REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Veşti bune: încep lucrările de reabilitare la Vila Elena

Veşti bune: încep lucrările de reabilitare la Vila Elena

Replica API 18 aprilie 2013 | 00:00 95

Au fost scoase gunoaiele

Au fost scoase gunoaiele

Monumentul istoric, situat pe bulevardul Ferdinand, este pe cale să-şi recapete strălucirea de altă dată, încununată de aerul interbelic. După ce a fost cumpărată de către Ordinul Arhitecţilor - filiala Dobrogea, vila Elena a intrat într-o serie de analize de specialitate, lucrările de reabilitare propriu-zise fiind programate pentru luna iulie a.c.. Între timp, pe parcursul săptămânii trecute, clădirea a fost curăţată şi cosmetizată.

Construită în anul 1923, vila Elena a trecut prin "mâinile" mai multor proprietari şi a găzduit mai multe instituţii, precum ICRAL, ajungând în cele din urmă o ruină, un adevărat focar de infecţie. Însă, anul trecut, soarta avea să i se schimbe, fiind cumpărată de către Ordinul Arhitecţilor - filiala Dobrogea, care a declarat că o va reabilita păstrând arhitectura iniţială. Săptămâna trecută s-a făcut curăţenie, a fost scos tot gunoiul, singurul loc neatins fiind subsolul, unde se va lucra "la lopată", potrivit lui Alexandru Bălan, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România -filiala Dobrogea. "Am făcut curăţenie în proporţie de 90%, am luat legătura cu constructorul, mergem pe calea cea bună. S-au scos multe gunoaie, majoritatea fiind aruncate de la vecinii blocurilor, dar şi de la oamenii străzii care au stat acolo, în trecut. Cred că lucrările de reabilitare vor începe în luna a şaptea a acestui an", a declarat, pentru "Replica", Alexandru Bălan. Până la obţinerea creditului bancar, trebuie să fie finalizat proiectul şi autorizarea. "În momentul de faţă dialogăm şi ne duelăm în idei şi e foarte greu să fie un câştigător. Va fi un concurs de idei şi apoi se va face un colectiv de proiectare a acestei clădiri, cu oamenii care au participat la concursul de idei şi care vor să participe mai departe, bineînţeles, că doar e muncă voluntară", a mai spus Bălan. În cel mai scurt timp urmează să se ia la cosmetizat subsolul clădirii, care arată deplorabil, dar curăţenia nu s-a putut realiza cu utilaje mecanice din pricina spaţiului, eveniment ce este programat pentru săptămâna viitoare, cel mai probabil. "Începem să facem demersurile, sunt foarte multe. Facem proiectări de amenajare completă a întregii incinte a curţii, incluzând şi parcarea, copacii, tot, pe unde să circule maşinile, unde să fie parcate", a adăugat Alexandru Bălan. Ca atare, până în primăvara anului viitor, arhitecţii speră ca vila Elena să fie parţial restaurată, să fie funcţională.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108