuca de situatia pensionarilor. Au ei salarii si pensii mari de ce sa ii mai intereseze de amariti. Sictir guvern.
0
0
Romania o tara ce trebuie parasita urgent, coruptie prea multa la nivel mare
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108