REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
11.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Vești bune pentru agricultorii români. Ce categorii vor fi scutite de plata unor impozite

Vești bune pentru agricultorii români. Ce categorii vor fi scutite de plata unor impozite

Replica API 8 ianuarie 2022 | 00:00 842

Legea cooperaţiei agricole în forma adoptată de Parlament a fost promulgată, ceea ce înseamnă că fermierii din mediul rural vor putea deveni membri asociați în cooperativele agricole. Acest statut vine cu scutirea de la plata unor impozite pentru anumite categorii, scrie antena3.ro.

„Legea cooperaţiei agricole în forma adoptată de Parlament, urmare a iniţiativei mele şi a colegilor social-democraţi, a fost promulgată. Am reuşit, prin modificarea legii, să întărim rolului gospodăriei ţărăneşti în agricultură.

Sprijin prin toate demersurile mele micii producători din satul tradiţional să îşi valorifice eficient produsele pe care le obţin cu multă trudă din cultivarea pământului sau creşterea animalelor. Susţin consumul de produse româneşti, sprijinind gospodăria ţărănească să se integreze în lanţul comercial, iar produsele de calitate să ajungă pe mesele românilor", a scris Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, pe Facebook.

Gospodăria ţărănească poate deveni membru aso­ciat în cooperativele agricole, adică îşi poate comercializa producţia prin intermediul acesteia şi poate beneficia de preţuri mai bune pentru achiziţionarea materiilor prime şi vânzarea produselor finite.

„Se pune astfel în valoare munca gospodarului care cultivă pământul sau crește animale, putându-și valorifica pe deplin produsele de calitate pe care le produce, prin intermediul cooperativei.

De asemenea, gospodăriile agricole vor putea beneficia astfel de facilitățile acordate pentru membri cooperativelor agricole, printre care: scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri pentru producția valorificată prin/către întreprindere, scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe arendă, dacă terenul este luat în arendă de către cooperative, scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe clădiri şi terenuri utilizate pentru obţinerea producţiei agricole valorificate prin/către cooperativă, cu condiţia valorificării a 50% din producţia finală prin/către cooperative”, a informat deputatul Dumitrița Gliga, președintele interimar al PSD Mureș.

Facilităţile acordate pentru înfiinţarea cooperativelor agricole, conform legii, constau în:

- scutirea de la plata impozitului pe profit a cooperativelor care procesează şi/sau produc/comercializează material genetic şi/sau au activitate de creştere şi/sau activitate de reproducţie: pentru primii 5 ani de la intrarea în producţie, pentru cele nou înfiinţate şi tot pentru 5 ani de la intrarea în vigoare a legii pentru cele deja înfiinţate

- scutirea de la plata impozitului pe profit a cooperativelor de achiziţii şi vânzări, de procesare a produselor agricole, manufacturare şi mică industrie agricolă şi de exploataţii şi gestionare a terenurilor silvice, piscicole şi a efectivelor de animale pentru primii 5 ani de la intrarea în producţie, pentru cele nou înfiinţate şi pentru 5 ani de la intrarea în vigoare a legii pentru cele deja înfiinţate, care au realizat în anul precedent o cifră de afaceri anuală de până la 3 milioane de euro

- scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice, microîntreprinderi şi de la plata impozitului pe norma de venit pentru persoanele fizice, PFA, II, IF pentru producţia valorificată prin/către întreprindere şi scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe arendă, dacă terenul este luat în arendă de către cooperativă

- scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe clădiri şi terenuri utilizate pentru obţinerea producţiei agricole valorificate prin/către cooperativă, cu condiţia valorificării a 50% din producţia finală prin/către cooperative. În condiţiile în care cooperativa se lichidează într-o perioadă mai scurtă de 5 ani, pentru sumele respective acordate se recalculează impozitul pe profit şi se percep creanţe fiscale accesorii

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272